Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Belimumab remt afweerreacties in het lichaam. Het remt ontstekingen. Belimumab is een biological. Dit betekent dat het medicijn door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij systemische lupus erythematodes (SLE).
Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem uw eigen lichaam aanvalt. Hierdoor ontstaan er ontstekingen.
U krijgt last van een chronische ontsteking van de huid. Behalve de huid kunnen ook gewrichten, nieren, longen en andere organen ontstoken zijn. Artsen noemen dit āsystemische LEā of āSLEā. De ziekte komt in aanvallen, maar er zijn ook rustige periodes. Welke klachten u heeft, hangt af van welke organen ontstoken zijn. Ook heeft u vaak algemene klachten zoals moe zijn, koorts en afvallen.
Belimumab remt de afweercellen in het lichaam. Hierdoor vermindert de ontsteking in de organen. Uw arts schrijft belimumab voor als behandeling met andere medicijnen niet genoeg werkt.
Bij SLE kunnen ook de nieren ontstoken zijn. Uw arts kan belimumab dan voorschrijven in combinatie met andere medicijnen die de afweer remmen. Bijvoorbeeld prednison, mycofenolzuur of azathioprine.
Beliumumab werkt niet meteen. U voelt meestal binnen een paar weken tot maanden of het medicijn voor u werkt.
Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes. Bij te weinig witte bloedcellen wordt u sneller ziek. U kunt last krijgen van keelpijn, koorts en kleine wondjes in de mond. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
Pijn in armen en benen
Als dit gebeurt tijdens een infuus, zal uw arts het infuus meteen stoppen.
Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam let er dan op dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Hoe?
Wanneer?
Hoe lang?
Binnen een paar maanden moet u duidelijk merken dat het medicijn werkt. Merkt u na 6 maanden niet dat het medicijn werkt? Overleg dan met uw arts. Misschien is een ander medicijn meer geschikt voor u.
Infuus
Dit medicijn wordt door de arts of een verpleegkundige gegeven. Bent u de afspraak vergeten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de arts of verpleegkundige voor een nieuwe afspraak
Injectie onder de huid
Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals de arts heeft voorgeschreven. Bent u vergeten de injectie toe te dienen? Gebruik deze dan alsnog. Overleg daarna met uw arts over het moment waarop u de volgende injectie moet gebruiken.
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje āsamenstellingā.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend.
Gebruik daarom betrouwbare anticonceptie als u dit medicijn gebruikt, bijvoorbeeld de pil of condooms. Gebruik anticonceptie tijdens en tot en met 4 maanden na het stoppen van het medicijn.
Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.
Stop niet zomaar zelf met dit medicijn! Als u stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. Wilt u stoppen met het gebruik van belimumab? Overleg dan met uw arts.
Ja, u heeft een recept nodig.
Belimumab is sinds 2017 internationaal op de markt. Het is te krijgen als infuus en injectie onder de merknaam Benlysta.
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiƫle bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.