U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

ceftriaxon

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree en zeer zelden misselijkheid en braken

  De diarree kan ook nog optreden enkele weken nadat u bent gestopt met het medicijn. Het gaat meestal binnen enkele dagen over. Zeer zelden ontstaat een ernstige vorm van diarree. Neem contact op met uw arts als u meermalen per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.

 • Tekorten aan bepaalde bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen.

  Bij gebruik langer dan 2 weken zal uw arts regelmatig uw bloed controleren op eventuele afwijkingen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen, koorts, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, ademhalingsproblemen en flauwvallen. Raadpleeg dan meteen een arts of Eerste-Hulpdienst.
   

  Kreeg u bij eerder gebruik van een cefalosporine-antibioticum een allergische reactie, Raadpleeg dan eerst uw arts.
  Bent u overgevoelig voor ceftriaxon, dan is er een kans dat u ook overgevoelig bent voor antibiotica van het penicillinetype (dit heet 'kruisovergevoeligheid').
  Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor ceftriaxon. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Ontsteking van de tong en het mondslijmvlies. U merkt dit aan een vuurrode kleur van het slijmvlies en een pijnlijke tong. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn.

   

 • Hoofdpijn en duizeligheid

 • Bij toediening in een ader (intraveneus): irritatie van de wand van het bloedvat, waar het infuus is aangelegd. Dit is te merken aan pijn, roodheid en zwelling op die plaats.

  Om de kans hierop te verkleinen zal de arts of verpleegkundige de injectie niet in een keer geven, maar de vloeistof in een paar minuten laten inlopen. Ook is het soms mogelijk het medicijn gedurende bijvoorbeeld een half uur met een infuus te krijgen.

 • Bij toediening in een spier (intramusculair): pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats

  De injectievloeistof bevat behalve ceftriaxon soms ook het pijnstillende medicijn lidocaïne, zodat de injectie minder pijnlijk is.

 • Ontstoken slijmvliezen van mond(hoeken), keelholte, vagina of anus

  Het betreft meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit ontstaat doordat het normale evenwicht tussen schimmels en bacteriën is verstoord. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Koorts, zwak gevoel, grieperigheid. Raadpleeg uw arts bij hoge koorts of erg ziek zijn.

 • Galstenen of nierstenen, vooral als u een hoge dosering gebruikt. Zeer zelden ontstaat hierbij koliekpijn. De stenen verdwijnen weer vanzelf als de kuur is gestopt.

 • Nierbeschadiging. Raadpleeg uw arts als u binnen enkele dagen in gewicht toeneemt,als u dikke enkels of onderbenen krijgt of als u niet meer plast.

 • Leveraandoeningen. Bij pijn in de bovenbuik, een gele verkleuring van de ogen, ontkleurde ontlasting of zeer donkere urine moet u de arts waarschuwen.

 • Ontsteking van de alvleesklier of maag- of darmbloedingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik of bloed in de ontlasting moet u direct een arts waarschuwen.

 • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie die een hoge dosering van dit medicijn gebruiken. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit medicijn veilig kunt gebruiken.

 • Wazig zien, slecht zien en vermoeide ogen. Raadpleeg uw arts als u slechter gaat zien.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP