Combigan oogdruppels

Active ingredient: brimonidine in het oog

The text below is about the active substance brimonidine in het oog


Introductie

Brimonidine in oogdruppels verlaagt de druk in het oog.

Artsen schrijven het voor bij glaucoom (verhoogde oogboldruk).


Instructiefilmpje

Film 1 - Oogdruppels en oogzalf


Highlight

 • Brimonidine vermindert de druk in het oog.
 • Bij de oogziekte glaucoom (verhoogde oogboldruk). Door glaucoom kunnen netvlies en oogzenuw beschadigen.
 • De werking begint binnen 1 uur. Na een paar weken is met een oogmeting te zien of het medicijn voldoende werkt.
 • U druppelt meestal 2 keer per dag. Gebruik de druppels 's ochtends en 's avonds, voor een constant effect.
 • U kunt last krijgen van wazig zien, oogirritatie, rode of droge ogen, pijn in het oog, rode of gezwollen oogleden en jeuk. Raadpleeg uw arts als u deze klachten heeft.
 • Verder kunt u ook een droge mond of hoofdpijn krijgen, of u kunt vermoeid of slaperig worden.
 • Oogdruppelen is niet makkelijk. Laat een apotheekmedewerker het u voordoen. Of bekijk het instructiefilmpje op deze website.
 • Draagt u contactlenzen? Vraag bij uw apotheek of de oogdruppels uw contactlenzen kunnen beschadigen.


Werking

Glaucoom (verhoogde oogboldruk)

Glaucoom is beschadiging van de oogzenuw in het netvlies. De oorzaak is meestal een verhoogde druk in het oog. Deze ligt normaal tussen 10 en 21 millimeter kwikdruk.

Verschijnselen
In het begin merkt u meestal niets van glaucoom. Na verloop van tijd ziet u aan de randen van uw gezichtsveld steeds minder. Dat valt u pas op als de ziekte in een vergevorderd stadium is. Onbehandeld leidt glaucoom meestal tot steeds meer gezichtsverlies, waarbij het lijkt of u door een koker kijkt. U kunt dan uiteindelijk blind worden.

Glaucoom wordt meestal per toeval opgemerkt als u een oogdrukmeting laat doen bij de opticien of oogarts.

Behandeling
Uw arts zal oogdruppels voorschrijven om de druk in het oog te verlagen. Meestal zal uw arts als eerste een keuze maken uit oogdruppels met bètablokkers, zoals timolol, of met prostaglandines, zoals latanoprost.  Als deze oogdruppels niet voldoende werken of niet gebruikt kunnen worden, kan uw arts brimonidine voorschrijven, soms ook in combinatie met andere oogdruppels.

Werking
Brimonidine vermindert de aanmaak van vocht in het oog en bevordert de afvoer van dit vocht. Hierdoor verlaagt het de druk in het oog. De werking begint binnen 1 uur en houdt meerdere dagen aan. Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een meting van uw oogboldruk. Bij sommige mensen vermindert de werking van brimonidine na verloop van tijd. Uw oogarts zal de werking regelmatig controleren.

Lees meer over glaucoom (verhoogde oogboldruk)


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Irritatie van het oog, zoals branderig gevoel, rood oog, jeuk en gevoel dat er een vuiltje in het oog zit.
 • Wazig zien, zelden onscherp of dubbelzien.
 • Overgevoeligheid van uw oog voor dit medicijn. U merkt dat aan rode en gezwollen ogen en oogleden, blaasjes of witte vlekjes aan de binnenkant van de oogleden, plakkerige afscheiding of jeuk. Deze overgevoeligheid ontstaat meestal pas nadat u de oogdruppels 3 tot 9 maanden hebt gebruikt. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Droge ogen. Vooral mensen die contactlenzen dragen kunnen hier last van krijgen. De contactlenzen kunnen dan eerder irriteren. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
 • Beschadiging of verkleuring van het hoornvlies van het oog, geen fel licht kunnen verdragen.
 • Zwelling en ontsteking van de slijmvliezen van het oog, gezwollen oogleden, tranenvloed, pijn rond het oog. Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Kleinere pupil, ontsteking van de iris of van de binnenkant van het oog. Krijgt u pijn in het oog? Waarschuw dan een arts.
 • Jeukend ooglid.

Bijwerkingen in de rest van het lichaam
De oogdruppels kunnen ook in de rest van het lichaam terechtkomen. Via de traanbuisjes bestaat er namelijk een verbinding tussen de oogslijmvliezen en de neusholte. Vanuit de neusholte wordt het medicijn opgenomen in het bloed, waardoor het in de rest van het lichaam terecht komt.

U vermindert de kans op deze bijwerkingen door de traankanaaltjes na het druppelen dicht te drukken. Zie hiervoor de vraag 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?' Laat in de apotheek controleren of u dit goed doet. Neem contact op met uw arts als u toch last blijft houden van deze bijwerkingen. Mogelijk helpt het dichtdrukken van de traankanaaltjes bij u onvoldoende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

Bij kinderen: slaperigheid.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Droge mond, zelden smaakstoornissen.
 • Hoofdpijn, vermoeidheid of sufheid. Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van deze bijwerkingen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten zoals diarree, misselijkheid en brandend maagzuur.
 • Verkoudheid, hoest, heesheid en keelontsteking.
 • Benauwdheid, duizeligheid en een zwak gevoel. Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartkloppingen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Droge neus en keel.
 • Bij baby's en kinderen: lage bloeddruk, verlaagde spierspanning, daling van lichaamstemperatuur, ademstilstand en bewustzijnsverlies. Kinderen jonger dan 2 jaar mogen dit medicijn niet gebruiken.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, rode huid, zwelling van het gezicht, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor brimonidine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel in uw oogdruppels of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Bovendien heeft u meer kans op bijwerkingen in de rest van het lichaam, omdat de werkzame stof dan in het bloed terecht komt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Wanneer?
U gebruikt deze druppels 2 keer per dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen. Dan vergeet u het minder snel. Bijvoorbeeld nadat u bent opgestaan 's ochtends en bij het avondeten.

Hoelang?
U gebruikt deze oogdruppels meestal langdurig, gedurende vele jaren. Alleen door een operatie kan er een nieuwe situatie ontstaan, waarbij deze oogdruppels misschien niet meer nodig zijn. U kunt dit met uw arts overleggen.


Vergeten

Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de druppels normaal gebruikt? Druppel dan zo snel mogelijk. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Druppel de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip. Druppel geen dubbele dosis.


Verboden

autorijden?
Na het indruppelen is het mogelijk dat u wazig ziet of slaperig wordt. Zolang u wazig ziet of slaperig bent, mag u niet autorijden. Meestal gaan deze bijwerkingen binnen enkele uren voorbij. Daarna kunt u weer autorijden.
U kunt last hebben van fel licht. Draag in dat geval een zonnebril.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Andere oogdruppels of oogzalven: wacht minstens 3 minuten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en 3 minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u 2 soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant' .


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander veilig medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk en kan schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

Overleg met uw arts als u wilt stoppen met dit medicijn. Als u stopt om geopereerd of gelaserd te worden, kunt u in één keer stoppen. Overleg met uw arts hoe lang u van te voren moet stoppen. Dit medicijn werkt na stoppen nog 1 tot 3 weken door.

Als u dit medicijn langdurig gebruikt: als u stopt zal de druk in het oog weer oplopen. Overleg eerst met uw arts als u wilt stoppen.


Handelsinformatie

Brimonidine is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknaam Alphagan en als het merkloze Brimonidine.

Brimonidine wordt in oogdruppels ook gebruikt in combinatie met timolol onder de merknaam Combigan en in combinatie met brinzolamide onder de merknaam Simbrinza.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.