azitromycine in het oog

Introductie

Azitromycine is een macrolide-antibioticum. Het remt de groei van verschillende soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij ontstoken ogen door een infectie met bacteriën.


Instructiefilmpje

Film 1 - Oogdruppels en oogzalf


Highlight


Werking

Ontstoken ogen door infectie

Bacteriën kunnen een ontsteking van het oog veroorzaken. Vaak gaat het om het bindvlies van het oog. Dit is het slijmvlies op het oogwit en aan de binnenkant van de oogleden.

Verschijnselen
Meestal ziet u een dergelijke infectie aan een rood oog en wat pus dat vrijkomt. Dit pus maakt dat de ogen ’s ochtends bij het wakker worden zijn dichtgeplakt. Ook kunt u last hebben van tranen en een branderig gevoel in het oog.

Behandeling
Uw arts onderzoekt eerst wat de oorzaak is van de oogklachten: een infectie met een bacterie, virus of schimmel, een beschadiging van het hoornvlies, een allergie, droge ogen of een specifieke oogziekte als glaucoom (verhoogde oogboldruk). Elke oorzaak heeft zijn eigen specifieke behandeling nodig.

Als uw klachten veroorzaakt worden door een infectie met een bacterie, is de behandeling als volgt.

Een ontsteking van het oog door een bacterie-infectie gaat meestal binnen een of twee weken vanzelf over. U kunt de genezing versnellen door vier keer per dag het ontstoken oog schoon te maken met vers leidingwater. Wrijf niet in de ogen en was de handen frequent, gebruik steeds een schone handdoek. Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.

Als u veel klachten heeft of als de ontsteking langer dan drie dagen duurt, kan de arts een antibioticum voorschrijven, bijvoorbeeld chlooramfenicol of azitromycine in het oog.

Effect
Binnen drie dagen merkt u dat de klachten afnemen of zijn verdwenen.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Prikkelend of branderig gevoel en jeuk direct na indruppelen

  Dit verdwijnt weer vanzelf.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Wazig zien, een plakkerig gevoel in het oog of een gevoel dat er iets in het oog zit na indruppelen

  Dit gaat vanzelf weer over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u doordat de klachten niet over gaan of door jeuk en roodheid van het oog, zwelling en roodheid van het ooglid of eczeem op het ooglid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts of apotheker. In zeldzame gevallen kan 'angio-oedeem' optreden: een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als dit ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.

  U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor azitromycine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Rode, ontstoken ogen en verhoogde traanvorming

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbel zien en hangen van het bovenste ooglid.

  Als u merkt dat u hier last van hebt, neem dan contact op met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het is echter het beste om tijdens de oogontsteking helemaal geen lenzen te dragen.
 • Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met leidingwater.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Neem een plastic tubetje oogdruppels, bestemd voor eenmalig gebruik, uit het zakje. Draai het dopje eraf.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het plastic tubetje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het tubetje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het tubetje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt.
 • Knijp in het tubetje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • Doe uw oog weer open.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen 1 minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Gooi het restant van het tubetje weg.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Bewaar de overige tubetjes in het zakje, buiten invloed van licht.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag. Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag, bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds.

Hoe lang?
De kuur duurt 3 dagen. Ook al zijn de klachten nog niet geheel over, het is niet nodig om langer te druppelen, omdat het medicijn ook na die 3 dagen nog langer doorwerkt.

Als u echter na 3 dagen geen verbetering merkt of als de klachten juist verergeren, neem dan contact op met uw arts.


Vergeten

Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Eventueel kunt u uw schema iets opschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.


Verboden

autorijden?
Houd er rekening mee dat u na het aanbrengen van de oogdruppels enige tijd wazig kunt zien. Daarna is autorijden geen probleem.

alcohol drinken en alles eten?
Er zijn hiervoor bij dit medicijn geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere oogdruppels of oogzalven.
Gebruik altijd eerst het andere oogmiddel. Wacht dan minstens 15 minuten. Gebruik dan pas azitromycine in het oog.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan veel minder van dit medicijn in het bloed. Zie ook “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”


Stoppen

U moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Azitromycine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Azyter. Het is te verkrijgen in tabletten, drank en oogdruppels. Deze tekst gaat alleen over de oogdruppels.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.