Capsaïcine crème FNA

Active ingredient: capsaïcine op de huid

The text below is about the active substance capsaïcine op de huid


Introductie

Capsaïcine zorgt dat pijn- of gevoelsprikkels niet worden doorgegeven aan de hersenen.

Artsen schrijven het voor bij sommige vormen van zenuwpijn, reumatoïde artritis, artrose en jeuk.


Highlight

 • Capsaïcine maakt de huid gevoelloos en verlicht de pijn.
 • Bij zenuwpijn, reumatoïde artritis, artrose (versleten gewrichten). Verder bij jeuk bij nierdialyse.
 • Pleister: u krijgt deze in het ziekenhuis. De pleister mag een half uur tot 1 uur blijven zitten. U heeft binnen 1 tot 3 weken minder pijn. De pleister blijft ongeveer 12 weken werken.
 • Crème: 3 tot 4 keer per dag smeren op de pijnlijke plekken. Het werkt binnen 1 tot 2 weken.
 • Branderig gevoel en rode, pijnlijke huid na het smeren komt vaak voor. Dit gevoel is normaal en hoort bij de werking van dit medicijn.
 • Gebruikt u de crème elke dag? Dan verdwijnt het branderig gevoel meestal na 1 tot 2 weken.
 • Laat de crème niet in uw ogen of op uw lippen komen. Dit is zeer pijnlijk. Gebeurt dit toch? Spoel dan met veel water.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft. Let op! Laat de baby niet in contact komen met huid waarop u de crème hebt gesmeerd.


Werking

Zenuwpijn

Verschijnselen
Bij zenuwpijn voelt u heftige pijnschokken met een zeer scherpe, stekende of constant brandende pijn. De pijn is er de hele tijd. Of kan opkomen na slechts een lichte aanraking.

Oorzaak
De oorzaak van zenuwpijn ligt bij de gevoelszenuwen. Deze versturen 'berichten' over aanrakingen en verwondingen naar de hersenen. Beschadigde of geïrriteerde zenuwen versturen deze berichten onjuist. Uw hersenen voelen hierdoor heftige pijn, zonder dat er een verwonding is.

Een beschadiging of irritatie van een gevoelszenuw kan bijvoorbeeld ontstaan na gordelroos (een infectie van een zenuw met een herpesvirus) of ten gevolge van diabetes (suikerziekte).

Behandeling
Zenuwpijn is lastig te behandelen. Er worden vaak veel verschillende soorten medicijnen geprobeerd. Omdat bij zenuwpijnen de oorzaak van de pijn ligt bij de betrokken gevoelszenuw, hebben gewone pijnstillers meestal weinig effect. Meestal schrijven artsen antidepressiva, medicijnen tegen epilepsie, pregabaline of duloxetine voor. Bij zenuwpijn die ontstaat na een infectie met het herpesvirus, het hiv-virus of door diabetes wordt soms capsaïcine op de huid gebruikt.

Werking
Capsaïcine zorgt dat pijn- of gevoelsprikkels niet worden doorgegeven aan de hersenen. De pleister of crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn.

Effect
Bij gebruik van de pleister vermindert de pijn bij gordelroos meestal binnen 1 week. Na een hiv-infectie binnen 2 weken. En bij zenuwpijn door diabetes binnen 3 weken.

Bij gebruik van de crème  kan de pijn binnen 1 tot 2 weken verminderen. Maar de crème werkt minder goed dan de pleister.

Lees meer over zenuwpijn . "

Reumatoïde artritis

Verschijnselen
Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig.

Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Oorzaak
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de gewrichten. Hierdoor ontstaat een ontsteking die het gewricht verder beschadigt. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

Behandeling
Reumatoïde artritis wordt meestal behandeld met medicijnen om in te nemen of te injecteren (pijnstillers, ontstekingsremmers of DMARD's). In zeldzame gevallen kan uw arts  capsaïcine crème voorschrijven, als andere medicijnen onvoldoende helpen.

Werking
Capsaïcine zorgt dat pijn- of gevoelsprikkels niet worden doorgegeven aan de hersenen. De crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn.

Effect
De pijn wordt meestal binnen 1 tot 2 weken minder.

Na aanbrengen ontstaat eerst een branderig gevoel. Bij dagelijks gebruik van de crème, zal het branderige gevoel binnen 1-2 weken verdwijnen.

Lees meer over reumatoïde artritis . "

Artrose

Verschijnselen
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen bekleedt de botuiteinden in het gewricht. Bij artrose is het kraakbeen aangetast, bijvoorbeeld in de knie of de vingers.

Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Hierdoor kunt u moeite hebben met lopen of uw handen te bewegen. Ook kunt u door de pijn problemen hebben met slapen. De klachten zijn niet altijd aanwezig. Soms heeft u er minder last van, soms komen de klachten terug.

Behandeling
U kunt de klachten proberen te verminderen door het pijnlijke gewricht voorzichtig te bewegen en de spieren te trainen. Het is belangrijk overbelasting van het gewricht te voorkomen. Vraag hierover advies bij een arts of fysiotherapeut.

De pijn bij artrose wordt meestal behandeld met pijnstillers om in te nemen. Als deze onvoldoende werken, kan uw arts in zeldzame gevallen capsaïcine crème voorschrijven.

Werking
De crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. De pijn wordt meestal binnen 1 tot 2 weken minder.

Lees meer over artrose . "

Jeuk

Jeuk kan onder andere ontstaan bij nierdialyse. Jeuk kan erg irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.

Behandeling

U kunt proberen jeuk te voorkomen door:

 • Niet vaker dan 1 keer per dag te douchen of baden;
 • Niet te lang te douchen of baden en lauw water te gebruiken;
 • Geen zeep te gebruiken, maar een zeepvrije wasemulsie;
 • Te zorgen voor een niet te droge lucht, en een niet te warme omgeving;
 • De huid meerdere keren per dag in te vetten met een basiscrème.

Als deze maatregelen onvoldoende helpen, kunt u jeuk bestrijden met levomenthol op de huid of lidocaïne op de huid. Als deze onvoldoende werken schrijft de arts wel eens capsaïcine crème voor, om uit te proberen.


Werking
Capsaïcine verhindert dat pijn- en gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen. De crème maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de jeuk.

Lees meer over jeuk . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Branderig gevoel en rode, pijnlijke huid na aanbrengen

  Dit gevoel is normaal en hoort bij de werking van dit medicijn. Bij de crème houdt het branderig gevoel ongeveer 20 minuten aan. Als u de crème elke dag gebruikt, zult u hier meestal na 1 tot 2 weken minder last van hebben. De rode huid blijft 1 tot 2 uur na aanbrengen bestaan. Warmte versterkt het branderige gevoel. Gebruik dit medicijn daarom niet voor, tijdens en na een warm bad of douche. En niet voor, tijdens en na het zonnebaden (in de zon, onder de hoogtezon of onder het solarium).

  In zeer zeldzame gevallen kunnen brandwonden ontstaan na gebruik van de pleister. Waarschuw bij ernstige pijn uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Na gebruik van de pleister: zwelling, jeuk, bultjes, blaasjes en droogheid op de plek van aanbrengen. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan galbulten, zwelling, blaren of jeuk.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt. Gebruik dit medicijn niet als u weet dat u allergisch bent voor Spaanse peper (het "kruid", maar ook als bestanddeel in bepaalde smeer- en wrijfmiddelen, die bij spierpijn worden gebruikt).

 • Na gebruik van de pleister: pijn en branderig gevoel in armen of benen, zeer zelden doof of tintelend gevoel in armen of benen

 • Na gebruik van de pleister: verhoogde bloeddruk.

  Als u al een hoge bloeddruk heeft, zal uw arts de bloeddruk extra controleren.

 • Na gebruik van de pleister: hoesten.

  Dit kan optreden wanneer u per ongeluk capsaïcine inademt. Hou de pleister daarom niet te dicht bij uw gezicht.

 • Na gebruik van de pleister: misselijkheid.

 • Na gebruik van de pleister: spiertrekkingen.

 • Na gebruik van de pleister: opgezwollen enkels en onderbenen. Dit komt door te veel verwijding van de bloedvaten in de benen. Meestal verdwijnt dit na een paar weken. Raadpleeg uw arts, als u er hierna nog steeds last van heeft.

Zeer zelden, na gebruik van de pleister

 • Oogirritatie

  Dit kan optreden doordat u per ongeluk iets van de capsaïcine in het oog krijgt

 • Smaakstoornissen

 • Hartkloppingen of een snellere hartslag

  Neem dan contact op met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Pleister
U krijgt de pleister in het ziekenhuis van uw arts of verpleegkundige. Het aanbrengen van de pleister kan pijnlijk zijn. Daarom wordt meestal van tevoren een medicijn aangebracht die de huid gevoelloos maakt. Deze medicijn moet weer worden afgewassen en de huid goed afgedroogd, voordat de pleister wordt geplakt. De pleister(s) blijven in het ziekenhuis meestal een half uur tot 1 uur zitten.

De verpakking bevat een reinigingsgel. De arts of verpleegkundige reinigt de huid hiermee, nadat de pleister is verwijderd.

Crème

 • Met de vingertoppen een klein beetje crème op de te behandelen huidgedeelten smeren. Goed inwrijven tot de crème is opgenomen door de huid. U kunt bij het aanbrengen een zogenaamd vingercondoom of een plastic wegwerphandschoen dragen. Vraag hiernaar in de apotheek.
 • Meteen daarna de handen wassen met warm water en zeep, om te voorkomen dat een spoor van de crème op gevoelige huidgedeelten komt, zoals in de ogen of op de lippen. Dit merkt u meteen aan een zeer branderig gevoel. Spoel bij contact met de ogen onmiddellijk met water.
 • Gebruik dit medicijn niet op een beschadigde huid en pas op bij het aanbrengen in de buurt van slijmvliezen, zoals in de mond of op de lippen, in de neus of in de buurt van de ogen. De bestanddelen van het huidmiddel kunnen zeer irriterend zijn. Bij gordelroos de crème alleen aanbrengen als de blaasjes zijn opgedroogd.
 • Gebruik dit medicijn niet voor, tijdens en na een warm bad of douche. En niet voor, tijdens en na het zonnebaden (in de zon, onder de hoogtezon of onder het solarium). Warmte versterkt het branderige gevoel.

Hoe lang?
Pleister: als het nog nodig is kunt u na 3 maanden opnieuw een behandeling in het ziekenhuis krijgen.

Crème: als dit medicijn bij u werkt, kunt u het lange tijd gebruiken.

 • Gewrichtspijn: raadpleeg uw arts als de klachten na 2 weken nog niet zijn afgenomen.
 • Zenuwpijn: raadpleeg uw arts als de klachten na 3 weken nog niet zijn afgenomen.


Vergeten

Pleister
Bent u de afspraak vergeten om de pleister aan te laten brengen? Neem dan contact op met de arts om een nieuwe afspraak te maken.

Crème
Breng deze dan gewoon alsnog aan.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Het is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk terecht komt, is het niet schadelijk voor de baby.

Wel is bekend dat de crème op de huid van de moeder ook de baby kan bereiken door aanraken. Smeer de crème dus niet op de borst en laat de baby niet in contact komen met huiddelen waarop u de crème hebt gesmeerd.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Capsaïcine is een bestanddeel van Spaanse pepers (Capsicum). Het wordt al tientallen jaren gebruikt. Het is te krijgen als pleister onder de merknaam Qutenza en in crème als het merkloze Capsaïcine crème FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.