betahistine

Introductie

Betahistine verbetert soms de stroming van bloed in het binnenoor.

Het is te gebruiken bij de ziekte van Ménière, maar de werking is daarbij niet aangetoond.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Betahistine kan het stromen van bloed in het binnenoor verbeteren. In uw binnenoor zit het evenwichtsorgaan.
 • Bij de ziekte van Menière. Hierbij heeft u aanvallen van flinke duizeligheid met oorsuizen en gehoorverlies. De werking bij de ziekte van Menière is niet aangetoond.
 • U kunt na enkele weken beoordelen of betahistine helpt tegen uw klachten. Merkt u geen of onvoldoende effect? Raadpleeg dan uw arts.
 • Neem de tablet in met een half glas water.
 • Bijwerkingen: hoofdpijn, misselijkheid en maagklachten zoals buikpijn. Krijgt u last van uw maag of wordt u misselijk? Neem de tablet dan in met wat voedsel. Dan heeft u er minder last van.
 • Gebruik dit medicijn niet als u zwanger bent. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby.

 Download de samenvatting


Werking

Ziekte van Menière

De ziekte van Ménière is een aandoening van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. U heeft aanvallen van dan last van flinke duizeligheid met oorsuizen en gehoorverlies, meestal aan één kant.

Soms bent u misselijk en moet u overgeven. Een aanval kan enkele minuten tot dagen duren en zakt geleidelijk af. Vaak zijn er lange perioden zonder aanval. De oorzaak is onbekend.

Behandeling
Probeer tijdens een aanval zo rustig mogelijk te blijven liggen. Eet en drink niet te veel, daar kunt u misselijk van worden. U kunt een middel tegen misselijkheid gebruiken. Eventueel kan uw arts betahistine voorschrijven. Het werkt echter niet bij iedereen.

Werking
Hoe betahistine werkt is niet precies bekend. Wel is bekend dat het de bloeddoorstroming verbetert in het binnenoor. Dat is het deel van het oor waarin het evenwichtsorgaan zit.

Effect
Houd er rekening mee dat uw klachten niet meteen verdwijnen. Als betahistine werkt, kan het enkele weken tot maanden duren voordat het effect merkbaar optimaal is.

Lees meer over ziekte van menière . "


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten, hoofdpijn en overgevoeligheid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten en misselijkheid

  U kunt lichte maagklachten krijgen. In dat geval kunt u dit medicijn beter tijdens of vlak na het eten innemen. Als u last heeft (gehad) van een maagzweer is het mogelijk dat deze verergert of terugkeert. Worden de maagklachten erger? Neem dan contact op met uw arts.

 • Hoofdpijn

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

  Bent u overgevoelig? Dan mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid

 • Dingen zien die er niet zijn (hallucinaties)

 • Lage bloeddruk. Daardoor kunt u duizelig worden.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de tabletten met een half glas water.

Wanneer?
Neem dit medicijn tijdens of vlak na het eten. Dan heeft u minder kans op maagklachten.

Hoe lang?
Meestal zult u dit medicijn een aantal maanden moeten gebruiken voordat een effect merkt. Uw arts kan tussendoor de dosis aanpassen als dat nodig is.


Vergeten

Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? En duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Gebruikt u dit medicijn 3 keer per dag? En duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden?
De ziekte van Ménière kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het eventuele versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden. Houd er rekening mee dat alcohol ook duizeligheid kan veroorzaken.

alles eten?
U mag alles eten.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Er zijn medicijnen die duizeligheid als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, depressie, epilepsie, sommige antibiotica, sommige pijnstillers (NSAID-groep) en slaapmiddelen. Uw arts zal hier rekening mee houden. Als u twijfelt of uw duizeligheid door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Betahistine is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Betaserc en als het merkloze Betahistine in tabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.