benzylbenzoaat op de huid

Introductie

Benzylbenzoaat doodt schurftmijt. Het is te gebruiken bij schurft.


Highlight

 • Benzylbenzoaat doodt de schurftmijt. Het wordt gebruikt bij schurft (scabiës).
 • Het duurt enkele weken voordat de jeuk afneemt.
 • Wilt u douchen of in bad? Doe dat niet voordat u het smeersel aanbrengt, maar minstens 1 uur van te voren. Uw huid moet goed droog en afgekoeld zijn als u het smeersel aanbrengt.
 • Breng 's avonds het smeersel over het hele lichaam aan: vanaf de kaakrand tot onder de voetzolen. Dus niet in het gezicht, behalve als uw arts u adviseert dat wel te doen.
 • Smeer alles goed in: vooral de plaatsen tussen de vingers, onder de nagels en in lichaamsplooien.
 • Herhaal de behandeling op de 2 volgende avonden. Na 3 dagen is de kuur klaar.
 • Voorkom dat u anderen besmet. Was kleding, beddengoed en knuffels op 50 tot 60 graden. Of stop ze 3 dagen in een afgesloten plastic zak of hang ze 3 dagen buiten.
 • U kunt last krijgen van lichte irritatie van de huid. Het trekt vanzelf weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Laat benzylbenzoaat niet in de ogen, mond of neus komen.


Werking

Schurft

Schurft wordt ook wel scabiës genoemd en is een infectie met de schurftmijt.

Oorzaak
De schurftmijt is een heel klein spinachtig insect. Het graaft in de huid gangen van ongeveer 1 centimeter lang. Vooral tussen de vingers, aan de polsen, in de oksels, liezen, bij de tepels, penis en balzak, aan de voeten en enkels. In de gangetjes legt de mijt haar eitjes. Bij kleine kinderen zitten ze vaak in de voetzolen of op het hoofd.
De eitjes komen na 3 dagen uit. De mijten kruipen uit de gangen en leggen na 2 weken weer ergens anders eitjes. Zo breidt de infectie zich uit over het lichaam. Door de gangen open te krabben verspreidt de schurftmijt zich, bijvoorbeeld naar andere personen.

U kunt besmet worden door intensief lichamelijk contact met anderen, bijvoorbeeld tussen familieleden en bedgenoten. Besmetting kan zeer zelden ook plaatsvinden via kleding of via beddengoed.

Verschijnselen
De schurftmijt zelf is nauwelijks zichtbaar. De gangen kunt u herkennen aan rode, ontstoken lijntjes onder de huid. Soms ziet u alleen schilferige plekjes, pukkeltjes of blaasjes. 2 tot 6 weken na besmetting ontstaat jeuk, doordat uw lichaam reageert op de uitwerpselen van de schurftmijt. Vooral `s nachts kan de jeuk ondraaglijk worden.

Behandeling
Uw arts zal meestal in eerste instantie permetrine voorschrijven. Dit medicijn doodt zowel de mijt als de eitjes. Als dit niet gebruikt kan worden, kan de arts benzylbenzoaatsmeersel voorschrijven. Benzylbenzoaat doodt alleen de mijt, niet de eitjes. Het is daardoor minder effectief en moet 3 dagen achtereen worden gebruikt. 

Lees meer over schurft


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Jeuk, roodheid en irritatie. Om irritatie van de huid te voorkomen, het smeersel niet aanbrengen op wonden, behalve op de huid die vanwege de schurftmijt door krabben is beschadigd. Zorg dat het smeersel niet in de ogen, neus en mond komt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan roodheid, jeukende uitslag en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan uw apotheker door dat u overgevoelig bent voor benzylbenzoaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • Knip de nagels van vingers en tenen kort, zodat u de huid niet kapot krabt.
 • Zorg voor een droge, koele huid. Dus ga NIET vlak van tevoren in bad of onder de douche. U kunt wel ruim een uur van te voren in bad gaan of douchen. Daarna goed afdrogen en daarna 1 uur wachten tot de huid is afgekoeld.
 • Schud het mengsel vlak voor gebruik goed om.
 • Breng het smeersel aan op het hele lichaam, behalve het hoofd. Dus vanaf de kaakrand tot onder de voetzolen. Zorg dat het middel ook tussen de vingers, onder de nagels, in de huidplooien en op de geslachtdelen terechtkomt.
 • Bij kinderen tot 4 jaar, bij mensen met een verminderde afweer en bij bedlegerige mensen moet u wel hele hoofd mee behandelen.
 • Na 24 uur moet u uw lichaam opnieuw inwrijven met het smeersel en na 24 uur nog eens.
 • Smeer in die drie dagen niets anders op het lichaam.
 • Neem 24 uur na de laatste behandeling een douche met lauwwarm water en zeep.
 • Doe schone kleren aan.

Als u schurft heeft, dan komt dat ook vaak bij uw huisgenoten voor. Zij moeten ook worden behandeld.

Kleding, beddengoed en knuffels moet u grondig schoonmaken om een nieuwe besmetting met schurft te voorkomen. Wassen bij 50 tot 60 graden is voldoende. Ook kunt u ze ten minste 3 dagen in een afgesloten plastic zak laten zitten of 3 dagen buiten ophangen.

Wanneer?
Begin de behandeling met dit medicijn bij voorkeur een uur voor u gaat slapen, zodat de huid met smeersel opgedroogd is als u naar bed gaat.

Hoelang?
Eén behandeling duurt 3 dagen achter elkaar. Het kan nodig zijn een behandeling na 5 tot 7 dagen te herhalen.

De jeuk door de schurftmijt kan nog een aantal weken voortduren. Het gaat vanzelf over en hoeft niet te betekenen dat de schurftmijt nog leeft. Als de jeuk langer aanhoudt, moet u contact opnemen met uw arts.


Vergeten

De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk opsmeren. Tenzij het minder dan 8 uur duurt voor u de volgende dosis moet opsmeren. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis moet u aan het eind van de kuur alsnog opsmeren. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicjn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Breng tijdens de kuur op de huid geen andere huidmiddelen aan, ook geen neutrale crèmes.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U moet de behandeling afmaken. Als u de behandeling niet afmaakt, is de schurftmijt waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw geïnfecteerd raken.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Benzylbenzoaat is al sinds vele tientallen jaren op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Benzylbenzoaat smeersel FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.