BMR-vaccin

Introductie

Het BMR-vaccin bevat verzwakte onschadelijk gemaakte virussen van bof, mazelen en rodehond.

Het beschermt tegen een infectie met deze virussen.

Het is ook een van de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Zie hiervoor de tekst BMR-vaccin bij kinderen.


Highlight

 • BMR-vaccin beschermt tegen een infectie de met bof-, mazelen- en rodehondvirussen.
 • Om bof, mazelen en rodehond te voorkomen.
 • Voor mensen die niet eerder een BMR-vaccin hebben gekregen en geen mazelen hebben gehad, maar die wel meer risico lopen. Bijvoorbeeld reizigers die naar gebieden gaan waar mazelen veel voorkomt of mensen die door hun beroep meer kans hebben op mazelen, zoals ziekenhuismedewerkers.
 • BMR-vaccin zit ook in het Rijksvaccinatieprogramma voor jonge kinderen.
 • U krijgt 1 vaccinatie, daarna bent u levenslang beschermd.
 • De plaats van de injectie kan wat rood, pijnlijk of gezwollen worden. Dit gaat vanzelf weer over.
 • Ook kunt u griepachtige verschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn, koorts, rillingen en gewrichtspijn. De verschijnselen blijven meestal niet langer dan 1-2 dagen.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit vaccin mag gebruiken. Het is niet zeker of dit vaccin veilig is voor zwangere vrouwen.


Werking

Vaccinaties

Rijksvaccinatieprogramma
Alle kinderen worden via het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond (via de BMR-prik). Zie hiervoor de tekst BMR-vaccin bij kinderen. De vaccinatie wordt ook aangeraden aan mensen die als kind deze vaccinatie niet hebben gehad.
 

Lees meer over vaccinaties . "

Infecties met virussen

Bof, mazelen en rodehond worden veroorzaakt door virussen.

Bof
Bof begint meestal met verkoudheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn en een ziek gevoel. Vaak ontstaat een ontsteking van de speekselklieren, waardoor de wang dik wordt en het pijn doet te kauwen en te slikken. Meestal gaan deze klachten binnen een week over. Bij een op de drie mensen verloopt de infectie zelfs zonder verschijnselen.

In zeldzame gevallen heeft bof ernstige gevolgen, zoals hersenvliesontsteking, blijvende doofheid of ontsteking van de alvleesklier. Daarom is vaccinatie nodig.

Het bofvirus wordt via hoesten en niezen van mens op mens overgebracht.

Mazelen
Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte. De eerste verschijnselen lijken op een stevige griep of verkoudheid met koorts, hoesten, loopneus en ontstoken ogen. In deze fase is mazelen het meest besmettelijk.

Na enkele dagen verschijnen vlekjes op de binnenkant van de wangen en uitslag op de huid.

Mazelen kan ernstige gevolgen hebben, zoals longontsteking en vooral hersenbeschadiging. Mazelen kan dodelijk verlopen. Daarom is vaccinatie nodig.
Het mazelenvirus wordt via hoesten en niezen van mens op mens overgebracht.

Rodehond
Bij zwangere vrouwen kan rodehond (ook wel rubella genoemd) zeer schadelijk zijn voor de baby, vooral als de infectie met het virus vroeg in de zwangerschap plaatsvindt. De baby loopt dan een grote kans op zeer ernstige afwijkingen aan het gehoor, de ogen en het hart.

Ook kan een ernstige verstandelijke handicap ontstaan. Vaak is die schade zo groot dat het kind al in de baarmoeder overlijdt. Daarom is vaccinatie nodig.

Het rodehondvirus wordt via hoesten en niezen van mens op mens overgebracht. Ook kan het virus overgedragen worden door persoonlijk contact, via de handen.

Bof, mazelen en rodehond voorkomen
U kunt tegen bof, mazelen en rode hond worden gevaccineerd met een injectie.
Na injectie maakt het lichaam afweerstoffen tegen de virussen. Als u dan met de virussen in aanraking komt kan uw lichaam deze effectiever onschadelijk maken.

Het bofvaccin beschermt ongeveer 95 procent van de mensen tegen de bof. Het mazelenvaccin en het rodehond-vaccin beschermen praktisch iedereen tegen deze ziektes. Waarschijnlijk houdt de bescherming tegen deze ziekten levenslang aan.
 

Lees meer over infecties met virussen . "


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, zwelling of harde plek onder de huid
 • Lichte verhoging

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Rode huiduitslag

  Meestal is dit onschuldig, maar neem bij ernstige jeukende huiduitslag contact op met de arts. Er kan dan sprake zijn van overgevoeligheid voor het vaccin.

 • Maagdarmklachten, zoals braken, diarree en misselijkheid

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, tranende of ontstoken ogen en oorontsteking.

  Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan één tot twee dagen aan. Een enkele keer duren ze tot twee weken.

 • Gezwollen lymfeklieren in de hals of oksel en gezwollen speekselklieren, wat een dikke wang kan geven.

 • Ontsteking van de luchtwegen, met als mogelijke verschijnselen hoesten, benauwdheid, loopneus en ophoesten van slijm.

 • Overgevoeligheid. U kunt dat merken aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met koorts of blaren. Neem dan meteen contact op met een arts. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht of flauwvallen. Waarschuw dan meteen uw arts.

  In al deze gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?
De arts of verpleegkundige geeft de injectie in een spier van de bovenarm of in dijbeen.

Wanneer?
Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan indien mogelijk uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk verergeren.


Vergeten

Laat de inenting dan alsnog zo snel mogelijk uitvoeren.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit vaccin heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Bijnierschorshormonen om in te nemen, zoals prednison en dexamethason, Als u deze medicijnen gebruikt kan dit vaccin een ernstige infectie veroorzaken. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Dit geldt niet voor bijnierschorshormonen die een eigen tekort moeten aanvullen, zoals gebruikt bij de ziekte van Addison of Cushing.
 • Afweeronderdrukkende medicijnen, zoals methotrexaat en azathioprine en medicijnen tegen kanker kunnen het vaccin minder effectief maken. Ook kan bij gebruik van het BMR-vaccin een ernstige infectie ontstaan. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit vaccin tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit vaccin altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen met uw arts kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u zich laat vaccineren. Of wat het risico voor u en voor de baby is als u zich niet laat vaccineren.

Borstvoeding
U kunt dit vaccin veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit vaccin in de moedermelk terecht komt. Als het in de moedermelk terecht komt, is het niet slecht voor de baby.


Stoppen

Als u de kuur niet helemaal afmaakt, is er niet voldoende bescherming tegen de bof, mazelen en rode hond.


Handelsinformatie

Het BMR-vaccin bestaat uit vaccins tegen bof, mazelen en rodehond. Deze combinatie van vaccins is sinds 1987 in Nederland op de markt.

De afzonderlijke vaccins worden internationaal gebruikt sinds 1950 (bofvaccin), 1963 (mazelenvaccin) en 1969 (rodehondvaccin of rubellavaccin). Het vaccin is op recept verkrijgbaar onder de merknaam M-R VAXPRO. Men noemt het ook wel de 'BMR-prik'.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.