calamineschudsel

Introductie

Zinkoxide en zinkcarbonaat beschermen de huid en werkt licht indrogend. In een schudsel werkt het bovendien verkoelend en jeukstillend. Het schudsel bevat ook ijzeroxide. Dit zorgt voor een roze kleur, waardoor het bij een blanke huid goed te gebruiken is op zichtbare huiddelen.

Het kan worden gebruikt bij jeukende huidaandoeningen, zoals bij waterpokken.


Highlight

  • Schudsel (lotion) met calamine. Calamine droogt en verkoelt de huid en stilt jeuk.
  • Bij jeuk (bijvoorbeeld bij insectenbeten, galbulten en waterpokken).
  • De jeuk verdwijnt binnen enkele uren.
  • Schud de fles voor gebruik goed om en breng het schudsel met een watje op de huid aan. Laat indrogen.
  • Gebruik calamine-schudsel zolang u klachten heeft. Zijn deze na 2 weken nog niet over? Raadpleeg dan uw arts.
  • Bijwerking: irritatie bij open wondjes. Gebruik calamine-schudsel daarom niet op een beschadigde huid.
  • Calamine-schudsel kan vlekken geven in kleding en beddengoed.


Werking

Jeuk

Insectenbeten en galbulten kunnen hevige jeuk veroorzaken. Dit kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.
Ook inwendige ziekten kunnen aanleiding geven tot jeuk. Voorbeelden zijn diabetes, nier- of leverziekten en galblaasaandoeningen. Zwangeren hebben er soms ook veel last van. Verder kunnen stress, angst of spanning jeuk verergeren.

Behandeling
Als het niet mogelijk is om de oorzaak weg te nemen of u daartegen te beschermen, helpt het vaak om de huid te verkoelen. Bijvoorbeeld met natte doeken, een koele douche, met een 'cold-pack' of met ijsblokjes in een washandje. Tegen veel vormen van jeuk werkt een verkoelende (menthol)gel vaak goed. Is dat niet mogelijk of werkt het niet voldoende, dan kunt u calamineschudsel proberen.

Effect
Calamineschudsel beschermt de huid, werkt jeukstillend, verkoelend en indrogend op de huid. De jeuk verdwijnt binnen enkele uren tot dagen.

Lees meer over jeuk . "

Waterpokken bij kinderen

Waterpokken is een erg besmettelijke kinderziekte. Het is te herkennen aan blaasjes over het hele lichaam blaasjes met jeuk. Bijna alle kinderen krijgen een keer waterpokken. Meestal in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus (varicella-zoster virus). Dit virus wordt overgedragen door hoesten of praten via druppels in de lucht. Of door direct contact met vocht uit de blaasjes. Als uw kind besmet is, kan het nog twee tot drie weken duren voordat er blaasjes zichtbaar zijn. Uw kind is besmettelijk vanaf 1 dag voordat er vlekjes ontstaan totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. 

Verschijnselen
Bij waterpokken ontstaan er rode vlekjes over het lichaam, die daarna blaasjes worden. Ook heeft uw kind last van jeuk en soms ontstaat er koorts. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en vormen ze korstjes. De korstjes verdwijnen vanzelf of worden soms littekens.

Behandeling
Voor gezonde kinderen is een behandeling tegen waterpokken niet nodig. Om de jeuk tegen te gaan kunt u de plekjes insmeren met een middel dat jeukstillend, verkoelend of indrogend werkt. Zoals calamineschudsel.

Lees meer over waterpokken bij kinderen . "


Bijwerkingen

Van dit huidmiddel zijn vrijwel geen bijwerkingen bekend.

Op open wondjes en op grote huidoppervlakten kan het ernstige bijwerkingen geven. Het kan dan het zenuwstelsel schaden. Smeer het daarom niet op een open wondje of op een groot stuk huid.

Raadpleeg uw arts als last heeft van bijwerkingen of als u bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Let op: het schudsel kan vlekken geven in kleding en beddengoed

Hoe?
Gebruik dit middel niet op een beschadigde huid, dit kan irritatie veroorzaken.

  • Schud de fles voor gebruik goed om.
  • Breng de lotion met een watje op de huid aan en laat indrogen.
  • Voordat u nieuwe lotion aanbrengt, kunt u resten poeder verwijderen met een watje, tissue of gaasje met olie.

Wanneer?
U kunt het schudsel naar behoefte enkele keren per dag op de huid aanbrengen. Meestal is twee keer per dag voldoende.

Hoe lang?
Gebruik dit medicijn zo lang als u klachten heeft. Raadpleeg uw arts als u na twee weken nog klachten heeft.


Vergeten

Breng het schudsel dan alsnog gewoon aan. Het maakt niet uit als u het snel daarna opnieuw aanbrengt


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit huidmiddel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende weg smeert.


Zwangerschap

Over het gebruik van dit huidmiddel tijdens de zwangerschap en borstvoeding is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.


Handelsinformatie

Calamineschudsel is sinds vele tientallen jaren internationaal op de markt. Het schudsel is zonder recept verkrijgbaar als het merkloze Calamine schudsel FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.