broomfenac in het oog

Introductie

Broomfenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Het wordt ook een NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.

Artsen schrijven het voor om ontstoken ogen na een staaroperatie te behandelen.


Instructiefilmpje

Film 1 - Oogdruppels en oogzalf


Highlight

 • Broomfenac is een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID).
 • Het maakt pijn en zwelling van het oog minder.
 • Om ontstoken ogen na een staaroperatie te behandelen.
 • Oogdruppels zijn niet makkelijk om te gebruiken. Een apotheekmedewerker kan u laten zien hoe het moet. Of bekijk het instructiefilmpje op deze site.
 • U begint meestal op de dag na de staaroperatie met druppelen. U moet 2 weken druppelen. 
 • Direct na druppelen kunt u een prikkelend gevoel in het oog krijgen. Dit verdwijnt snel. Houdt u last? Raadpleeg dan uw arts.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent, zwanger wilt worden of als u borstvoeding geeft. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dichtdrukken. Er komt dan veel minder van dit medicijn in het bloed.


Werking

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Broomfenac werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Het bestrijdt zwelling van het oog na een staaroperatie. Staar of cataract is een troebeling van de lens van het oog, die normaal gesproken doorzichtig is. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens.

Door de operatie kan het oog gaan ontsteken met pijn, roodheid en zwelling als gevolg. Broomfenac wordt gebruikt om een ontsteking van het oog na een staaroperatie te behandelen.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Direct na gebruik: een prikkelend gevoel in het oog. Dit gaat meestal snel over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor broomfenac of het conserveermiddel. Dit merkt u aan jeuk en rode ogen. Mensen met astma die overgevoelig zijn voor broomfenac, kunnen last krijgen van ernstige benauwdheid. Let daarom extra goed op en houd de traanbuis goed dichtgedrukt, zoals hieronder beschreven bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'. Krijgt u last van benauwd zijn, stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

  Raadpleeg bij deze klachten uw arts. 

  Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor broomfenac of voor het conserveermiddel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt. Als u overgevoelig blijkt voor het conserveermiddel, kunt u mogelijk gebruikmaken van oogdruppels met een andere werkzame stof met dezelfde werking maar zonder conserveermiddel.

 • Last van fel licht. Draag in dat geval een zonnebril.

 • Gezwollen oog of ooglid, rood oog en jeuk

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Wazig zien, pijn en irritatie aan het oog. Ook kunt u een bloeding van het ooglid krijgen.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Neusbloeding

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Na gebruik gedurende meerdere weken: schade aan het oog

  Uw arts zal uw oog daarom regelmatig controleren als u deze oogdruppels voor een lange tijd gebruikt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was uw handen en droog ze goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
 • Schud zo nodig het flesje voor gebruik, zie etiket.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat 1 druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje. Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • In de meeste gevallen mag u geen contactlenzen dragen na een staaroperatie. Mocht uw arts anders hebben geadviseerd: haal de lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Soms moet u even wachten voor u ze weer indoet. Er zijn namelijk conserveermiddelen die contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Meestal kunt u de lenzen na een kwartier weer indoen.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. Na openen zijn de oogdruppels 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Wanneer?
Meestal moet u direct na de operatie met de oogdruppels beginnen. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.

Hoe lang?
Meestal moet u tot 2 weken na de operatie met de druppels doorgaan.


Vergeten

Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: u druppelt 2 keer per dag druppelt: duurt het nog langer dan 4 uur voordat u de volgende dosis moet druppelen? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het minder dan 4 uur, sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.


Verboden

autorijden?

Na een oogoperatie
In het algemeen geldt dat u geen auto mag rijden gedurende de eerste weken na de operatie. Uw gezichtsvermogen zal eerst goed moeten herstellen.

Het herstel na de operatie is geleidelijk. De gemiddelde herstelperiode is 5 weken. Vanwege het geleidelijke herstel kan het zicht direct na de ingreep slechter zijn dan ervoor.

Wacht met het kopen van een nieuwe bril ten minste 3 weken. De sterkte van het brillenglas kan in die periode nogal eens wisselen.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Andere oogdruppels of oogzalven: het is het beste minstens 5 minuten te wachten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en 5 minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u 2 soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant'.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt na gebruik niet of nauwelijks in het bloed. En dus ook niet of nauwelijks bij de baby of in de moedermelk. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan nog minder van dit medicijn in het bloed. Hierdoor kan er nog minder bij de baby of in de moedermelk terechtkomen. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”


Stoppen

U kunt op elk moment in 1 keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Stop echter alleen op aanwijzingen van uw arts.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. Neem dan contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Broomfenac is sinds 2005 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen in oogdruppels onder de merknaam Yellox.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.