Aprokam

Active ingredient: cefuroxim

The text below is about the active substance cefuroxim


Introductie

Cefuroxim hoort tot de cefalosporine-antibiotica. Cefalosporine-antibiotica doden veel soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (onder andere bronchitis, longontsteking, keelpijn door een keelontsteking en bijholteontsteking). En bij middenoorontsteking, blaasontsteking, huidinfecties, sepsis de ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) en cystische fibrose.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Cefuroxim doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen.
 • Bij infecties van longen, luchtpijp, keel, bijholtes, middenoor, blaas en huid. En bij sepsis, ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) en cystische fibrose.
 • Tabletten: slik heel door, zonder te kauwen. Drank: goed schudden voor gebruik. Neem de drank in tijdens het eten. De tabletten tijdens of na het eten. Het lichaam neemt cefuroxim op een volle maag beter op. Injectie of infuus: een arts of verpleegkundige geeft dit.
 • Duur van de kuur: meestal 5 tot 10 dagen. Bij de ziekte van Lyme 20 dagen.
 • U kunt last krijgen van diarree, misselijkheid, braken en hoofdpijn. Raadpleeg bij ernstige diarree een arts. Bijwerkingen bij injectie: pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats.
 • Huiduitslag komt voor. Een enkele keer komt dit door allergie. Ook kunt u benauwd worden, koorts krijgen of flauwvallen. Als u allergisch bent, mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef door aan uw apotheker dat u allergisch ben voor cefuroxim.


Werking

Infecties met bacteriën

Werking
Na toediening verspreidt cefuroxim zich via het bloed in het lichaam. Het komt in de meeste weefsels terecht en in de urine. Het werkt tegen veel soorten bacteriën.
 

Behandeling
Artsen schrijven cefuroxim voor bij bepaalde infecties met bacteriën.

Het wordt soms toegepast voorafgaand aan een operatie om een infectie te voorkomen. Bijvoorbeeld bij mensen met veel kans op infecties of bij operaties waar hier veel kans op is.

Bij de meeste infecties komen andere antibiotica eerder in aanmerking, zoals penicillines, doxycycline of nitrofurantoine. Cefuroxim wordt alleen gebruikt voor infecties, waarbij de eerste-keuze-antibiotica niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Cefuroxim werkt dan vaak wel. Het is een ‘reserve’-antibioticum. Artsen schrijven het zo min mogelijk voor, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

Cefuroxim is bruikbaar bij veel verschillende soorten infecties, zoals bij infecties van lucht- en urinewegen, bot en beenmerg en huid. En bij infecties van het borstbeen en de ruimte hierachter, geslachtsorganen en bij de ziekte van Lyme (tekenbeetziekte).

Effect
De bacteriedodende werking van de tabletten of de drank begint 2 tot 3 uur na inname. De injectie werkt binnen 1 uur. Eén dosis werkt 8 tot 12 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.

Lees meer over infecties met bacteriën . "

Luchtweginfecties

De slijmvliezen van de keel, luchtpijp, longen en bijholtes kunnen geïnfecteerd raken met bacteriën en virussen.

Verschijnselen
Bronchitis is een infectie van de vertakkingen van de luchtpijp (de bronchiën). U moet veel hoesten en soms hoest u slijm op. Ook kunt u koorts hebben.

Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd.

Bij een keelinfectie ziet u meestal een rode keelholte met wittige aanslag. De klieren in uw hals zijn opgezet en pijnlijk. Ook kunt u koorts hebben.

Bij een bijholteontsteking ontstaat er pus en vocht in de bijholtes rond de neus. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben.

Behandeling
Luchtweginfecties gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Een antibioticum is dan niet nodig. Bovendien werkt een antibioticum alleen als de infectie door een bacterie is veroorzaakt. In de meeste gevallen is de veroorzaker een virus.
Als de veroorzaker een bacterie is, schrijven artsen soms een antibioticum voor. Bijvoorbeeld bij mensen met een verminderde afweer. Of als er sprake is van zeer ernstige ziekteverschijnselen, zoals bij een longontsteking.

Meestal kiest uw arts dan voor penicilline, doxycycline of azitromycine,
Cefuroxim wordt alleen gebruikt als de eerste-keuze-antibiotica niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Cefuroxim werkt dan vaak wel.  

Effect
De bacteriedodende werking van de tabletten of de drank begint 2 tot 3 uur na inname. De injectie werkt binnen 1 uur. Eén dosis werkt 8 tot 12 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over luchtweginfecties . "

Acute bronchitis

Zie luchtweginfecties.

Lees meer over acute bronchitis . "

Longontsteking

Zie luchtweginfecties.

Lees meer over longontsteking . "

Keelpijn

Keelpijn door een keelinfectie (zie luchtweginfecties).

Lees meer over keelpijn . "

Bijholteontsteking

Zie luchtweginfecties.

Lees meer over bijholteontsteking . "

Middenoorontsteking

Verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte achter het trommelvlies in het oor. Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts of een loopoor.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een antibioticum is dan niet nodig. Ook werkt een antibioticum alleen als de infectie door een bacterie is veroorzaakt. In de meeste gevallen is de veroorzaker een virus.

Als de veroorzaker een bacterie is, wordt soms een antibioticum gegeven. Bijvoorbeeld als men erg ziek is door de ontsteking of als na 3 dagen de klachten nog even erg zijn.

Meestal kiest een arts dan voor amoxicilline, azitromycine of co-trimoxazol.

Artsen schrijven alleen cefuroxim voor als de eerste-keuze antibiotica niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Cefuroxim werkt dan vaak wel. Het is een ‘reserve’-antibioticum. Artsen schrijven dit medicijn zo min mogelijk voor, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

Effect
De bacteriedodende werking van de tabletten of de drank begint 2 tot 3 uur na inname. Eén dosis werkt 8 tot 12 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over middenoorontsteking . "

Blaasontsteking bij vrouwen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zo voor blaasontsteking zorgen. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig.

Soms kunnen de bacteriën vanuit de blaas verder het lichaam indringen en in het nierbekken terecht komen. Daar veroorzaken de bacteriën een nierbekkenontsteking. Dit geeft klachten als hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid en pijn in de rug of zij. Ook kan er bloed in de plas zitten.

Behandeling
Bij vrouwen die niet zwanger zijn en geen andere klachten hebben, kan een blaasontsteking vanzelf overgaan. Als u de klachten echter vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Cefuroxim wordt alleen gebruikt als de antibiotica van eerste keuze niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Cefuroxim werkt dan vaak wel. 

Effect
De tabletten of de drank met cefuroxim werken binnen 2 tot 3 uur. De injectie werkt binnen een uur en werkt 8 tot 12 uur door. Na een paar dagen merkt u dat de klachten verminderen.

Lees meer over blaasontsteking bij vrouwen . "

Blaasontsteking bij mannen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zo voor blaasontsteking zorgen. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig.
Soms kunnen de bacteriën vanuit de blaas verder het lichaam indringen en in het nierbekken terecht komen. Daar veroorzaken de bacteriën een nierbekkenontsteking. Dit geeft klachten als hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid en pijn in de rug of zij. Ook kan er bloed in de plas zitten.

Behandeling
Bij mannen met klachten van een blaasontsteking kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Als de infectie ook het nierbekken of de prostaat heeft bereikt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Cefuroxim wordt alleen gebruikt als de antibiotica van eerste keuze niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Cefuroxim werkt dan vaak wel. 

Effect
De tabletten of de drank met cefuroxim werken binnen 2 tot 3 uur. De injectie werkt binnen een uur en werkt 8 tot 12 uur door. Na een paar dagen merkt u dat de klachten verminderen.

Lees meer over blaasontsteking bij mannen . "

Huidinfectie

De huid kan geïnfecteerd raken met bacteriën, schimmels of virussen. Antibiotica helpen alleen bij infecties met bacteriën. De meeste infecties met bacteriën gaan vanzelf over. Dan is een antibioticum niet nodig.

Behandeling
Als wel een antibioticum nodig is, schrijven artsen meestal een antibioticum in een crème voor. Een enkele keer is het nodig om een antibioticum in te nemen.

Meestal kiest uw arts dan voor penicilline. Als dit niet voldoende werkt of niet gebruikt mag worden, kan de arts cefuroxim voorschrijven. Cefuroxim is een ‘reserve’-antibioticum. Artsen schrijven het alleen voor bij zeer ernstige infecties met bacteriën die voor andere antibiotica ongevoelig (resistent) blijken.

Werking
Cefuroxim bestrijdt veel bacteriën die een rol spelen bij huidinfecties.

Effect
De bacteriedodende werking van de tabletten of de drank begint 2 tot 3 uur na inname. De injectie werkt binnen een uur. Eén dosis werkt 8 tot 12 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten die met de infectie gepaard gaan, afnemen.

Lees meer over huidinfectie . "

Lymeziekte

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) is de beet van een teek die is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie. De teek komt vooral voor in bossen, struiken en in de duinen. De teek kan zich vastbijten in de huid van de mens. Als de teek is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie, kan de ziekte door de beet worden overgedragen op de mens.

Het duurt meer dan 24 uur voordat de teek de ziekte overdraagt.

Hoe kunt u de ziekte voorkomen?
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Als u een teek binnen 24 uur verwijdert, heeft u weinig risico op de tekenbeetziekte. Let 3 maanden lang na de beet op het ontstaan van een ronde, rode kring rondom de plaats van de tekenbeet. Ontstaat dit, of krijgt u andere klachten? Neem dan contact op met uw arts. Als u de teek pas na 24 uur verwijdert, neem dan altijd contact op met uw arts. 

Verwijder de teek door hem recht omhoog te trekken met je duim en wijsvinger of een pincet. Draai zachtjes terwijl je hem verwijdert, zo dicht mogelijk bij de huid. Zorg dat u de teek met kop en al verwijdert. In de apotheek is een speciale tekenpincet verkrijgbaar.

Bewerk de teek of de huid niet van tevoren met alcohol of jodium. De kans bestaat dat de teek dan juist besmettelijk speeksel overdraagt. Na het verwijderen is het wel goed om de huid te ontsmetten. Noteer wanneer u de teek hebt verwijderd en waar de beet heeft gezeten. Dit kan van belang zijn als u later toch last mocht krijgen van de beet.
 

Verschijnselen 
Een besmetting met de ziekte van Lyme merkt u vaak aan een ronde, zich uitbreidende, rode ring rond de plaats van de tekenbeet. Uw arts zal u dan een antibioticumkuur voorschrijven. Meestal is dit doxycycline of amoxicilline.

Soms adviseren artsen om een antibioticum te gebruiken nog voordat een rode ring zichtbaar is. Zodat u hiermee de ziekte van Lyme voorkomt.

Als de ziekte niet op tijd is behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de gewrichten en het zenuwstelsel. Ook dan is een antibioticumkuur nodig om de ziekte tot staan te brengen. Meestal schrijft uw arts dan het antibioticum ceftriaxon voor. Heel soms wordt cefuroxim gebruikt.

Effect
De bacteriedodende werking van de tabletten of de drank begint 2 tot 3 uur na inname. De injectie werkt binnen 1 uur. Eén dosis werkt 8 tot 12 uur.

Lees meer over lymeziekte . "

Cystische fibrose

De klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond maken slijm aan. Dat slijm zorgt onder andere voor transport van afvalstoffen.

Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte.

Bij cystische fibrose is het slijm veel taaier dan normaal. Ook het slijm in de luchtwegen. Ingeademde bacteriën en virussen zijn daardoor moeilijk op te hoesten. Ze blijven achter in  de longen, waardoor veel luchtweginfecties optreden.

Wanneer de verwekker van de luchtweginfectie een bacterie is, kan uw arts een infuus met cefuroxim voorschrijven.

Lees meer over cystische fibrose . "

Sepsis

Bij een sepsis probeert uw lichaam een infectie af te weren. Uw lichaam reageert zo heftig op de infectie, dat u ernstige ziekteverschijnselen kunt krijgen. Ook bacteriën in het bloed of bepaalde gifstoffen kunnen zo'n reactie geven.

Verschijnselen
Een sepsis merkt u aan koorts, een snelle ademhaling en een snelle hartslag. Bij een ernstige sepsis kan uw bloeddruk dalen en uw organen, zoals uw nieren, kunnen te weinig bloed krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat uw organen het niet meer doen. Dit kan levensbedreigend zijn.

Oorzaak
Een sepsis komt vaak door een infectie met een bacterie. Maar kan ook komen door infecties met virussen of schimmels. Allerlei soorten infecties kunnen een sepsis veroorzaken, zoals, griep, een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking.

Behandeling
Bij een milde sepsis kan uw huisarts antibiotica voorschrijven. Er zijn verschillende soorten antibiotica. De keuze van het antibioticum bij sepsis hangt af van welke bacterie de sepsis veroorzaakt. En voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is. 
Een ernstige sepsis wordt behandeld in het ziekenhuis.

Lees meer over sepsis . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid en braken

  De diarree kan ook nog optreden een paar weken nadat u bent gestopt met het medicijn. Het gaat meestal binnen een paar dagen over. Zeer zelden ontstaat een ernstige vorm van diarree. Neem contact op met uw arts als u vaker per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.
   

 • Hoofdpijn

 • Bij toediening in een spier (intramusculair): pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. De injectievloeistof bevat behalve cefuroxim vaak ook het pijnstillende medicijn lidocaïne, zodat de injectie minder pijnlijk is.

   

 • Bij toediening in een ader (intraveneus): irritatie van de wand van het bloedvat, waar de injectie of infuus is gegeven. Dit is te merken aan pijn, roodheid en zwelling op die plaats.

  Om de kans hierop te verkleinen zal de arts of verpleegkundige de injectie niet in een keer geven. Maar de vloeistof in een paar minuten laten inlopen. Ook is het soms mogelijk het medicijn bijvoorbeeld een half uur lang met een infuus te krijgen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontstoken slijmvliezen van mond(hoeken), keelholte, vagina of anus

  Het betreft meestal een Candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit ontstaat doordat het normale evenwicht tussen schimmels en bacteriën is verstoord. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Koorts en duizeligheid

 • Tekorten aan bepaalde bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. En aan koorts, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, ademhalingsproblemen en flauwvallen. Stop dan het gebruik en raadpleeg meteen een arts of Eerste-Hulpdienst.
  Ook kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden met koorts, gezwollen lymfeklieren en huiduitslag.

  Kreeg u bij eerder gebruik van een cefalosporine-antibioticum een allergische reactie, begin dan niet meteen met de kuur maar raadpleeg eerst uw arts.
  Bent u overgevoelig voor cefuroxim, dan is er een kans dat u ook overgevoelig bent voor antibiotica van het penicillinetype (dit heet 'kruisovergevoeligheid'). Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cefuroxim. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Nierbeschadiging. Raadpleeg uw arts als u binnen een paar dagen in gewicht toeneemt. Of als u dikke enkels of onderbenen krijgt.

 • Leveraandoeningen. Waarschuw de arts bij pijn in de bovenbuik ofeen gele verkleuring van de ogen. En bij ontkleurde ontlasting of zeer donkere urine.

 • Aandoening van de hersenen. U merkt dit aan veranderd bewustzijn, onrust, verwardheid of slaperigheid, neerslachtigheid of algehele zwakte. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.

 • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie die injecties met een hoge dosering van dit medicijn gebruiken. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit medicijn veilig kunt gebruiken.

 • Wazig zien, slecht zien en vermoeide ogen. Raadpleeg uw arts als u slechter gaat zien.

Zeer zelden (bij toepassing tegen ziekte van Lyme)

 • Lusteloosheid, koorts, hoofdpijn, zweten, spierstijfheid en verergering van de klachten van ziekte van Lyme

  Dit treedt vaak enkele uren na starten van de behandeling op, maar kan ook later voorkomen. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten: de tabletten zijn voorzien van een beschermend laagje, de werkzame stof smaakt namelijk erg vies. Neem de tabletten daarom in hun geheel in, zonder te kauwen.
 • Drank: goed omschudden voor gebruik. Meet de benodigde hoeveelheid af met het bijgeleverde maatlepeltje.
 • Injectie of infuus: deze zal een arts of verpleegkundige toedienen in het ziekenhuis.

 

Wanneer?
Neem de tabletten of de drank tijdens het eten in. De tabletten mag u ook vlak na het eten nemen. Op een volle maag wordt het namelijk beter opgenomen in het lichaam.

 

Hoe lang?
Cefuroxim gebruikt u meestal als een kuur. Hoe lang de kuur duurt hangt af van de aandoening waarvoor u dit medicijn gebruikt.

 • Bij de ziekte van Lyme duurt de kuur meestal 10 tot 21 dagen.
 • Bij alle overige infecties duurt de kuur meestal 5 tot 10 dagen.

Hou er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de bacteriën meestal nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.


Vergeten

Wanneer u dit medicijn 2 keer per dag gedurende meerdere dagen gebruikt: Neem de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in, tenzij het minder dan 4 uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Moet u van dit medicijn 2 keer een dosis nemen met 6 uur tussentijd en bent u te laat? Neem de dosis dan alsnog zo snel mogelijk in en raadpleeg uw arts of apotheker.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten? 
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Antibiotica van het tetracycline-type (zoals doxycycline, minocycline en tetracycline). Deze antibiotica en cefuroxim werken elkaar tegen. Een ernstige infectie kan hierdoor minder goed worden bestreden.
 • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Cefuroxim kan de bloedstolling ontregelen. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt. Deze wisselwerking geldt alleen als u cefuroxim meerdere dagen achter elkaar gebruikt. Een eendaagse kuur heeft geen invloed op de bloedstolling.
 • De capsules met buiktyfusvaccin worden door cefuroxim onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er 3 dagen tussen toediening van de verschillende medicijnen zit. Zit er minder dan 3 dagen tussen beide medicijnen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

Alleen bij de tabletten en de drank (dus niet bij de injecties en infusen)

 • Medicijnen tegen overmatig maagzuur. Bij gelijktijdig gebruik verminderen deze medicijnen de werking van cefuroxim.
  • Gebruikt u een maagzuurbinder (antacidum)? Overleg hierover met uw arts. Mogelijk mag u tijdens de kuur stoppen met de maagzuurbinder. Of misschien krijgt u een ander antibioticum. U kunt ook cefuroxim minstens 2 uur vóór de maagzuurbinder innemen of 4 uur na de maagzuurbinder.
  • Gebruikt u een maagzuurremmer (H2-blokker zoals cimetidine of famotidine of een protonpompremmer zoals omeprazol, pantoprazol of lansoprazol)? Deze medicijnen mag u niet samen met cefuroxim gebruiken. Overleg met uw arts.
 • Lanthaancarbonaat, een medicijn dat wordt toegepast bij nierdialysepatiënten. Dit medicijn vermindert de opname van cefuroxim in het lichaam. Neem cefuroxim minimaal 2 uur voor lanthaancarbonaat of 4 uur na lanthaancarbanaat.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.


Stoppen

Als u te vroeg stopt zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen. U kunt dan opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Cefuroxim is sinds 1977 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen onder de merknaam Zinnat in tabletten en drank, onder de merknaam Aprokam en Ximaract als injecties, en als het merkloze Cefuroxim in injecties en infusen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.