U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

diprolene

Werkzame stof: betamethason in propyleenglycol

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof betamethason in propyleenglycol

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Huidinfecties

  Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. De verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid treden immers minder op. De infecties kunnen zich daardoor makkelijk ongemerkt uitbreiden. Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze geïnfecteerd is met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.

 • Overgevoeligheid voor betamethason of een van de bestanddelen van het huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat.

  Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Na gebruik gedurende meer dan drie weken: dunnere huid, waardoor deze makkelijker kan beschadigen.

  Stop met het gebruik als u merkt dat u hier last van heeft. De huid kan zich dan weer herstellen. Smeer dit medicijn vanwege deze bijwerking liever niet op dunne huid, zoals van het gezicht en de geslachtsdelen. Op deze plekken moet u meestal een zwakker werkzaam bijnierschorshormoon gebruiken. Als u het toch op dunne huid moet gebruiken, doe dat dan niet langer dan een paar dagen. Oude mensen hebben een erg dunne huid. Daarom moeten zij dit medicijn extra spaarzaam gebruiken.

 • Na gebruik gedurende meer dan drie weken: littekenachtige strepen (striae), rode plekken, verbleking of juist een donkere verkleuring van de huid op de plek waar u dit medicijn aanbrengt.

  Deze huidafwijkingen zijn meestal blijvend. Raadpleeg uw arts bij deze verschijnselen.

 • Bij gebruik in het gezicht gedurende meer dan drie weken: rode, jeukende uitslag rond de mond, neus of ogen. Soms pijnlijk of met schilfering.

  Raadpleeg dan uw arts. Over het algemeen adviseren artsen dit medicijn niet in het gezicht te gebruiken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Bij mensen met de huidziekte psoriasis, ontstaan van met vocht gevulde blaasjes

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Na gebruik gedurende meer dan drie weken: meer haargroei op de plek waar u het medicijn heeft aangebracht.

 • Na gebruik gedurende meer dan drie weken: tragere genezing van wonden.

  Breng het daarom alleen op advies van uw arts aan op een kapotte huid.

 • Na gebruik gedurende meer dan drie weken: cataract (grauwe staar), als dit medicijn per ongeluk in het oog komt.
   

  Gebruik dit medicijn daarom bij voorkeur niet in het gezicht en zeker niet in de buurt van het oog.

 • Na gebruik gedurende meer dan drie weken bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk): dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen. U kunt dit merken aan wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht, misselijkheid en braken.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen direct uw arts. Deze bijwerking kan ontstaan als veel medicijn via de huid in het bloed is gekomen en zo het oog heeft kunnen bereiken. Meestal zal uw arts adviseren dit medicijn niet in het gezicht te gebruiken. Er is ook kans op deze bijwerking als er per ongeluk wat van dit medicijn in uw ogen komt. Het is daarom bij glaucoom extra belangrijk uw handen te wassen na aanbrengen van dit medicijn.

 • Na gebruik gedurende meer dan drie weken kunnen de klachten weer terugkomen als u plotseling stopt met dit medicijn. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op plaatsen op de huid waar u eerder geen klachten had.

  Bouw het gebruik daarom langzaam af. Overleg hierover met uw arts. Zie ook rubriek 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.

 • Bij langdurig gebruik van meerdere weken tot maanden op de billen of dijen kunnen blauwpaarse, ovale bultjes ontstaan.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts, want nadat deze bultjes zijn verdwenen kunnen er littekens achterblijven.

 • Bij langdurig gebruik van meerdere weken tot maanden: vermindering van de werking van de bijnierschors. Hierdoor kunt u na het stoppen tijdelijk last krijgen van erge vermoeidheid.

  De kans hierop is groter als u grote hoeveelheden van dit medicijn gebruikt. Bijvoorbeeld als een volwassene gedurende meerdere maanden meer dan vijfentwintig gram zalf of crème per week gebruikt.

 • Als dit medicijn langduring (meerdere weken tot maanden) wordt gebruikt bij kinderen: een vertraging van de lengtegroei, doordat de hoeveelheid groeihormoon vermindert.

  De groeivertraging is meestal zeer gering. Sommige artsen controleren kinderen die dit medicijn langer dan drie maanden gebruiken voor de zekerheid op lengte. Over het algemeen zal dit medicijn echter niet bij kinderen worden toegepast.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP