carbocisteïne

Introductie

Carbocisteïne is een slijmverdunner. Het maakt taai slijm in de luchtwegen dunner (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten.

Het kan worden gebruikt bij hoest, COPD en cystische fibrose.


Highlight

 • Carbocisteïne verdunt taai slijm in de longen. U kunt het daardoor makkelijker ophoesten.
 • Bij slijmhoest, onder meer bij de longziekten COPD en cystische fibrose (taaislijmziekte).
 • U merkt dat het slijm na ongeveer 1 uur losser wordt.
 • Hoe lang u carbocisteïne moet gebruiken, hangt af van uw aandoening. Als uw klachten in aanvallen komen, is de behandeling vaak een paar dagen. Bij sommige chronische aandoeningen moet u het altijd blijven gebruiken.
 • Meet de drank af in het maatbekertje en drink hieruit op.
 • Bent u zwanger? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn kunt gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.


Werking

Hoest

Dit middel wordt vooral gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen die gepaard gaan met de productie van taai slijm, zoals bronchitis en emfyseem. Carbocisteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het wordt daarom gebruikt bij een productieve hoest (slijmhoest).

De werking begint na ongeveer één uur en houdt enkele uren aan.

Lees meer over hoest . "

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting van chronisch obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet daardoor veel hoesten en bent vrijwel altijd benauwd. De klachten kunnen tijdelijk toenemen of juist verbeteren. De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Behandeling
U kunt de chronische ontsteking en verdere beschadiging van uw longen verminderen door te stoppen met roken. Het kan enkele maanden duren voordat de klachten afnemen. Bij COPD worden vaak luchtwegverwijderaars en luchtwegbeschermers gebruikt.

Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u carbocisteïne gebruiken. Hoe carbocisteïne werkt kunt u lezen in bovenstaande tekst over Hoest.

Effect
Carbocisteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd) . "

Cystische fibrose

Verschijnselen
De klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond maken slijm aan, dat onder meer zorgt voor transport van afvalstoffen. Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Bij cystische fibrose is het slijm veel taaier dan normaal. Hierdoor is het slijm in de luchtwegen bijvoorbeeld moeilijk op te hoesten. Bacteriën en virussen worden zodoende moeilijker verwijderd uit de longen, waardoor veel luchtweginfecties optreden.

Behandeling
Om infecties en benauwdheid te voorkomen, moet het taaie slijm uit de luchtwegen worden verwijderd. Om het ophoesten makkelijker te maken, wordt het slijm verdund, bijvoorbeeld met carbocisteïne. Hoe carbocisteïne werkt, kunt u lezen in bovenstaande tekst over Hoest.

Effect
Carbocisteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten.

Lees meer over cystische fibrose . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagklachten, misselijkheid en diarree

  Dat komt doordat dit medicijn ook invloed heeft op het slijm in de maag. Blijft u er last van houden? Neem dan contact op met uw arts

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan uitslag, roodheid en jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een bleke of klamme huid en bewustzijnsverlies. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

  U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor carbocisteïne. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
U kunt de drank gewoon zonder verdunnen innemen met behulp van een maatbekertje.

Hoe lang?
De duur van de behandeling hangt af van uw situatie en klachten. Bij aanvallen of klachten in bepaalde periodes bijvoorbeeld kan de behandeling van korte duur zijn, terwijl bij sommige chronische aandoeningen het slijm continu moet worden verdund.


Vergeten

Als u het medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis moet innemen? Neem dan de vergeten dosis alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur? Sla dan de vergeten dosis over.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn beter niet gebruiken in combinatie met (vrij verkrijgbare) hoestmedicijnen die de hoest onderdrukken. Hoesten is juist nodig om het verdunde slijm af te voeren.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kan u een ander medicijn gebruiken. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht voor de baby is. Misschien kunt u een ander medicijn gebruiken. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Carbocisteïne is sinds 1969 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Mucodyne Adult in drank.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.