U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

atomoxetine

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en slaperigheid

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, opkomend maagzuur, winderigheid, verstopping of misselijkheid met braken

  Misselijkheid kunt u proberen te voorkomen door het medicijn bij het eten in te nemen.

 • Vermindering van eetlust, waardoor gewichtsverlies kan optreden

  Raadpleeg uw arts als het eten echt een probleem wordt.

 • Droge mond

  Als u veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

 • Verhoogde bloeddruk, hartkloppingen, opvliegers en zweten. Uw arts zal voorafgaand aan de behandeling en tijdens de behandeling regelmatig uw hartslag en bloeddruk controleren (ten minste elk half jaar). Mensen met hartfalen kunnen hier meer last van krijgen. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

 • Problemen met slapen, zoals slapeloosheid, problemen met doorslapen, problemen met inslapen en zeer zelden vroeg wakker worden

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid

 • Stemmingswisselingen of psychische klachten. Dit kan zich uiten in agressie, neerslachtigheid, angst, zelfverwonding of gedachten aan zelfmoord.

  Mensen die hier eerder last van hebben gehad, of mensen die eerder gedachten aan zelfmoord hebben gehad of een zelfmoordpoging hebben gedaan, moeten bij gebruik van dit middel extra in de gaten worden gehouden. Sommige mensen worden extra prikkelbaar en zijn snel uit hun evenwicht. Het effect op de concentratie bij mensen met ADHD kan nog wel aanwezig zijn. Overleg met de behandelend arts als u vindt dat deze extra prikkelbaarheid niet opweegt tegen de verbetering in concentratie en aandacht van uw kind. Mogelijk is de dosering te hoog en kan met een lagere dosering worden volstaan.

 • Seksuele stoornissen, zoals minder zin in vrijen, moeilijke erectie of orgasme, te late zaadlozing. Soms ook pijnlijke of onregelmatige menstruatie.

  Deze bijwerkingen gaan over als u met het medicijn stopt. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

 • Problemen met plassen, zoals niet kunnen plassen

 • Huidontsteking, huiduitslag en jeuk

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Sneller last van koude handen en voeten. Vooral mensen met de ziekte van Raynaud merken deze bijwerking doordat ze meer last krijgen van koude vingers en tenen.

  Dit is het gevolg van het nauwer worden van de bloedvaten. Het kan zijn dat u hier last van blijft houden zolang u het middel slikt. Zorg voor voldoende bescherming tegen kou door warme kleding te dragen, zoals wanten en sokken. Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.

 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

 • Een epileptische aanval. Atomoxetine verhoogt de kans hierop. Het komt vooral voor bij mensen die eerder een epileptische aanval hebben gehad. Neem contact op met uw arts als u deze bijwerking ervaart.

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

  In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor atomoxetine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

 • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengde QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg hierover met uw arts. Overleg tevens met uw arts als u een andere hartafwijking heeft.

 • Pijn op de borst bij inspanning. Bij mensen met hartkramp (angina pectoris) kan dit medicijn een aanval uitlokken. Waarschuw uw arts als u hier last van krijgt.

 • Hartaandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval. De kans hierop is groter bij mensen die al eerder een hartaanval hebben gehad. Waarschuw uw arts, als u plotseling pijn op de borst krijgt.

 • Hersenbloeding. U merkt dit aan uitvalsverschijnselen. Dit zijn verlamming in het gezicht, zoals een scheef hangende mond, warrig spreken, verlamming van het lichaam, verdoofd gevoel in arm of been, tintelingen, ernstige hoofdpijn, dubbel zien, slechter zien en duizeligheid. Heeft u al eerder een hersenbloeding gehad? U heeft dan meer kans op een hersenbloeding. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Neem bovendien direct contact op met uw arts als u uitvalsverschijnselen heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP