buiktyfusvaccin

Introductie

Buiktyfusvaccin in injecties bevat onschadelijke buiktyfusbacteriën. Het beschermt tegen infecties met de buiktyfusbacterie.

Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen bij wie een dergelijke infectie zeer ernstig kan verlopen en aan reizigers naar landen waar deze infectieziekte vaker voorkomt.


Highlight


Werking

Infecties met bacteriën

Buiktyfus
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. De verschijnselen zijn koorts, buikpijn, verminderde eetlust, diarree, zwakte en sufheid.

Oorzaak
Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie, U kunt de ziekte krijgen als u deze bacterie binnenkrijgt via sporen van menselijke ontlasting. Dit kan door gebruik van besmet water of voedsel, maar ook via oraal-anaal seksueel contact.

Buiktyfus voorkomen
Tegen deze ziekte kunt u worden gevaccineerd met een injectie.

Na injectie maakt het lichaam afweerstoffen tegen buiktyfusbacteriën. Als u dan in aanraking komt met de schadelijke buiktyfusbacteriën kan uw lichaam deze effectiever bestrijden.

Het effect van de injectie houdt ongeveer 3 jaar aan.

Bescherming ontstaat 2 weken na de injectie. De bescherming is niet honderd procent. Eén tot twee op de vier mensen krijgt toch buiktyfus. Daarom is goede hygiëne belangrijk. Bovendien voorkomt u zo ook infecties door andere bacteriën.

Als u naar een gebied gaat waar buiktyfus voorkomt:

 • Ontsmet uw handen met handdesinfectans ná gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten.
 • Drink alleen water uit verzegelde flessen, drink géén kraanwater.
 • Was groente en fruit in schoon (gekookt of uit een verzegelde fles) water. Fruit kunt u beter eerst schillen. 
 • Eet geen rauw of halfrauw vlees of schelpdieren. 
 • Maak minimaal een keer per dag het toilet schoon met wegwerpdoekjes. - Verschoon dagelijks de handdoek in het toilet. 
 • Houd uw nagels kort. 
 • Poets uw tanden met water uit een verzegelde fles. 
 • Vermijd gemeenschappelijk gebruik van washandjes, handdoeken en tandenborstel.
Lees meer over infecties met bacteriën . "

Vaccinaties

Apotheken, maar ook reisorganisaties, GGD'en, huisartsen en het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) kunnen u informeren over de landen waar buiktyfus vooral optreedt.

Lees meer over vaccinaties . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, zwelling of harde plek onder de huid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken, diarree of buikpijn.

  Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan 1-2 dagen aan. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag

  Neem bij ernstige jeukende huiduitslag contact op met de arts. Er kan dan sprake zijn van overgevoeligheid voor het vaccin.

 • Flauwvallen

  Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de injectie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u die zittend of liggend kunt krijgen.

 • Overgevoeligheid. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, gewrichtspijn of flauwvallen. Waarschuw uw arts.
   

  U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • Injectie: de arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen.

Wanneer?

 • Injectie: houd er rekening mee dat de inenting pas na 2 weken tegen de ziekte beschermt. Laat u dus minimaal 2 weken, liefst langer, voor vertrek naar een risicoland inenten.

Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan indien mogelijk uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk verergeren.


Vergeten

Als u kort voor vertrek pas denkt aan de inenting: laat hem dan toch alsnog zo snel mogelijk uitvoeren.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit vaccin heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

 • Bijnierschorshormonen om in te nemen, zoals prednison en dexamethason, kunnen het effect van het vaccin verminderen. Zeker als u ze langer dan 2 weken gebruikt. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Dit geldt niet voor bijnierschorshormonen die een eigen tekort moeten aanvullen, zoals gebruikt bij de ziekte van Addison of Cushing.
 • Afweeronderdrukkende medicijnen, zoals methotrexaat en azathioprine en medicijnen tegen kanker. Als u deze medicijnen gebruikt kan dit vaccin ernstige infectie veroorzaken. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

Twijfelt u er aan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is redelijk veel ervaring met het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap. En er zijn geen aanwijzingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. Er worden geen nadelige effecten verwacht bij de baby.


Stoppen


Handelsinformatie

Het buiktyfusvaccin is sinds begin twintigste eeuw internationaal op de markt. Het vaccin is op recept verkrijgbaar als injectie onder de merknaam Typhim.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.