buiktyfusvaccin

Introductie

Buiktyfusvaccin in injecties bevat onschadelijke buiktyfusbacteriën. Buiktyfusvaccin in capsules bevat stukjes van buiktyfusbacteriën. Het beschermt tegen infecties met de buiktyfusbacterie.

Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen bij wie een dergelijke infectie zeer ernstig kan verlopen en aan reizigers naar landen waar deze infectieziekte vaker voorkomt.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Werking

Infecties met bacteriën

Buiktyfus
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. De verschijnselen zijn koorts, buikpijn, verminderde eetlust, diarree, zwakte en sufheid.

Oorzaak
Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie, U kunt de ziekte krijgen als u deze bacterie binnenkrijgt via sporen van menselijke ontlasting. Dit kan door gebruik van besmet water of voedsel, maar ook via oraal-anaal seksueel contact.

Buiktyfus voorkomen
Tegen deze ziekte kunt u worden gevaccineerd met een injectie of door inname van capsules.

Na injectie of inname maakt het lichaam afweerstoffen tegen buiktyfusbacteriën. Als u dan in aanraking komt met de schadelijke buiktyfusbacteriën kan uw lichaam deze effectiever bestrijden.

Het effect van de injectie houdt ongeveer 3 jaar aan, van de capsules minstens 1 jaar.

Bescherming ontstaat 2 weken na de injectie of laatste capsule. De bescherming is niet honderd procent. Eén tot twee op de vier mensen krijgt toch buiktyfus. Daarom is goede hygiëne belangrijk. Bovendien voorkomt u zo ook infecties door andere bacteriën.

Als u naar een gebied gaat waar buiktyfus voorkomt:

 

 • Ontsmet uw handen met handdesinfectans ná gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten.
 • Drink alleen water uit verzegelde flessen, drink géén kraanwater.
 • Was groente en fruit in schoon (gekookt of uit een verzegelde fles) water. Fruit kunt u beter eerst schillen. 
 • Eet geen rauw of halfrauw vlees of schelpdieren. 
 • Maak minimaal een keer per dag het toilet schoon met wegwerpdoekjes. - Verschoon dagelijks de handdoek in het toilet. 
 • Houd uw nagels kort. 
 • Poets uw tanden met water uit een verzegelde fles. 
 • Vermijd gemeenschappelijk gebruik van washandjes, handdoeken en tandenborstel.

 

 

 

 

 

Lees meer over infecties met bacteriën

Vaccinaties

Apotheken, maar ook reisorganisaties, GGD'en, huisartsen en het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) kunnen u informeren over de landen waar buiktyfus vooral optreedt.

Lees meer over vaccinaties


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

Soms, bij de injectie

 • Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, zwelling of harde plek onder de huid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken, diarree of buikpijn. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan 1-2 dagen aan. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag. Neem bij ernstige jeukende huiduitslag contact op met de arts. Er kan dan sprake zijn van overgevoeligheid voor het vaccin.
 • Flauwvallen. Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de injectie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u die zittend of liggend kunt krijgen.
 • Overgevoeligheid. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, gewrichtspijn of flauwvallen. Waarschuw uw arts en stop bij capsules met het gebruik.
  U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • Injectie: de arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen.
 • Capsules: slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u de capsule kauwt, gaat het beschermende laagje kapot en komt het middel al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal niet meer werken.

Wanneer?

 • Injectie: houd er rekening mee dat de inenting pas na 2 weken tegen de ziekte beschermt. Laat u dus minimaal 2 weken, liefst langer, voor vertrek naar een risicoland inenten.
 • Capsule: begin de vaccinatiekuur minimaal 3 weken, liefst langer, voor vertrek naar een risicoland. Neem de capsules 1 uur voor het eten in, met water, of een licht zure drank, zoals vruchtensap. Neem ze niet met melk, want melk tast het laagje rond de capsule aan dat het vaccin tegen maagzuur beschermt. De kuur bestaat uit 3 capsules. U neemt een capsule op dag 1, 3 en 5.

Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan indien mogelijk uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk verergeren.


Vergeten

Als u kort voor vertrek pas denkt aan de inenting: laat hem dan toch alsnog zo snel mogelijk uitvoeren. Als u tijdens de kuur een capsule bent vergeten in te nemen, doe dit dan alsnog zo snel mogelijk. Neem contact op met de GGD of instelling voor reizigersadvisering van wie u de capsules heeft gekregen voor nader advies.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit vaccin heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

 • Gebruik de capsules met buiktyfusvaccin niet gelijktijdig met antibiotica. Antibiotica kunnen de werking van de capsules tegengaan. Zorg voor een tussentijd van minstens drie dagen tussen de antibiotica en het buiktyfusvaccin. Overleg met uw arts als dit niet mogelijk is. De arts kan dan een injectie met buiktyfusvaccin voorschrijven. Deze heeft geen wisselwerking met antibiotica.
 • Bijnierschorshormonen om in te nemen, zoals prednison en dexamethason, kunnen het effect van het vaccin verminderen. Zeker als u ze langer dan 2 weken gebruikt. Ook kan bij gebruik van de capsules met het buiktyfusvaccin een ernstige infectie ontstaan. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Dit geldt niet voor bijnierschorshormonen die een eigen tekort moeten aanvullen, zoals gebruikt bij de ziekte van Addison of Cushing.
 • Afweeronderdrukkende medicijnen, zoals methotrexaat en azathioprine en medicijnen tegen kanker. Als u deze medicijnen gebruikt kan dit vaccin ernstige infectie veroorzaken. Ook kan bij gebruik van de capsules met het buiktyfusvaccin een ernstige infectie ontstaan. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

Twijfelt u er aan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap

 • Injecties: over het gebruik van het vaccin tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Realiseer u echter dat de ziektes waar het vaccin tegen beschermt ook schadelijk kunnen zijn. Weeg daarom samen met uw arts of apotheker de risico's tegen elkaar af.
 • Capsules: over het gebruik van het vaccin tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Zorg dat u binnen 3 maanden na de inname van de capsules niet zwanger wordt en neem de capsules niet in als u zwanger bent. Het vaccin kan schadelijk voor de baby zijn, vooral in het begin van de zwangerschap. Realiseer u echter dat de ziektes waar het tegen beschermt ook schadelijk kunnen zijn. Weeg daarom samen met uw arts of apotheker de risico's tegen elkaar af.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

Maak bij de capsules de hele kuur af. Anders bent u niet voldoende beschermd tegen buiktyfus.


Handelsinformatie

Het buiktyfusvaccin is sinds begin twintigste eeuw internationaal op de markt. Het vaccin is op recept verkrijgbaar als injectie onder de merknaam Typhim Vi en in capsules onder de merknaam Vivotif.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.