D-curalcium

Active ingredient: calciumcarbonaat met vitamine D

The text below is about the active substance calciumcarbonaat met vitamine D


Introductie

Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

De combinatie calciumcarbonaat en colecalciferol wordt gebruikt een tekort aan calcium en vitamine D en bij botontkalking.


Werking

Vitamine- en mineralengebrek

Voor voldoende vitamines en mineralen heeft u dagelijks gemiddeld tweehonderd gram groente en twee stuks fruit nodig. Ook volkorenproducten, vlees en vis bevatten belangrijke vitamines en mineralen. De meeste mensen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen via hun voedsel. Calcium zit onder andere melk(producten), groenten, noten en peulvruchten. Vitamine D zit in vette vissoorten en dierlijk vet. Het is ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. 

Oorzaken
Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Calcium is ook nodig voor de bloedstolling, het samentrekken van de spieren, een goede werking van het zenuwstelsel en voor de aanmaak van verschillende soorten enzymen en hormonen. Colecalciferol is een vorm van vitamine D. Vitamine D zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Te weinig calcium of vitamine D in het voedsel is meestal nooit de enige oorzaak van een tekort. Meestal is er sprake van:

 • Een verminderde bijschildklierwerking. Er is een evenwicht tussen de hoeveelheid vitamine D, calcium (kalk), fosfaat en bijschildklierhormoon. Mensen met een verminderde bijschildklierwerking produceren onvoldoende of geen bijschildklierhormoon.
 • Nierziekten. Bij mensen met nierfunctiestoornissen is het evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen in het bloed verstoord.
 • Een aandoening waardoor calcium en vitamine D minder makkelijk uit het voedsel opgenomen kan worden.

Verschijnselen
Meestal merkt u een tekort aan calcium of vitamine D niet of nauwelijks op. Bij een ernstig tekort in het lichaam kunt u last krijgen van spierkrampen, spierzwakte, spierpijn, botpijn en botbreuken door verzwakte botten.

Werking
Dit middel vult het tekort aan calcium en vitamine D in het lichaam aan. De verschijnselen van het tekort verdwijnen in enkele weken tot maanden.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Botontkalking

Verschijnselen
Bij botontkalking (osteoporose) worden de botten brozer. Ze breken eerder en de wervels van de ruggengraat zakken in. U merkt zelf niet dat u botontkalking heeft. De arts kan met een botdichtheidsonderzoek bekijken hoe stevig de botten zijn.

Oorzaken
Botontkalking ontstaat doordat de botten te weinig calcium (kalk) opnemen. Er hoort een voortdurend evenwicht te zijn tussen aanmaak en afbraak van botten. Bij botontkalking (osteoporose) is de afbraak sterker dan de aanmaak.

Wanneer kan botontkalking ontstaan?
Botontkalking kan ontstaan onder verschillende omstandigheden. De belangrijkste zijn de volgende.

 • Hogere leeftijd: vanaf ongeveer 45-jarige leeftijd is de aanmaak van botten minder dan de afbraak. Dit is het geval bij zowel mannen als vrouwen, maar mannen hebben in het algemeen sterkere botten dan vrouwen, waardoor ze minder snel last hebben van botontkalking.
 • De overgang bij vrouwen: het lichaam maakt dan minder oestrogenen aan. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die ook zorgen voor een evenwicht tussen de aanmaak en de afbraak van botweefsel. Hoe minder oestrogenen, hoe zwakker de botten.
 • Verwijdering van de eierstokken bij vrouwen, aangezien de eierstokken oestrogenen aanmaken, die meehelpen bij de botopbouw.
 • Gebruik van veel bijnierschorshormonen (corticosteroïden), zoals prednison, gedurende langere tijd. Deze hebben botontkalking als bijwerking.
 • Te weinig beweging. Beweging stimuleert de botopbouw.
 • Te weinig vitamine D. Vitamine D zorgt dat de botten calcium opnemen. Het wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Als u weinig in de buitenlucht komt, heeft u kans op een vitamine-D-tekort.

Werking
Calciumcarbonaat zorgt voor een toename van de hoeveelheid calcium (kalk) in uw bloed. Hierdoor is er meer kalk beschikbaar voor de voortdurende botaanmaak.

Van de werking van calcium bij botontkalking merkt u zelf niets. U loopt alleen minder kans op botbreuken. Extra calcium in de vorm van tabletten is niet altijd nodig. Door veel kalkrijk voedsel te gebruiken, voldoende te bewegen en regelmatig in de buitenlucht te zijn, kunt u de botaanmaak ook stimuleren.

De combinatie van calciumcarbonaat en vitamine D3 is met name geschikt voor mensen die weinig in de buitenlucht komen en daardoor zelf weinig vitamine D3 aanmaken onder invloed van zonlicht. Bijvoorbeeld mensen in een verpleeghuis.

Lees meer over botontkalking


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Maag- en darmklachten: irritatie, winderigheid en oprispingen.
 • Verstopping (obstipatie). Gebruik dit middel daarom niet als u langdurig last heeft van verstopping.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Nierstenen. Raadpleeg uw arts als u ooit nierstenen heeft gehad. U heeft hier dan meer kans op. U vermindert deze kans als u extra veel drinkt, vooral bij het opstaan, bij slapengaan en tijdens de hoofdmaaltijden.

Zeer zelden, en alleen bij langdurig gebruik (maanden) van hogere doseringen

 • Te veel calcium in het bloed, vooral als u een verminderde nier- of schildklierwerking heeft. Heeft u plotseling gebrek aan eetlust, spierzwakte, braken, verstopping, hevige dorst en moet u veel plassen? Waarschuw dan uw arts. Deze verschijnselen kunnen duiden op te veel calcium. Bij dialysepatiënten zal het bloed regelmatig op te veel calcium worden gecontroleerd.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Bruistabletten en bruisgranulaat: eerst oplossen in een glas water. Zodra er geen gasbelletjes meer ontstaan, direct opdrinken.
 • Kauwtabletten: goed fijnkauwen voor het doorslikken.
 • Gewone tabletten: innemen met een half glas water of met een andere drank.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Gebruikt u veel calcium, dan is het ook belangrijk de inname goed over de dag te verdelen, omdat de calcium dan het beste wordt opgenomen.

Als u het 2 of drie 3 per dag gebruikt kunt u het bijvoorbeeld innemen vlak na het opstaan, rond 4 uur in de middag en 's avonds voor u gaat slapen.

Hoe lang?

 • Tekort aan calcium en vitamine D: vaak is een tekort in enkele weken tot maanden opgeheven.
 • Botontkalking: waarschijnlijk zult u dit middel langdurig moeten gebruiken. Soms voert de arts een botdichtheidsmeting uit.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Kies daarom vaste tijdstippen. Af en toe een keer vergeten is echter niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, neem het middel dan alsnog in.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Eet bij voorkeur geen spinazie, zemelen en graanproducten tegelijk met het innemen van dit middel. Deze voedingsmiddelen verminderen de opname van calcium. U kunt deze voedingsmiddelen natuurlijk wel nemen op een ander tijdstip van de dag.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Calciumcarbonaat vermindert de opname in het lichaam van de volgende middelen bij gelijktijdig innemen. De werking van deze middelen neemt dan af. Gebruik deze medicijnen daarom alleen ruim vóór of na calciumcarbonaat. Per medicijn vindt u welke tijdsperiode veilig is.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere middelen tegen botontkalking alendroninezuur, clodroninezuur, etidroninezuur, ibandroninezuur en risedroninezuur. Neem deze medicijnen minstens 2 uur vóór het medicijn met calcium.
 • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline, tetracycline en demeclocycline. Neem de antibiotica minstens 2 uur vóór of 4 uur na het medicijn met calcium.
 • De antibiotica ciprofloxacine en norfloxacine. Neem deze antibiotica minstens 2 uur vóór of 4 uur na het medicijn met calcium.
 • De schildklierhormonen levothyroxine en liothyronine. Neem deze medicijnen minimaal 2 uur vóór het medicijn met calcium of 4 uur na het medicijn met calcium.
 • IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer. Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen MET gereguleerde afgifte (te herkennen aan 'MGA' of 'retard')? U mag dit niet samen gebruiken. Overleg met uw arts of een ijzerbevattend medicijn ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is.
  Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen ZONDER gereguleerde afgifte. Neem het medicijn met ijzer minimaal 2 uur vóór het medicijn met calcium of 4 uur na het medicijn met calcium.
 • Het medicijn bij bloedingsstoornissen eltrombopag. Neem eltrombopag minstens 2 uur vóór of 4 uur na het medicijn met calcium.
 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Uw apotheker kan u precies vertellen hoeveel tijd er tussen de verschillende medicijnen moet zijn en kan voor u een innameschema maken. Wordt het innameschema in uw situatie te lastig, overleg dan met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk stoppen met dit medicijn. Of misschien kan uw arts één van beide medicijnen vervangen door een medicijn dat u wel samen mag gebruiken.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
In een normale dosering tegen botontkalking kunt u dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Houdt u wel aan de dosering in de bijsluiter en let daar ook op bij het combineren van verschillende vitamineproducten. Een overdosering vitamine D kan namelijk wel schadelijk zijn voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Handelsinformatie

Calciumcarbonaat en colecalciferol zijn allebei al tientallen jaren op de markt. De combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknamen CaD, Calci Chew D3, Calci BoneD3, D-Curalcium, Kalcipos-D, Tacal D3 en als het merkloze Calcium/vitamine D. Het is te verkrijgen in bruisgranulaat (zakjes), bruistabletten, kauwtabletten en gewone tabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.