beclometason klysma

Introductie

Beclometason is een bijnierschorshormoon. Dit wordt ook wel een corticosteroïd genoemd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven beclometason klysma voor bij de chronische darmontsteking colitis ulcerosa.


Instructiefilmpje

Film 1 - Zetpil en klysma


Highlight

 • Beclometason is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd).
  Beclometason-klysma vermindert ontstekingen in de darm.
 • Bij de chronische darmontsteking colitis ulcerosa. U gebruikt het bij een opvlamming van de ziekte; meestal 2 tot 6 weken lang.
 • U heeft binnen enkele weken minder buikpijn en diarree.
 • Het is belangrijk beclometason op de juiste manier te gebruiken, zodat het de beschadigde delen van de darm goed bereikt. Heeft u vragen over het gebruik? Vraag uw apotheker om uitleg.
 • U kunt last krijgen van een prikkelend gevoel in de anus en van maagdarmklachten. Blijft u last houden van deze klachten? Raadpleeg dan uw arts.


Werking

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hierdoor heeft u last van frequente en forse diarree, vaak met bloed en slijm erbij.

Andere klachten zijn buikpijn, koorts, uitdrogingsverschijnselen, bloedarmoede en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
Bij colitis ulcerosa is meestal alleen de linkerzijde van de dikke darm en het laatste deel van de dikke darm (het rectum) aangedaan. De ziekte heet dan distale colititis. Soms is alleen het rectum aangedaan. Dit heet proctitis ulcerosa. Na verloop van jaren kan de ziekte zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm.

De oorzaak van de ontsteking is niet een infectie, maar een auto-immuunreactie. Dit betekent dat het natuurlijke afweermechanisme zich tegen de cellen in de eigen darmwand keert.

Behandeling
Aanvallen van colitis ulcerosa worden in eerste instantie behandeld met 5-ASA-medicijnen, zoals mesalazine. Heeft dat onvoldoende effect dan schrijven artsen soms een klysma met een bijnierschorshormoon voor, zoals beclometason. Beclometason remt de ontstekingen in de darm.

Bij distale colitis schrijft de arts soms een klysma met zowel mesalazine als beclometason voor.

Een klysma is alleen zinvol als de aandoening zich tot het laatste deel van de dikke darm beperkt. U moet het klysma dan een aantal weken gebruiken om de ziekte weer rustig te krijgen. Als de opvlamming voorbij is kunt u het gebruik weer stoppen.

Effect
Beclometason komt maar in geringe mate in de rest van het lichaam. Het werkt dus vooral in het deel van de darm waar het klysma terechtkomt. In verhouding tot andere bijnierschorshormonen, zoals prednisolon, heeft het daardoor betrekkelijk weinig bijwerkingen.

Het kan enkele weken duren voor u het effect van beclometason merkt.

Lees meer over colitis ulcerosa . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Prikkelend gevoel in de anus

 • Maagdarmklachten, zoals winderigheid, misselijkheid en diarree

  Blijft u hier last van houden, raadpleeg dan uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit uit zich als huiduitslag, galbulten en jeuk.

  Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor beclometason. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Slapeloosheid, onrust of veranderingen in gevoel en stemming

  Raadpleeg uw arts bij deze klachten.

 • Meer kans op darminfecties met bacteriën, virussen of schimmels

  Gebruik dit klysma niet als u last heeft van een darminfectie.

Zeer zelden en alleen na meerdere weken gebruik

 • Vermindering van de werking van de bijnierschors

  Hier heeft u tijdens de behandeling geen last van, maar na het stoppen heeft uw bijnierschors tijd nodig om op gang te komen om weer zelf bijnierschorshormonen aan te maken. Dit kan een half jaar duren. Moet u tijdens of binnen halfjaar na beëindiging van de behandeling een medische ingreep ondergaan? Vertel dan altijd dat u een bijnierschorshormoon gebruikt, of gebruikt heeft. Na operaties heeft uw lichaam extra bijnierschorshormoon nodig. Omdat uw bijnierschors deze op dit moment zelf niet kan aanmaken moet de dosering vaak worden aangepast.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Laat het klysma voor u hem toedient op lichaamstemperatuur komen, bijvoorbeeld in een lauwwarm waterbadje.
 • Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u het klysma inbrengt. Dus ga vooraf naar het toilet.
 • Heeft de arts bij kinderen een halve of een kwart klysma voorgeschreven? Haal dan van tevoren de niet te gebruiken hoeveelheid uit de verpakking en gooi dat weg.
 • Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen.
 • Schud het klysma goed. Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus. Bij kinderen niet verder dan de helft van de tuit inbrengen.
 • Knijp de fles zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de fles ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles. Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
 • Rol op uw buik en blijf ongeveer 5 minuten zo liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.
 • Probeer een paar uur na het inbrengen te blijven liggen, zodat het medicijn lang genoeg in de darm kan blijven om te werken. Dat hoeft niet op uw buik.

Wanneer?
Gebruik het medicijn 's avonds voor u gaat slapen. Het kan dan de hele nacht in de darm blijven en op die manier lang doorwerken.

Hoe lang?
Meestal moet u het medicijn gedurende 2-6 weken achter elkaar dagelijks gebruiken. Als de klachten dan nog niet voldoende zijn afgenomen, moet u het soms langer achter elkaar gebruiken. Merkt u na 2-3 weken nog geen verbetering of verergeren de klachten, neem dan contact op met uw arts.


Vergeten

Als u het klysma bent vergeten in te brengen, is het niet nodig om dat alsnog te doen. U moet namelijk een paar uur na het inbrengen blijven liggen, omdat het medicijn anders niet lang genoeg in de darm kan blijven om te werken. U kunt gewoon de volgende dosis de volgende avond inbrengen.

Als u dat wil, mag u de vergeten dosis eventueel wel de volgende ochtend inhalen, maar dan moet u een paar uur blijven liggen, zodat het medicijn de tijd heeft om zijn werk te doen.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U kunt alles eten wat uw darmen verdragen.


Wisselwerking

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Door dit medicijn kan het kind minder goed groeien. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, zal de arts de groei van het kind extra goed controleren. Overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit medicijn in de normale dosering gebruikt. Het komt nauwelijks in de moedermelk terecht. Moet u dit medicijn gedurende meer dan vier weken gebruiken, overleg dan met uw arts.


Stoppen

Meestal kunt u in één keer stoppen, zonder dat er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Heeft u dit medicijn gedurende langere tijd gebruikt, dan stelt de arts soms een afbouwschema voor.


Handelsinformatie

Beclometason is sinds 1967 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in inhalaties, neusspray en klysma. Deze tekst gaat alleen over de klysma. Het is op de markt als het merkloze Beclometason klysma FNA.

Beclometason wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de naam Beclometason/mesalazine FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.