brimonidine op de huid

Introductie

Brimonidine vernauwt de bloedvaten. Hierdoor gaat er minder bloed naar het gezicht en wordt de huid minder rood.

Artsen schrijven het voor bij rosacea.


Highlight

 • Brimonidine vernauwt de bloedvaten. Het zorgt voor een minder rode huid.
 • Bij rosacea.
 • Dit medicijn werkt binnen 30 minuten en kan tot 12 uur lang werken.
 • Gebruik dit medicijn alleen op uw gezicht.
 • Breng de gel DUN aan op uw gezicht: voorhoofd, neus, kin en beide wangen.
 • Laat het niet in uw ogen, neus en mond komen. Was uw handen goed na aanbrengen.
 • U kunt last krijgen van branderig gevoel en jeuk op uw huid.
 • Ook kunnen uw rosaceaklachten erger worden. Om dit te voorkomen kunt u het best in de eerste week beginnen met een kleine hoeveelheid gel (ongeveer de grootte van 1 erwt). Daarna kunt u langzaam meer gebruiken.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Geeft u borstvoeding? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het slecht zijn voor de baby.


Werking

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendst is de felrode kleur op de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Er kunnen ook puistjes ontstaan.

De ziekte kent perioden waarin u nauwelijks last heeft en perioden waarin de ziekte opvlamt.

Rosacea lijkt wat op acne (jeugdpuistjes), maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel is bekend dat de verschijnselen erger kunnen worden door het drinken van alcohol, het gebruik van sommige medicijnen, het weer, het gebruik van verschillende crèmes, reinigingslotions en shampoos.

Behandeling
Rosacea is niet te genezen. Wel kunt u de verschijnselen goed onderdrukken. Het is belangrijk de huid zo min mogelijk te irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk middeltjes op de huid. Pas ook op met voedingsmiddelen die u kunnen laten blozen, zoals alcohol en scherpe kruiden.
Uw arts kan brimonidine-gel voorschrijven bij rosacea om de roodheid en het blozen van het gezicht te behandelen.

Effect
Dit medicijn werkt binnen 30 minuten en kan tot 12 uur lang werken.

Lees meer over rosacea . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Branderig gevoel, jeuk, roodheid en uw rosacea kan erger worden

  Meestal trekt dit na paar dagen weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, zoals huidontsteking, warm gevoel, tintelend, prikkelend of doof gevoel, pijn, droge huid en acne (puistjes)

 • Droge mond

  Heeft u hier veel last van? Het zuigen op ijsblokjes of kauwen op (suikervrije) kauwgom helpt om meer speeksel te maken. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel uw tandarts vaker uw gebit controleren.

 • Koud gevoel in handen en voeten

 • Hoofdpijn en duizelig gevoel

  Voelt u zich duizelig? Het beste kunt u even gaan liggen en uw benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Sta ook langzaam op uit bed of van een stoel.

 • Verstopte neus

 • Gezwollen ooglid

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw bij ernstige overgevoeligheid direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruikt dit medicijn alleen op uw gezicht. Zorg dat dit medicijn niet op uw oogleden, in uw oog, neus, mond of op uw lippen komt. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk toch in deze plekken, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.

Gel:

 • Breng de gel DUN aan op uw gezicht: voorhoofd, neus, kin en beide wang. Een kleine hoeveelheid ongeveer even groot als een erwt is genoeg voor uw gezicht.
 • Gebruik uw vingertoppen en verdeel de gel goed over uw gezicht.
 • Was direct uw handen na het aanbrengen.

Wanneer?
U gebruikt de gel 1 keer per dag op uw gezicht. Dit kan op elk moment van de dag. Omdat dit medicijn snel werkt, kunt u het soms ook zo nodig gebruiken. Dat betekent dat u het medicijn alleen gebruikt op de dagen dat rosacea opvlamt.

 • Begin met een kleine hoeveelheid die ongeveer even groot is als een erwt. Gebruik deze kleine hoeveelheid minimaal 1 week. Als dit goed gaat, kunt u langzaam meer gebruiken.
 • Gebruik niet meer dan 1 gram gel (een hoeveelheid ongeveer even groot als 5 erwten) per dag.

Hoelang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang u last heeft van een rode huid door rosacea.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Smeer dit medicijn dan alsnog, tenzij het minder dan 12 uur duurt voor u de volgende dosis gaat smeren. Sla de vergeten dosis dan over en ga door met uw normale schema. Uw huid zal die dag dan rood blijven. Smeer nooit een dubbele hoeveelheid.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Smeer andere medicijnen of make-up niet vlak vóór u brimonidine op uw gezicht aanbrengt. Gebruik eerst brimonidine en wacht tot deze op uw gezicht is opgedroogd. Daarna kunt u de andere medicijnen of make-up op uw huid smeren. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Soms kan de roodheid van uw huid erger worden na het stoppen. Neem in dat geval contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Brimonidine is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in gel onder de merknaam Mirvaso.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.