benzylbenzoaat op de huid

Introductie

Benzylbenzoaat doodt schurftmijt. Het is te gebruiken bij schurft.


Highlight

 • Benzylbenzoaat doodt de schurftmijt.
 • Bij schurft (scabiës).
 • Het duurt een paar weken voordat de jeuk minder wordt. In het begin kan de jeuk erger worden. Dat is normaal.
 • Wilt u douchen of in bad? Doe dat niet voordat u dit medicijn smeert, maar minimaal 1 uur van te voren. Uw huid moet goed droog en afgekoeld zijn als u dit medicijn smeert.
 • Smeer 's avonds dit medicijn over uw hele lichaam: vanaf de kaakrand tot onder de voetzolen. Dus niet in het gezicht, behalve als uw arts u adviseert dat wel te doen.
 • Smeer alles goed in: vooral de plaatsen tussen de vingers, onder de nagels en in lichaamsplooien.
 • U moet dit medicijn 2 keer smeren. Wacht 24 uur tussen de eerste en de tweede keer. Herhaal de behandeling 7 dagen daarna nog een keer.
 • Voorkom dat u anderen besmet. Was kleding, beddengoed en knuffels op 60 graden. Of stop ze 3 dagen in een afgesloten plastic zak of hang ze 3 dagen buiten.
 • U kunt last krijgen van lichte irritatie van de huid. Het trekt vanzelf weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Laat benzylbenzoaat niet in de ogen, mond of neus komen.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.


Werking

Schurft

Schurft wordt ook wel scabiës genoemd en is een infectie met de schurftmijt.

Oorzaak
De schurftmijt is een heel klein spinachtig insect. Het graaft in de huid gangen van ongeveer 1 centimeter lang. Vooral tussen de vingers, aan de polsen, in de oksels, liezen, bij de tepels, penis en balzak, aan de voeten en enkels. In de gangetjes legt de mijt haar eitjes. Bij kleine kinderen zitten ze vaak in de voetzolen of op het hoofd.
De eitjes komen na 3 dagen uit. De mijten kruipen uit de gangen en leggen na 2 weken weer ergens anders eitjes. Zo breidt de infectie zich uit over het lichaam. Door de gangen open te krabben verspreidt de schurftmijt zich, bijvoorbeeld naar andere personen.

U kunt besmet worden door intensief lichamelijk contact met anderen, bijvoorbeeld tussen familieleden en bedgenoten. Besmetting kan zeer zelden ook plaatsvinden via kleding of via beddengoed.

Verschijnselen
De schurftmijt zelf is nauwelijks zichtbaar. De gangen kunt u herkennen aan rode, ontstoken lijntjes onder de huid. Soms ziet u alleen schilferige plekjes, pukkeltjes of blaasjes. 2 tot 6 weken na besmetting ontstaat jeuk, doordat uw lichaam reageert op de uitwerpselen van de schurftmijt. Vooral `s nachts kan de jeuk ondraaglijk worden.

Behandeling
Uw arts zal meestal eerst permetrine voor op de huid of ivermectine om in te nemen voorschrijven. Permetrine doodt zowel de mijt als de eitjes. Als deze medicijnen niet gebruikt kan worden, kan uw arts benzylbenzoaatsmeersel voorschrijven.

Benzylbenzoaat doodt alleen de mijt, niet de eitjes. Het is daardoor minder effectief en moet 2 tot 4 keer worden gebruikt. 

Lees meer over schurft . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Jeuk, roodheid en irritatie

  Om irritatie van de huid te voorkomen, het smeersel niet aanbrengen op wonden, behalve op de huid die vanwege de schurftmijt door krabben is beschadigd. Zorg dat het smeersel niet in de ogen, neus en mond komt.

  De jeuk kan in het begin erger worden. Dat komt omdat de schurftmijt doorgaat. De jeuk verdwijnt na 3 tot 4 weken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan roodheid, jeukende uitslag en galbulten.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan uw apotheker door dat u overgevoelig bent voor benzylbenzoaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • Knip de nagels van vingers en tenen kort, zodat u de huid niet kapot krabt.
 • Zorg voor een droge, koele huid. Dus ga NIET vlak van tevoren in bad of onder de douche. U kunt wel ruim een uur van te voren in bad gaan of douchen. Daarna goed afdrogen en daarna 1 uur wachten tot de huid is afgekoeld.
 • Schud het mengsel vlak voor gebruik goed om.
 • Smeer dit medicijn op uw hele lichaam, behalve het hoofd. Dus vanaf de kaakrand tot onder de voetzolen. Zorg dat dit medicijn ook tussen de vingers, onder de nagels, in de huidplooien en op de geslachtdelen komt.
 • Bij kinderen jonger dan 12 jaar en bij mensen ouder dan 65 jaar ook op het gezicht, de oren en behaarde hoofdhuid smeren.
 • Na 24 uur moet u uw lichaam opnieuw inwrijven met dit medicijn.
 • Smeer in de tussentijd niets anders op uw lichaam.
 • Neem 24 uur na de laatste behandeling een douche met lauwwarm water en zeep.
 • Doe schone kleren aan.
 • Herhaal de behandeling na 7 dagen.

Als u schurft heeft, dan komt dat ook vaak voor bij uw huisgenoten en bedpartners. Zij moeten tegelijk worden behandeld, ook als ze geen klachten hebben.

Beddengoed, kleding, mutsen en sjaals en knuffels moet u grondig schoonmaken om een nieuwe besmetting met schurft te voorkomen. Wassen op 60 graden is voldoende. Ook kunt u ze minimaal 3 dagen in een afgesloten plastic zak laten zitten of 3 dagen buiten ophangen.

Wanneer?
Begin de behandeling met dit medicijn bij voorkeur een uur voor u gaat slapen, zodat de huid met smeersel opgedroogd is als u naar bed gaat.

Hoelang?

 • U krijgt 2 behandelingen. De eerste behandeling smeert u 2 keer met een tussentijd van 24 uur. Na 7 dagen moet u het nog 2 keer smeren met een tussentijd van 24 uur. Dit is de tweede behandeling.
 • Bent u een huisgenoot of heeft u seks gehad met iemand die schurft heeft? Dan krijgt u 2 behandelingen, ook als u geen klachten heeft.
 • Heeft u geen klachten, maar bent u wel in contact geweest met iemand die schurft heeft? Dan bepaalt uw arts of u 1 of 2 behandeling(en) krijgt.

De jeuk door de schurftmijt kan nog 3 tot 4 weken duren. Het gaat vanzelf over en hoeft niet te betekenen dat de schurftmijt nog leeft. De jeuk kan zelfs erger worden in het begin omdat de schurftmijt doodgaat. Duurt de jeuk langer dan 4 weken? Neem dan contact op met uw arts.


Vergeten

De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk opsmeren. Tenzij het minder dan 8 uur duurt voor u de volgende dosis moet opsmeren. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis moet u aan het eind van de kuur alsnog opsmeren. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!


Verboden

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Breng tijdens de kuur op de huid geen andere huidmiddelen aan, ook geen neutrale crèmes.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U moet de behandeling afmaken. Als u de behandeling niet afmaakt, is de schurftmijt waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw een infectie krijgen.

Krijgt u allergische reacties of ernstige bijwerkingen? Dan moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Benzylbenzoaat is al sinds vele tientallen jaren op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Benzylbenzoaat smeersel FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.