cefotaxim

Introductie

Cefotaxim behoort tot de groep cefalosporine-antibiotica. Cefalosporine-antibiotica doden veel soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals longontsteking, huidinfecties, blaasontsteking, hersenvliesontsteking en de ziekte van Lyme.


Highlight

 • Cefotaxim doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen.
 • Bij infecties van longen, huid en blaas, geslachtsziekten (gonorroe), ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) en hersenvliesontsteking.
 • Een arts of verpleegkundige dient de injectie of het infuus toe. U kunt pijn krijgen op de plaats van de injectie. Dit moet binnen enkele minuten overgaan. Blijft de pijn? Raadpleeg dan een arts.
 • De kuur duurt meestal tussen de 7 en 10 dagen.
 • U kunt last krijgen van buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Waarschuw bij ernstige diarree een arts.
 • Huiduitslag komt voor. Een enkele keer komt dit door allergie. Ook kunt u benauwd worden, koorts krijgen of flauwvallen. Raadpleeg dan meteen een arts. Als u allergisch bent, mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef door aan uw apotheker dat u allergisch bent voor cefotaxim.


Werking

Infecties met bacteriën

Werking
Na toediening verspreidt cefotaxim zich via het bloed in het lichaam. Het komt in de meeste weefsels terecht en in de urine. Het werkt tegen veel soorten bacteriën.

Behandeling
Artsen schrijven cefotaxim voor bij bepaalde infecties met bacteriën.
Het wordt soms toegepast voorafgaand aan een operatie om een infectie te voorkomen. Bijvoorbeeld bij mensen met veel kans op infecties of bij operaties waar hier veel kans op is. Ook wordt het gegeven aan mensen die meerdere dagen kunstmatig worden beademd of op de 'intensive care'-afdeling verblijven. Het vermindert dan de kans op infecties door bacteriën.

Bij de meeste infecties komen andere antibiotica eerder in aanmerking, zoals penicillines, doxycycline of nitrofurantoïne. Cefotaxim wordt alleen gebruikt voor infecties, waarbij de eerste-keuze-antibiotica niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Cefotaxim werkt dan vaak wel. Het is een 'reserve'-antibioticum. Artsen schrijven het zo min mogelijk voor, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig voor worden (resistent).

Cefotaxim is bruikbaar bij veel verschillende soorten infecties, zoals bij infecties van lucht- en urinewegen, huid, geslachtsorganen en bij de ziekte van Lyme.    

Effect
De injectie werkt binnen 1 uur. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

 

Lees meer over infecties met bacteriën . "

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd.

Behandeling
Een longontsteking wordt meestal behandeld met penicillines, doxycycline of azitromycine. Cefotaxim wordt alleen gebruikt als de eerste-keuze-antibiotica niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Cefotaxim werkt dan vaak wel.

Cefotaxim is een 'reserve'-antibioticum. Artsen schrijven dit medicijn zo min mogelijk voor, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

 

Effect
De injectie werkt binnen een uur. Eén dosis werkt meestal 6 tot 12 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten die met de infectie gepaard gaan, afnemen.

 

Lees meer over longontsteking . "

Huidinfectie

De huid kan geïnfecteerd raken met bacteriën, schimmels of virussen. Antibiotica helpen alleen bij infecties met bacteriën.  De meeste infecties met bacteriën gaan vanzelf over. Dan is een antibioticum niet nodig.

 

Behandeling
Als wel een antibioticum nodig is, schrijven artsen meestal een antibioticum in een crème voor. Een enkele keer is het nodig om een antibioticum in te nemen. Meestal kiest uw arts dan voor penicilline. Als dit niet voldoende werkt of niet gebruikt mag worden, kan de arts cefotaxim voorschrijven. Cefotaxim is een 'reserve'-antibioticum. Artsen schrijven het alleen voor bij zeer ernstige infecties met bacteriën die voor andere antibiotica ongevoelig (resistent) blijken.

 

Werking
Cefotaxim bestrijdt veel bacteriën die een rol spelen bij huidinfecties.

 

Effect
De injectie werkt binnen 1 uur. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten afnemen.

 

Lees meer over huidinfectie . "

Blaasontsteking bij vrouwen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zo voor blaasontsteking zorgen. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig.

Soms kunnen de bacteriën vanuit de blaas verder het lichaam indringen en in het nierbekken terecht komen. Daar veroorzaken de bacteriën een nierbekkenontsteking. Dit geeft klachten als hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid en pijn in de rug of zij. Ook kan er bloed in de plas zitten.

Behandeling
Bij vrouwen die niet zwanger zijn en geen andere klachten hebben, kan een blaasontsteking vanzelf overgaan. Als u de klachten echter vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Als de infectie ook het nierbekken heeft bereikt, kan uw arts cefotaxim voorschrijven. Cefotaxim wordt alleen gebruikt als de antibiotica van eerste keuze niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Cefotaxim werkt dan vaak wel.
Artsen schrijven cefotaxim alleen voor als het echt nodig is, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

Effect
De injectie werkt binnen een uur. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten verminderen.

Lees meer over blaasontsteking bij vrouwen . "

Blaasontsteking bij mannen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zo voor blaasontsteking zorgen. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig.

Soms kunnen de bacteriën vanuit de blaas verder het lichaam indringen en in het nierbekken terecht komen. Daar veroorzaken de bacteriën een nierbekkenontsteking. Dit geeft klachten als hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid en pijn in de rug of zij. Ook kan er bloed in de plas zitten.

Behandeling
Bij mannen met klachten van een blaasontsteking kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Als de infectie ook het nierbekken of de prostaat heeft bereikt, kan uw arts cefotaxim voorschrijven. Cefotaxim  wordt alleen gebruikt als de antibiotica van eerste keuze niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Cefotaxim werkt dan vaak wel. Artsen schrijven cefotaxim alleen voor als het echt nodig is, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

Effect
De injectie werkt binnen een uur. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten verminderen.

Lees meer over blaasontsteking bij mannen . "

Hersenvliesontsteking

Verschijnselen
Verschijnselen van hersenvliesontsteking zijn koorts, spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, lusteloosheid en pijnlijke gewrichten. Vaak ontstaat nekstijfheid, u kunt de kin dan niet meer op de borst doen.

In sommige gevallen kunnen kleine huidbloedinkjes ontstaan. Als u hierop duwt met een glas, blijven deze kleine paarsrode vlekjes zichtbaar - ze verbleken niet bij drukken. Dit ontstaat als de bacterie in het bloed terechtkomt en daar gaat groeien. Dit is een zeer ernstige situatie, die snelle opname in het ziekenhuis nodig maakt.

Oorzaak
Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen door bepaalde virussen of bacteriën. Het wordt ook wel meningitis of nekkramp genoemd.

Behandeling
Wanneer de verwekker een bacterie is, schrijft de arts meestal het antibioticum benzylpenicilline voor. Bij onvoldoende werking of bij allergie voor dit antibioticum kan de arts ceftriaxon of cefotaxim voorschrijven.

 

Effect
De injectie werkt binnen een uur. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

 

Lees meer over hersenvliesontsteking . "

Lymeziekte

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) is de beet van een teek die is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie. De teek komt vooral voor in bossen, struiken en in de duinen. De teek kan zich vastbijten in de huid van de mens. Als de teek is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie, kan de ziekte door de beet worden overgedragen op de mens.

Het duurt meer dan 24 uur voordat de teek de ziekte overdraagt.

Hoe kunt u de ziekte voorkomen?
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Als u een teek binnen 24 uur verwijdert, heeft u weinig risico op de tekenbeetziekte. Let gedurende 3 maanden na de beet op het ontstaan van een ronde, rode kring rondom de plaats van de tekenbeet. Ontstaat dit, of krijgt u andere klachten? Neem dan contact op met uw arts. Als u de teek pas na 24 uur verwijdert, neem dan altijd contact op met uw arts. 

Verwijder de teek met duim en wijsvinger of een pincet rechtstandig met een licht draaiende beweging zo dicht mogelijk bij de huid. Zorg dat u de teek met kop en al verwijdert. In de apotheek is een speciale tekenpincet verkrijgbaar.

Bewerk de teek of de huid niet van tevoren met alcohol of jodium. De kans bestaat dat de teek dan juist besmettelijk speeksel overdraagt. Na het verwijderen is het wel goed om de huid te ontsmetten. Noteer wanneer u de teek hebt verwijderd en waar de beet heeft gezeten. Dit kan van belang zijn als u later toch last mocht krijgen van de beet.

Verschijnselen
Een besmetting met de ziekte van Lyme merkt u vaak aan een ronde, zich uitbreidende, rode ring rond de plaats van de tekenbeet. Uw arts zal u dan een antibioticumkuur voorschrijven. Meestal is dit doxycycline of amoxicilline. Soms adviseren artsen om een antibioticum te gebruiken nog voordat een rode ring zichtbaar is.  Zodat u hiermee de ziekte van Lyme voorkomt.

Als de ziekte niet op tijd is behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de gewrichten en het zenuwstelsel. Ook dan is een antibioticumkuur nodig om de ziekte tot staan te brengen. Meestal schrijft uw arts dan ceftriaxon voor. Soms wordt cefotaxim gebruikt.

Effect
De injectie werkt binnen een uur. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten die met de infectie gepaard gaan, afnemen.

 

Lees meer over lymeziekte . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Bij toediening in een spier (intramusculair): pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats

  De injectievloeistof bevat behalve cefotaxim vaak ook het pijnstillende medicijn lidocaïne, zodat de injectie minder pijnlijk is.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij toediening in een ader (intraveneus): irritatie van de wand van het bloedvat. Dit is te merken aan pijn, roodheid en zwelling op die plaats.

  Om de kans hierop te verkleinen zal de arts of verpleegkundige de injectie niet in een keer geven, maar de vloeistof in een paar minuten laten inlopen. Ook is het soms mogelijk het medicijn gedurende bijvoorbeeld een half uur met een infuus te krijgen.

 • Hoofdpijn en duizeligheid

 • Koorts, zwak gevoel, grieperigheid

  Raadpleeg uw arts bij hoge koorts of erg ziek zijn.

 • Maagdarmklachten, zoals diarree, buikpijn, misselijkheid, braken en verminderde eetlust

  De diarree kan ook nog optreden enkele weken nadat u bent gestopt met het medicijn. Het gaat meestal binnen enkele dagen over.
  Zeer zelden ontstaat een ernstige vorm van diarree. Neem contact op met uw arts als u meermalen per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.

 • Ontstoken slijmvliezen van mond(hoeken), keelholte, vagina of anus

  Het betreft meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit ontstaat door verstoring van het normale evenwicht tussen schimmels en bacteriën. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen, koorts, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, ademhalingsproblemen en flauwvallen. Raadpleeg meteen een arts of Eerste-Hulpdienst.
   

  Kreeg u bij eerder gebruik van een cefalosporine-antibioticum een allergische reactie. Raadpleeg dan eerst uw arts.
  Bent u overgevoelig voor cefotaxim, dan is er een kans dat u ook overgevoelig bent voor antibiotica van het penicillinetype (dit heet 'kruisovergevoeligheid').
  Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cefotaxim. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Tekorten aan bepaalde bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen.

  Bij gebruik langer dan 7 dagen zal uw arts regelmatig uw bloed controleren op eventuele afwijkingen.

 • Leveraandoeningen. Bij pijn in de bovenbuik, een gele verkleuring van de ogen, ontkleurde ontlasting of zeer donkere urine moet u de arts waarschuwen.

 • Nierbeschadiging. Raadpleeg uw arts als u binnen enkele dagen in gewicht toeneemt,als u dikke enkels of onderbenen krijgt of als u niet meer plast.

 • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie die een hoge dosering van dit medicijn gebruiken. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit medicijn veilig kunt gebruiken.

 • Aandoening van de hersenen. U merkt dit aan veranderd bewustzijn, onrust, verwardheid of slaperigheid, neerslachtigheid of algehele zwakte. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.

   

 • Wazig zien, slecht zien en vermoeide ogen. Raadpleeg uw arts als u slechter gaat zien.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • Injectie in de spier: de arts of verpleegkundige zal de vloeistof meestal in de bilspier injecteren.
 • Injectie in de ader: de arts of verpleegkundige zal de vloeistof langzaam in 3 tot 5 minuten in de ader injecteren.
 • Via een infuus: een infuus duurt meestal minimaal 20 minuten.


Hoelang?
Hoelang de kuur duurt hangt af van de aandoening waarvoor u het medicijn gebruikt.

 • Bij de Lyme-ziekte duurt de kuur 2 tot 3 weken.
 • Bij alle overige infecties duurt de kuur meestal 7 tot 10 dagen.

Hou er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de bacteriën meestal nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.


Vergeten

Het is belangrijk de kuur af te maken. Indien uw arts of (wijk)verpleegkundige niet op tijd komt voor de injectie of het infuus, neem dan zo snel mogelijk contact met hen op.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Antibiotica van het tetracycline-type (zoals doxycycline, minocycline en tetracycline). Deze antibiotica en Cefotaxim werken elkaar tegen. Een ernstige infectie kan hierdoor minder goed worden bestreden.
 • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Cefotaxim kan de bloedstolling ontregelen. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt. Deze wisselwerking geldt alleen als u cefotaxim meerdere dagen achter elkaar gebruikt. Een eendaagse kuur heeft geen invloed op de bloedstolling.
 • De capsules met buiktyfusvaccin worden door cefotaxim onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er 3 dagen tussen toediening van de verschillende medicijnen zit. Zit er minder dan 3 dagen tussen beide medicijnen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor de baby.


Stoppen

Als u te vroeg stopt, zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Cefotaxim is sinds 1980 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties als het merkloze Cefotaxim en Cefotaxime.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.