carbomeerwatergel

Introductie

Carbomeerwatergel is te gebruiken bij nattend eczeem en bij jeuk, zoals bij waterpokken.

Ook schrijven artsen deze gel voor om medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.


Highlight


Werking

Eczeem

Een indrogende en verkoelende gel wordt gebruikt bij nattend eczeem. Dan is de huid rood, ontstoken en vochtig, of er bevinden zich blaasjes op de huid. Vaak is er sprake van jeuk, waardoor u de neiging heeft te krabben en de huid nog meer beschadigt.

Oorzaak
Eczeem kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen.

Behandeling
U kunt de gel toepassen bij een nattend eczeem. Bijvoorbeeld bij nattend eczeem op de behaarde hoofdhuid.

Effect
De gel werkt indrogend en verkoelend. De jeuk vermindert snel. De vochtige huid droogt in en kan sneller genezen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen. Het is belangrijk de gel vaak aan te brengen, minstens 2 keer per dag.

Lees meer over eczeem . "

Jeuk

Insectenbeten en galbulten kunnen hevige jeuk veroorzaken. Dit kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.

Behandeling
Het helpt vaak om de huid te verkoelen. Bijvoorbeeld met natte doeken, een koele douche, met een 'cold-pack' of met ijsblokjes in een washandje. Ook een gel werkt verkoelend.

Werking
Als het water in de gel verdampt ontstaat een verkoelend effect. Dit merkt u meteen. Het effect houdt aan tot het water is verdampt.

Lees meer over jeuk . "

Waterpokken bij kinderen

Waterpokken is een erg besmettelijke kinderziekte. Het is te herkennen aan blaasjes over het hele lichaam blaasjes met jeuk. Bijna alle kinderen krijgen een keer waterpokken. Meestal in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus (varicella-zoster virus). Dit virus wordt overgedragen door hoesten of praten via druppels in de lucht. Of door direct contact met vocht uit de blaasjes. Als uw kind besmet is, kan het nog twee tot drie weken duren voordat er blaasjes zichtbaar zijn. Uw kind is besmettelijk vanaf 1 dag voordat er vlekjes ontstaan totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. 

Verschijnselen
Bij waterpokken ontstaan er rode vlekjes over het lichaam, die daarna blaasjes worden. Ook heeft uw kind last van jeuk en soms ontstaat er koorts. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en vormen ze korstjes. De korstjes verdwijnen vanzelf of worden soms littekens.

Behandeling
Voor gezonde kinderen is een behandeling tegen waterpokken niet nodig. Om de jeuk tegen te gaan kunt u de plekjes insmeren met een middel dat jeukstillend, verkoelend of indrogend werkt. Zoals carbomeerwatergel. Als het water in de gel verdampt ontstaat een verkoelend effect. Dit merkt uw kind meteen. Het effect houdt aan tot het water is verdampt.

Lees meer over waterpokken bij kinderen . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Droge huid, vooral als u de gel niet voor nattend eczeem gebruikt, maar om jeuk tegen te gaan

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Geïrriteerde huid, vooral in de huidplooien

    Overleg met uw arts als u hier te veel last van heeft. Mogelijk is een crème of zalf voor u geschikter.

  • Overgevoeligheid voor een van de andere bestanddelen van het product. Dit merkt u aan roodheid, jeuk en blaasjes.

    Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er op letten dat u dat bestanddeel niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
Nattend eczeem: minimaal 1 keer per dag aanbrengen, maar bij voorkeur vaker.
Bij jeuk, zoals bij waterpokken: naar behoefte aanbrengen.

Hoe lang?
U kunt deze gel gebruiken zolang u het nodig heeft. Helpt het niet of onvoldoende, raadpleeg dan uw arts.


Vergeten

Breng de gel dan gewoon aan. Het maakt niet uit als u snel daarna opnieuw smeert.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij deze gel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Van deze gel zijn geen wisselwerkingen bekend.


Zwangerschap

U kunt deze gel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van deze gel stoppen.


Handelsinformatie

Carbomeerwatergel is zonder recept verkrijgbaar in de apotheek onder de namen Carbomeerwatergel 1% FNA, Mucilago carbomeri 1% FNA en Carbomeergel 1% FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.