Gynomyk

Active ingredient: butoconazol voor toepassing in de vagina

The text below is about the active substance butoconazol voor toepassing in de vagina


Introductie

Butoconazol is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij vaginale schimmelinfectie.


Highlight

 • Butoconazol doodt schimmels en gisten (zoals Candida-gist).
 • Bij vaginale schimmelinfecties.
 • Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak vanzelf over. Als de klachten blijven, kan de arts dit medicijn voorschrijven.
 • Vaginaalcrème: breng diep in de vagina. Gebruik hiervoor de bijgeleverde applicator. Heeft u ook jeuk aan uw schaamlippen? Smeer de crème dan ook daar.
 • Ovule (vaginaaltablet): breng met uw vinger in.
 • Gebruik dit medicijn voor u gaat slapen. Het kan dan de hele nacht werken.
 • De jeuk en afscheiding verdwijnen binnen enkele dagen.
 • Crème en ovules kunnen het rubber van condooms aantasten. Deze kunnen hierdoor scheuren. Dit kan duren tot 3 dagen na gebruik.
 • Vlak na inbrengen kan uw vagina branderig of pijnlijk voelen, jeuken of irriteren. Dit verdwijnt vanzelf.


Werking

Vaginale schimmelinfectie

Verschijnselen
U merkt een vaginale schimmelinfectie aan jeuk in de vagina en aan de schaamlippen, een witte, brokkelige afscheiding, rood en gezwollen, soms pijnlijk, slijmvlies van de vagina en soms een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen of bij het vrijen. Maar schimmelinfecties hoeven niet altijd klachten te veroorzaken.

Oorzaak
De oorzaak is een gistinfectie met Candida. Deze gistsoort groeit altijd op onze huid en in de vagina en is daar in evenwicht met de normaal aanwezige bacteriën. Soms echter kan Candida gaan groeien en zo klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld door afname van de bacteriegroei door wassen met zeep of het gebruik van antibiotica. Een vochtige warme omgeving bevordert ook de groei van Candida (synthetisch ondergoed, inlegkruisjes). Ook kan een toename van vrouwelijk geslachtshormoon, bijvoorbeeld door pilgebruik of tijdens de zwangerschap, de groei van Candida bevorderen.

Soms is het slijmvlies van de vagina beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan. Het slijmvlies kan beschadigen door een te droge vagina bij het vrijen, of door het gebruik van tampons.

Behandeling
Behandeling is niet altijd nodig, een vaginale schimmelinfectie kan ook vanzelf overgaan. Als de klachten blijven, kan de arts een kuur met een medicijn in vaginaalcrème of ovules (vaginale zetpillen) voorschrijven, zoals butoconazol. Dit medicijn doodt de Candida, waardoor de schimmelinfectie verdwijnt en de klachten afnemen. De jeuk en afscheiding verdwijnen dan binnen enkele dagen.

Soms is het nodig de kuur te herhalen, omdat de infectie terugkomt. Als de schaamlippen zijn geïnfecteerd kunt u de crème ook op de schaamlippen smeren. Het is ook geschikt om de eikel van de mannelijke partner te behandelen, als deze ook klachten heeft.

Schimmelinfecties voorkomen
Verder is het belangrijk te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Hiervoor zijn de volgende maatregelen nodig.

 • Was de vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder  de douche of gebruik een zeepvrije wasemulsie. Gebruik geen vaginale douche of spoeling, vaginale sprays of deodorants.
 • Draag geen strak synthetisch ondergoed, maar katoenen slips. Gebruik ook geen inlegkruisjes of vervang inlegkruisjes vaak.
 • Gebruik geen tampons als u een schimmelinfectie heeft.
 • Vrij niet als u een pijnlijke vagina heeft, of gebruik een glijmiddel.
Lees meer over vaginale schimmelinfectie


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vlak na het inbrengen een branderig gevoel, pijn, jeuk of irritatie. Dit verdwijnt weer.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan een branderig of stekend gevoel, roodheid en jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts.
  In zeldzame gevallen kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden. U kunt dan last krijgen van duizeligheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt daarbij erg benauwd worden. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor butoconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • De vaginaalcrème wordt geleverd met een speciale wegwerpapplicator. Hiermee kunt u de crème diep in de vagina inbrengen. Ga hiervoor op de rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Breng de met de crème gevulde applicator diep in de vagina in. Druk dan de applicator leeg en gooi hem weg. U mag de crème ook op de schaamlippen smeren als u daar jeuk heeft.
 • De ovule (vaginale zetpil) kunt u met uw vinger inbrengen.

Let op: de crème en de ovules kunnen het rubber van condooms aantasten. Wees erop bedacht dat condooms hierdoor makkelijker kunnen scheuren. Dit effect houdt aan tot 3 dagen na het einde van de behandeling.

Wanneer?

 • Breng vóór het slapen in. Het medicijn kan dan gedurende de nacht in de vagina blijven werken.
 • Gebruik liever niet tijdens de menstruatie, het kan dan namelijk minder goed werken. Start de behandeling wanneer de bloeding van de menstruatie niet meer zo hevig is.

Hoe lang?
Meestal duurt een kuur 3 tot 6 dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af. Als u te vroeg stopt kan de schimmelinfectie terugkeren. De jeuk en afscheiding verdwijnen binnen enkele dagen.
Als u na enkele dagen nog klachten heeft, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk moet u de behandeling herhalen, of moet ook uw partner worden behandeld.


Vergeten

Breng de vergeten dosis dan alsnog zo snel mogelijk in. Dat kan eventueel ook 's ochtends. Lukt dat niet, maak dan in elk geval de volledige kuur af door aan het eind de kuur te verlengen met de vergeten dosis. Bij onderbreken of te vroeg stoppen kan de schimmelinfectie terugkomen.


Verboden

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn wordt nauwelijks in het lichaam opgenomen. De kans dat het in de moedermelk terechtkomt is dan ook zeer klein.


Stoppen

U moet de hele kuur afmaken. Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan de infectie terug komen.

Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.


Handelsinformatie

Butoconazol is sinds 1995 internationaal op de markt. Voor toepassing in de vagina is het op recept verkrijgbaar onder de merknaam Gynomyk in vaginaalcrème en ovules.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.