Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Betamethason hoort tot de corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.
Propyleenglycol zorgt ervoor dat betamethason beter in de huid kan dringen.
Corticosteroïden op de huid zijn ingedeeld naar sterkte. Betamethason in propyleenglycol behoort tot de zeer sterk werkzame corticosteroïden op de huid.
Betamethason wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven zijn psoriasis en Lupus Erythematodes (LE).
Verschijnselen
Bij psoriasis groeit de bovenste laag van de huid te snel. Hierdoor ontstaan verdikkingen en schilfers. Ook kan de huid ontstoken zijn en erg jeuken. De ernst van de aandoening varieert van één tot twee kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. Kenmerkend zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering. De oorzaak van psoriasis is niet bekend.
Behandeling
Bij psoriasis schrijft uw arts meestal eerst een sterk werkend corticosteroïde op de huid voor, zoals dit medicijn. Bij klachten in het gezicht, in de lichaamsplooien of bij kinderen zal uw arts meestal een minder sterk werkende corticosteroïde op de huid adviseren. Zoals clobetason of triamcinolonacetonide.
Smeer ook een basiszalf. Een basiszalf is een zalf, crème of lotion zonder medicijn. Uw arts kan u dit op recept voorschrijven. Gebruik basiszalf minimaal 1 keer per dag. U mag altijd vaker smeren.
Werking
Betamethason vermindert de overmatige huidgroei en roodheid. En remt de ontsteking en stilt de jeuk. De huid kan hierdoor tot rust komen en zal daardoor minder jeuken en er beter uitzien.
U heeft binnen een paar uur minder jeuk. Na enkele dagen zijn roodheid en schilfering minder.
Lees meer over psoriasis . "Verschijnselen
Deze ziekte kan zich op verschillende manieren uiten. Eén van deze uitingen zijn rode vlekken meestal in het gezicht, vooral op de neus. Maar ze kunnen zich ook bevinden op de borst, handen, voeten, ellebogen en knieën.
De ernst en de vorm van de huidaandoening variëren sterk. Sommige mensen hebben er nauwelijks last van, bij anderen zijn de verschijnselen heel opvallend. De vlekken kunnen klein en vlak zijn, op de huid liggen of er juist in. In dit laatste geval zijn de plekken vaak pijnlijk. Kenmerkend bij LE zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering.
Oorzaak
Lupus Erythematodes is een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam richt. De oorzaak hiervan is onbekend. Bij deze ziekte kunt u ook last krijgen van ontstekingen in andere organen in het lichaam. Dit heet systemische Lupus Erythematodes (SLE).
Behandeling
De huidklachten van deze aandoening kunnen behandeld worden met een sterk werkende corticosteroïde op de huid, zoals dit medicijn.
Werking
Dit medicijn maakt de roodheid minder en remt de ontsteking. U merkt dat de roodheid en zwelling binnen een paar dagen minder worden.
Huidinfecties
Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie verbergen. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. Want er zijn minder verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid. De infecties kunnen zich daardoor makkelijk ongemerkt uitbreiden. Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze geïnfecteerd is met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.
Overgevoeligheid voor betamethason of een van de bestanddelen van het huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat.
Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Dunnere huid, waardoor deze makkelijker kan beschadigen. Gebruik dit medicijn op de juiste manier, dan is de kans hierop erg klein.
Stop met het gebruik als u merkt dat u hier last van heeft. De huid kan zich dan weer herstellen. Smeer dit medicijn vanwege deze bijwerking liever niet op dunne huid, zoals van het gezicht en de geslachtsdelen. Op deze plekken moet u meestal een zwakker werkzaam corticosteroïde op de huid gebruiken. Moet u het toch op dunne huid gebruiken? Doe dat dan niet langer dan een paar dagen. Oude mensen hebben een erg dunne huid. Daarom moeten zij dit medicijn extra spaarzaam gebruiken.
Littekenachtige strepen (striae) en rode plekken. En verbleking of juist een donkere verkleuring van de huid op de plek waar u dit medicijn aanbrengt. Gebruik dit medicijn op de juiste manier, dan is de kans hierop erg klein.
Deze huidafwijkingen zijn meestal blijvend. Raadpleeg uw arts bij deze verschijnselen.
Bij gebruik in het gezicht: rode, jeukende uitslag rond de mond, neus of ogen. Soms pijnlijk of met schilfering. Gebruik dit medicijn op de juiste manier, dan is de kans hierop erg klein.
Raadpleeg uw arts. Over het algemeen adviseren artsen dit medicijn niet in het gezicht te gebruiken.
Bij aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne
Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
Bij mensen met de huidziekte psoriasis, ontstaan van met vocht gevulde blaasjes
Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
Meer haargroei op de plek waar u het medicijn heeft aangebracht. Gebruik dit medicijn op de juiste manier, dan is de kans hierop erg klein.
Tragere genezing van wonden. Breng het daarom alleen op advies van uw arts aan op een kapotte huid.
Cataract (grauwe staar), als dit medicijn per ongeluk in het oog komt.
Gebruik dit medicijn daarom bij voorkeur niet in het gezicht en zeker niet in de buurt van het oog.
Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk): dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen. U kunt dit merken aan wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht, misselijkheid en braken. Gebruik dit medicijn op de juiste manier, dan is de kans hierop erg klein.
Raadpleeg bij deze verschijnselen direct uw arts. Deze bijwerking kan ontstaan als veel medicijn via de huid in het bloed is gekomen en zo het oog heeft kunnen bereiken. Meestal zal uw arts adviseren dit medicijn niet in het gezicht te gebruiken. Er is ook kans op deze bijwerking als er per ongeluk wat van dit medicijn in uw ogen komt. Het is daarom bij glaucoom extra belangrijk uw handen te wassen na aanbrengen van dit medicijn.
Als u na langdurig gebruik plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op plaatsen op de huid waar u eerder geen klachten had.
Bouw het gebruik daarom langzaam af. Overleg hierover met uw arts. Zie ook rubriek 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.
Bij langdurig gebruik op de billen of dijen kunnen blauwpaarse, ovale bultjes ontstaan. Gebruik dit medicijn op de juiste manier, dan is de kans hierop erg klein.
Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Nadat deze bultjes zijn verdwenen kunnen er littekens achterblijven.
Bij langdurig, onjuist gebruik en plotseling stoppen: vermindering van de werking van de bijnierschors. Hierdoor kunt u na het stoppen tijdelijk last krijgen van erge vermoeidheid.
De kans hierop is groter als u grote hoeveelheden van dit medicijn gebruikt. Bijvoorbeeld als een volwassene meer maanden meer dan 25 gram zalf of crème per week gebruikt.
Als dit medicijn langdurig wordt gebruikt bij kinderen: een vertraging van de lengtegroei, doordat de hoeveelheid groeihormoon vermindert. Gebruik dit medicijn op de juiste manier, dan is de kans hierop erg klein.
De groeivertraging is meestal erg klein. Sommige artsen controleren kinderen die dit medicijn langer dan 3 maanden gebruiken voor de zekerheid op lengte. Maar over het algemeen zal dit medicijn niet bij kinderen worden toegepast.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Uw arts heeft u waarschijnlijk verteld hoe vaak en wanneer u dit medicijn moet aanbrengen. Het is nuttig deze uitleg op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken. Kijk voor de goede dosering ook altijd op het etiket van de apotheek.
Breng het medicijn aan op een moment dat u weet dat er het eerste uur geen water op de huid komt. Anders spoelt u het er weer af. Het beste kunt u het daarom voor de nacht aanbrengen.
Bent u vergeten te smeren? Vaker dan 1 keer in de 12 uur smeren heeft geen zin. Smeer ook nooit dubbel zoveel van dit medicijn. U heeft dan meer kans op bijwerkingen.
Wast u per ongeluk het medicijn van uw huid af, vlak na het aanbrengen? Breng dit medicijn dan opnieuw aan.
Gebruikt u ook basiszalf? Houd er altijd rekening mee dat er minimaal 1 uur tijd zit tussen het smeren van de 2 zalven.
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Smeer betamethason niet tegelijk met basiszalf of een andere zalf of crème op dezelfde plek. Dan werkt betamethason minder goed. Smeer betamethason bijvoorbeeld in de avond en basiszalf in de ochtend. Zorg er in elk geval voor dat er 1 uur tijd zit tussen het smeren van de 2 zalven.
Zwangerschap
Gedurende een week kunt u dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap als het oppervlak waarop u het smeert kleiner is dan het oppervlak van een arm. Het heeft dan geen nadelige gevolgen voor het kind. Langer dan een week gebruik geeft kans op een groeiremming van het kind. Gebruik van dit medicijn langer dan een week is alleen verantwoord wanneer u samen met uw arts de ernst van uw aandoening hebt afgewogen tegen de risico's van het medicijn voor het kind. Wanneer u hierover vragen hebt, raadpleeg dan uw arts.
Borstvoeding
Vrouwen die hun kind borstvoeding geven kunnen dit medicijn in kleine hoeveelheid op de huid gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker. Smeer het niet op of rond de tepels als u vlak daarna wilt voeden.
Ja, u heeft een recept nodig.
Betamethason in propyleenglycol is sinds 1984 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Diprolene in een zalf.
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.