Azelaïnezuur-crème FNA

Active ingredient: azelaïnezuur op de huid

The text below is about the active substance azelaïnezuur op de huid


Introductie

Azelaïnezuur verweekt de hoornlaag, het buitenste laagje van de huid. Bovendien remt azelaïnezuur de groei van bepaalde bacteriën, zoals de acnebacterie, en remt het de aanmaak van de kleurstof melanine in de huid.

Artsen schrijven azelaïnezuur voor bij acne, rosacea en hyperpigmentatie (donkere huidverkleuring).


Highlight

 • Azelaïnezuur verweekt het buitenste laagje van de huid (hoornlaag). Ook remt het de groei van bacteriën en zorgt het dat de huid minder kleurstof maakt.
 • Bij acne, rosacea (felrode plekken, bultjes en puistjes in het gezicht) en hyperpigmentatie (donkere huidverkleuring).
 • Hoe snel het werkt, hangt af van uw aandoening.
  Acne: de eerste 3 tot 4 weken verergert het, daarna verdwijnen de puistjes geleidelijk in enkele maanden.
  Rosacea: roodheid en puistjes verdwijnen binnen enkele weken.
  Hyperpigmentatie: vlekken worden lichter na 4 tot 8 weken.
 • Breng de crème dun aan op een droge, schone huid. Laat het niet uw ogen, neus en mond komen. Breng niet aan op slijmvliezen of op een beschadigde of verbrande huid. Was uw handen goed na aanbrengen.
 • Bijwerking: huidirritatie gedurende de eerste weken van gebruik. Dit trekt vanzelf weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.


Werking

Acne

Verschijnselen
Bij acne zijn de poriën verstopt die zich bevinden in de huid van het gezicht, de rug, schouders of borst. De verstopping ontstaat vaak door een overmatige groei van de buitenste huidlaag.

In de huid bevinden zich talgkliertjes die de talg produceren waarmee de huid zichzelf beschermt. Als een porie verstopt raakt, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters. Soms raken de poriën geïnfecteerd met de acnebacterie (Propionibacterium acnes). Door woekering van deze bacterie ontstaan pukkels. Als de porie openbarst, ontstaan puistjes.

Behandeling
Meestal schrijven artsen bij acne benzoylperoxide-gel voor. Dit werkt bij de meeste mensen voldoende. Als dit onvoldoende helpt, is de tweede stap een van de volgende preparaten: een crème of lotion met tretinoïne, een gel met adapaleen of een crème met azelaïnezuur.

Werking
Azelaïnezuur weekt het bovenste laagje van de huid los en voorkomt zo dat de poriën verstoppen. Ook remt het de groei van de acnebacterie

Effect
De verschijnselen van acne kunnen de eerste drie tot vier weken verergeren. Pas daarna kunt u een positief effect merken. Het maximale effect treedt na enkele maanden op.

Lees meer over acne

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendst is de felrode kleur van de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Er kunnen ook puistjes ontstaan.

Rosacea lijkt wat op acne, maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak is van rosacea is niet bekend. Wel weten we dat de verschijnselen kunnen verergeren door het drinken van alcohol, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, het klimaat en het gebruik van allerlei crèmes, reinigingslotions en shampoos.

Behandeling
Voorkom irritatie van dat de huid. Gebruik zo min mogelijk middeltjes op de huid. Pas ook op met voedingsmiddelen die u kunnen laten blozen, zoals alcohol of scherpe kruiden.

Meestal schrijft uw arts een creme met metronidazol of azelaïnezuur voor bij rosacea.  

Werking
Het is niet bekend hoe azelaïnezuur werkt bij rosacea. Wel is bekend dat de roodheid en puistjes bij de meeste mensen na enkele weken verminderen.

Lees meer over rosacea

Onregelmatige donkere huidverkleuring

Verschijnselen
Bij hyperpigmentatie ontstaan onregelmatige bruine vlekken. Meestal op het gezicht, vooral op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Deze vorm van hyperpigmentatie heet ook wel melasma, chloasma of zwangerschapsmasker.

Oorzaak
Pigment (melanine) wordt aangemaakt door de huid bij blootstelling aan zonlicht. Het pigment wordt gevormd door speciale pigmentcellen in de huid: de melanocyten. Het pigment biedt de huid bescherming tegen schadelijke invloeden van zonlicht (UV-straling).

De donkere vlekken ontstaan onder andere door huidveroudering, ontstekingen van de huid en erfelijke aanleg. Ze kunnen ook ontstaan tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmasker) en tijdens gebruik van de anticonceptiepil.

Behandeling
Gebruik bij blootstelling aan zonlicht een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.

Hyperpigmentatie tijdens de zwangerschap verdwijnt meestal vanzelf weer na de bevalling.

Effect
Azelaïnezuur remt het ontstaan van pigment in de huid en heeft zo een blekende werking op de huid. Het remt de groei van de huidcellen die de huid donker kleuren (melanocyten).

Het kan vier tot acht weken duren voordat de donkere vlekken lichter worden.

Lees meer over onregelmatige donkere huidverkleuring


Bijwerkingen

Behalve de gewenste werking kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Jeuk, branderig of prikkelend gevoel en tintelingen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid: u heeft dan last van roodheid, droge huid en schilfering. Deze bijwerking moet in de eerste weken overgaan. Is dit niet het geval, neem dan contact op met uw arts. Mogelijk helpt het de crème in het begin maar één keer per dag aan te brengen. Vet de huid regelmatig in met een gewone crème om zo uitdroging van de huid te voorkomen.
 • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Breng dit medicijn daarom NIET aan vlak voor u gaat zonnebaden of voor u onder de zonnebank gaat. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 • Lichte vlekken op de huid. Deze kunnen vooral bij mensen met een donkere huid goed te zien zijn. Let hierop en stop met het gebruik als de vlekken te duidelijk worden.
 • Allergische reactie op dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk en huiduitslag of bulten. In ernstige gevallen aan benauwdheid. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Maak de huid schoon met lauw water en zeep voordat u dit middel aanbrengt. Laat de huid gedurende een kwartiertje drogen, om irritatie van de huid door het middel zo veel mogelijk te voorkomen. Breng de crème vervolgens dun aan. Was uw handen na aanbrengen met zeep.

Waar?
Let op bij gebruik in de buurt van de ogen, neus, mond of beschadigde huid: Het middel mag niet in het oog of op de oogleden komen. Breng niet aan op een beschadigde huid, door de zon verbrande huid of op slijmvliezen.

Komt het per ongeluk toch in het oog, de neus, mond of een wondje? Spoel dan goed met water om het middel te verwijderen.

Raadpleeg uw arts als de irritatie aanhoudt.

Bij gebruik tegen donkere vlekken: smeer de crème alleen op de donker gekleurde vlekken.

Wanneer?
Bij gebruik bij acne of rosacea: zonlicht in combinatie met dit medicijn kan lichte vlekken op de huid veroorzaken. Breng dit medicijn daarom 's avonds aan en gebruik overdag een zonnebrandcrème.

Hoelang?

Acne

 • De eerste 4 weken kan de acne verergeren. Na ongeveer 2 maanden is te beoordelen of het goed werkt. Als het medicijn werkt wordt het meestal 3 tot 6 maanden gebruikt.

Rosacea

 • Het duurt enkele weken voor te merken is of dit medicijn voldoende effect heeft. Als het medicijn werkt wordt het meestal 3 maanden gebruikt.

Donkere huidverkleuring

 • U moet enkele weken met de behandeling doorgaan voor het effect op de huidkleuring is waar te nemen. Het wordt meestal 2 tot 3 maanden gebruikt.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat. Smeer nooit een dubbele dosis.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Heeft u last van rosacea? Kijk dan uit met voedingsmiddelen die u kunnen doen blozen, zoals alcohol of scherpe kruiden. Dat verergert de kwaal.


Wisselwerking

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende wegsmeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Kijk uit met andere huidmiddelen die irriterend kunnen werken, zoals lotions waarin alcohol is verwerkt.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Gebruikt u dit medicijn tegen een zwangerschapsmasker? Gebruik het dan na de zwangerschap en als u geen borstvoeding meer geeft.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u dit medicijn tegen een zwangerschapsmasker? Gebruik het dan na de zwangerschap en als u geen borstvoeding meer geeft.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. De huidaandoening kan enige tijd later wel weer terugkeren.


Handelsinformatie

Azelaïnezuur is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in crème als het merkloze Azelaïnezuur-crème FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.