U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

aurothiomalaat

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag, roodheid van de huid, galbulten, schilfering en jeuk

  Ongeveer een kwart van de mensen krijgt hier last van. De huiduitslag kan verergeren onder invloed van zonlicht. Blijf daarom uit de zon en ga niet onder de zonnebank.
  Bij ernstige klachten moet u stoppen met dit medicijn, raadpleeg dan uw arts. Soms kan het helpen om de dosering te verlagen of de behandeling tijdelijk te onderbreken. In zeldzame gevallen gaat de huiduitslag over in een ernstige huidontsteking met blaren. Waarschuw dan direct een arts.

 • Ontsteking van slijmvliezen in de mond. Dit veroorzaakt pijn in de mond, het tandvlees en de keel. Meestal merkt u eerst een metaalsmaak op.

  Als u hier last van krijgt, moet u uw arts raadplegen.

 • Beschadiging van de nieren. Meestal merkt u dit niet zelf op. Als de beschadiging ernstiger is, ziet u soms dat de urine donker is, schuimt, of dat u minder plast.

  Uw arts zal de werking van de nieren regelmatig controleren. Soms is het nodig het gebruik te stoppen, als de beschadiging te ernstig wordt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Een grijsblauwe verkleuring van de huid

  Dit komt doordat goud zich in de huid ophoopt. Door zonlicht (of UV-licht van zonnebanken) verkleurt de huid hierdoor grijsblauw. Ook een laserbehandeling kan dit effect hebben. Deze bijwerking blijft bestaan, ook als u al langer geleden bent gestopt met dit medicijn. Blijf daarom uit de zon en ga niet onder de zonnebank.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Een naar gevoel, kort na inspuiten. U kunt last krijgen van kokhalzen, hoofdpijn, een rood gezicht, zweten, hartkloppingen en een zwak gevoel.

  Dit verdwijnt weer vanzelf na korte tijd.

 • Haarverlies

  Een groot deel van het haar kan uitvallen. Het haarverlies stopt als u met dit medicijn stopt.

 • Verkleuring van de nagels en loslating van de nagels

 • Verkleuring van de iris van het oog doordat het goud zich ophoopt

 • Zenuwbeschadiging

  Als de oogzenuw beschadigd raakt, kunt u slechter zien of last krijgen van dubbelzien.
  Als de gevoelszenuwen in uw armen en benen beschadigd raken, kunt u last krijgen van een doof gevoel of tintelingen.
  Als de hersenzenuwen beschadigd raken kunt u verward, angstig of vergeetachtig worden, moeite hebben met praten, stuipen krijgen of het bewustzijn verliezen.
  Waarschuw bij vermoeden van zenuwbeschadiging altijd direct een arts.

 • Minder rode en witte bloedcellen of minder bloedplaatjes. U merkt deze bijwerking aan extreme vermoeidheid, een bleke huid, keelpijn, koorts en blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen en meer kans op infecties.

  Dit kan na enkele weken tot maanden ontstaan. Uw arts zal uw bloed daarom regelmatig laten controleren. Waarschuw in deze gevallen direct een arts. Soms zal uw arts de dosering verlagen of de behandeling tijdelijk onderbreken.

 • Longontsteking. Door de ontsteking in de longen kan er littekenweefsel en verharding van het longweefsel ontstaan (longfibrose). Waarschuw daarom uw arts bij verschijnselen van een longontsteking, zoals aanhoudend hoesten of benauwdheid.

 • Ernstige ontsteking van de darmen. U kunt dan last krijgen van hevige, bloederige diarree. U mag het medicijn dan niet verder gebruiken.

   

 • Leverontsteking. Als u merkt dat uw huid of slijmvliezen geel worden, moet u uw arts waarschuwen

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP