U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

dostinex

Werkzame stof: cabergoline

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof cabergoline

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, zuurbranden en zelden verstopping en braken

  Dit komt vooral voor als u begint met dit medicijn. Neem dit medicijn daarom in met wat voedsel. U heeft dan minder last van deze bijwerkingen. Neem contact op met uw arts als u last blijft houden van zuurbranden.

   

 • Hoofdpijn, duizeligheid, draaierigheid, sufheid, gevoel van zwakte en vermoeidheid

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid of zeer zelden plotselinge slaapaanvallen

  Deze slaapaanvallen kunnen plotseling ontstaan, soms zonder dat u ze voelt aankomen. Ze duren van enkele minuten tot enkele uren. Rijd geen auto als u slaperig wordt van dit medicijn. Meestal wordt deze bijwerking minder als u aan dit medicijn gewend bent. Als u hier last van blijft houden, overleg dan met uw arts over verlaging van de dosering.

 • Duizeligheid en flauwvallen bij opstaan, bijvoorbeeld uit bed of uit een stoel

  Dit komt voor als u begint met dit medicijn en na langdurig gebruik. Zorg dat u langzaam opstaat uit liggende of zittende houding. Voelt u zich toch duizelig, dan kunt het beste even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Deze klacht gaat meestal binnen enkele dagen tot weken over. Mogelijk controleert uw arts uw bloeddruk extra.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Tijdelijk moeilijk kunnen zien

 • Neusbloeding

 • Kaalheid

 • Beenkrampen

 • Psychische klachten, zoals depressie en waanvoorstellingen (hallucinaties). Vooral bij mensen die al psychische klachten hebben. En vooral bij vrouwen die dit medicijn gebruiken om de melkproductie na een zwangerschap te stoppen.

  Als u al bekend bent met psychische klachten zoals waanvoorstellingen of psychose, geef dan aan uw psychiater door dat u dit medicijn gaat gebruiken. Mogelijk krijgt u een ander medicijn van uw arts. Of let uw psychiater erop dat uw psychische klachten niet toenemen.

 • Vasthouden van vocht. Dit merkt u aan dikke enkels of voeten, een opgezwollen gezicht of benauwdheid.

  Als u veel last heeft van dikke enkels en benen, helpt het om te gaan liggen met de benen wat hoger, bijvoorbeeld op een kussen. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Hartkloppingen

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

 • Koude vingers en tenen door een verminderde doorbloeding van de huid. Mensen die lijden aan de ziekte van Raynaud kunnen door dit middel extra last van deze aandoening krijgen.

 • Verhoogde bloeddruk, waardoor het risico op een hartaanval of beroerte toeneemt

  Als u dit medicijn gaat gebruiken zal uw arts uw bloeddruk extra controleren. Heeft u een hoge bloeddruk, pijn op de borst, ernstige hoofdpijn en ziet u wazig? Neem contact op met uw arts. U moet dan stoppen met dit medicijn.

  Gebruikt u dit medicijn om de melkproductie na een zwangerschap te stoppen? En heeft u zwangerschapshypertentie? Of na de bevalling een hoge bloeddruk? Dan is het risico op een hartaanval of beroerte groter. Overleg hierover met uw arts. Misschien is een ander medicijn geschikter.

 • Bij gebruik gedurende gedurende een langere periode in een dosering van meer dan 2 mg per dag: bindweefselvorming (fibrose) in de buikholte, rond het hart of longen. Hierdoor kunnen de urinewegen vernauwen, kan de nierwerking afnemen, het hart slechter werken, benauwdheid ontstaan en de doorbloeding in de benen afnemen. Uw arts zal u hierop controleren. Mensen met een hartklepaandoening mogen dit medicijn niet langdurig gebruiken. Neem contact hierover op met uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag.

   Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dan aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cabergoline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Bij mensen die onvruchtbaar zijn: opheffen van onvruchtbaarheid

  Dat kan de bedoeling van de behandeling zijn, maar ook een bijkomend effect. Vrouwen in de vruchtbare periode die niet zwanger wensen te worden, moeten daarom een betrouwbare anticonceptie gebruiken. Dit geldt ook voor de partners van mannen die met dit middel behandeld worden.

 • Meer zin in vrijen en meer zin in gokken (gokverslaving)

  Deze bijwerkingen gaan over na een verlaging van de dosis of als u met het middel stopt. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken.

  Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende middelen niet krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP