hoestdrank bij vastzittende hoest broomhexine
Werkzame stof: broomhexine
Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof broomhexine
-
Inleiding
Broomhexine is een slijmverdunner. Het maakt taai slijm in de luchtwegen dunner (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten.
Het kan worden gebruikt bij hoest, COPD en cystische fibrose. -
Bijwerkingen
Behalve de gewenste effecten kan dit middel ook bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)- Maagklachten, misselijkheid, braken, diarree en pijn in de bovenbuik. Dat komt doordat dit middel ook invloed heeft op het slijm in de maag. Blijft u er last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
- Zweten.
- Duizeligheid en hoofdpijn
- Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan onrust, een bleke of klamme huid en bewustzijnsverlies. Ook kan een zwelling van het gezicht, lippen, mond en keel optreden. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw onmiddellijk een arts. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts of een ernstige huidafwijking met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Als dit ontstaat moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor broomhexine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
- Ernstige benauwdheid. Als u merkt dat u (meer) last krijgt van benauwdheid, raadpleeg dan uw arts.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen -
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?- Tabletten: neem de tabletten in met een glas water.
- Drank: u kunt de drank gewoon zonder verdunnen innemen met behulp van een maatbekertje.
- Druppels: u kunt de druppels met een half glas water mengen of door wat voedsel doen.
Hoe lang?
De duur van de behandeling hangt af van uw situatie en klachten. Bij aanvallen of klachten in bepaalde periodes bijvoorbeeld kan de behandeling van korte duur zijn, terwijl bij sommige chronische aandoeningen het slijm continu moet worden verdund. -
Vergeten
Als u het middel 3 keer per dag gebruikt, zoals gebruikelijk is: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis moet innemen? Neem dan de vergeten dosis alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.
-
Let op
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
U kunt dit middel beter niet gebruiken in combinatie met (vrij verkrijgbare) hoestmiddelen die de hoest onderdrukken. Hoesten is juist nodig om het verdunde slijm af te voeren.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
U kunt dit middel veilig gebruiken in de normale dosering. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. -
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.
-
Handelsinformatie
Broomhexine is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Bisolvon, Hoestdrank bij vastzittende hoest broomhexine of hoesttablet bij vastzittende hoest broomhexine, Hoestdrank/tablet Broomhexine en als het merkloze Broomhexine in tabletten, drank en druppels.
-
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.