Eurartesim

Active ingredient: artenimol met piperaquine

The text below is about the active substance artenimol met piperaquine


Introductie

Artenimol met piperaquine is een malariamiddel. De combinatie doodt de malariaparasieten in de lever en in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij malaria.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Artenimol en piperaquine doden malariaparasieten.
 • Bij malaria.
 • Neem dit medicijn in op een lege maag. Het wordt dan het beste opgenomen. Eet niets vanaf 3 uur voor tot 3 uur na inname. Neem de tablet met water in, een andere vloeistof mag u niet gebruiken.
 • Maak de hele kuur af. Deze duurt 3 dagen.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, zwak gevoel, bloedarmoede, hoesten en koorts. Blijft u hiervan last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Misselijkheid en andere maagdarmklachten kunnen voorkomen. Moet u braken binnen 30 minuten na inname? Neem dan een nieuwe dosis in. Moet u braken binnen 30 tot 60 minuten? Neem dan een halve dosis in. Braakt u ook binnen een uur na de tweede dosis? Raadpleeg dan direct uw arts.
 • Andere bijwerkingen zijn: plotselinge duizeligheid of wegrakingen door verstoring van het hartritme.


Werking

Malaria

Oorzaak
Bij reizen naar, of verblijf in, de tropen moet u rekening houden met malaria. Malaria ontstaat door besmetting met een parasiet. Deze parasiet komt via de steek van een besmette mug in het bloed.

Een groot deel van de muggen in tropische landen is besmet met de malariaparasiet. De parasieten nestelen zich eerst in de lever. Als ze volwassen zijn, verhuist een deel van deze parasieten naar de rode bloedcellen. In de rode bloedcellen ontwikkelen de parasieten zich verder, waardoor de rode bloedcellen kapot gaan. Dit veroorzaakt de malaria-aanval. De parasieten die in de lever zijn achtergebleven, kunnen weken tot maanden later op dezelfde manier een nieuwe malaria-aanval veroorzaken. 

Verschijnselen
Als de parasiet in de rode bloedcellen zit, ontstaat koorts. U merkt malaria dan ook aan een grieperig gevoel, gevolgd door koude rillingen en koortspieken.

Er bestaan verschillende soorten malariaparasieten. Het ziekteverloop is afhankelijk van de soort parasiet. Malaria tropica komt het meest voor en verloopt het hevigst. Deze wordt veroorzaakt door de malariasoort falciparum.

Een malaria-aanval behandelen
Malaria is te herkennen aan griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en diarree. Koortspieken met daartussen perioden waarin u geen koorts heeft, zijn typerend voor malaria.

Gebruikte u medicijnen om malaria te voorkomen en krijgt u toch malaria? Dan hoeft u geen koorts op te merken en heeft u soms alleen een grieperig gevoel.

Raadpleeg na een reis naar de tropen altijd bij griepverschijnselen een arts, ook als u al weken of maanden thuis bent. Een malaria-aanval kan namelijk nog weken of maanden na terugkomst optreden.

Uw arts zal u een medicijn voorschrijven om de parasiet te bestrijden. Bij malaria tropica kan dat de combinatie zijn van artenimol met piperaquine.

Lees meer over malaria


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Vooral kinderen zijn gevoelig voor bijwerkingen. Bij hen komen onderstaande bijwerkingen vaker voor. Kinderen jonger dan 6 maanden of lichter dan 5 kilo mogen dit medicijn daarom niet gebruiken.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn, zwak gevoel, hoesten en koorts. Als u hier last van blijft houden, neem dan contact op met uw arts.
 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
  Als u een verhoogde kans hebt op andere hartritmestoornissen, zal de arts het hart controleren met een hartfilmpje (ECG).
 • Verminderde aanmaak van rode bloedcellen. Dit veroorzaakt bloedarmoede. U merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Meer kans op infecties of bloedingen. Dat komt door een verminderde aanmaak van witte bloedcellen en van bloedplaatjes.U merkt dit aan bloedneuzen, blauwe plekken, griepachtige verschijnselen, luchtweginfecties, ontsteking van middenoor of ogen of een loopneus. Raadpleeg uw arts, als u dit merkt.
 • Blaren in mond en keel, pijnlijke mond.
 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, verminderde eetlust, diarree, misselijkheid en braken. Als u moet braken binnen 30 minuten nadat u de dosis heeft ingenomen, dan is de dosis onvoldoende opgenomen in het lichaam. Neem dan een nieuwe dosis. Als u moet braken binnen 30 tot 60 minuten na inname, dan moet u de helft van de dosis opnieuw innemen.
  Als u ook de tweede maal moet braken, mag u niet opnieuw een dosis innemen, maar moet u contact opnemen met uw arts. Deze kan dan een ander middel tegen malaria voorschrijven.
 • Duizeligheid. Als u hier last van blijft houden, neem dan contact op met uw arts.
 • Aanval met spierschokken en spierkrampen. Neem direct contact op met een arts.
 • Huidklachten, zoals jeuk, uitslag en verdikking van de huid.
 • Pijnlijke gewrichten en spierpijn. Als u hier last van blijft houden, neem dan contact op met uw arts.
 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige opgezwollen buik of een gele verkleuring van de huid en het oogwit (geelzucht). Waarschuw dan een arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk en galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid of flauwvallen. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor artenimol en piperaquine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of daarop lijkende medicijnen niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Neem dit medicijn in op een lege maag, dan wordt het het beste opgenomen in het lichaam. Eet 3 uur niets voordat u de dosis inneemt, en eet 3 uur lang na de inname ook niets.

Neem de tablet in met water, u mag geen andere vloeistof gebruiken. Als u of uw kind de tabletten moeilijk kan slikken, mag u ook de tabletten fijnmaken en met water vermengen. U moet het daarna wel direct opdrinken.

Moet u braken binnen 30 minuten na inname? Neem dan opnieuw een dosis in.

Moet u braken binnen 30-60 minuten na inname? Neem dan opnieuw een halve dosis in.

Moet u de tweede dosis ook uitbraken? Neem dan direct contact op met uw arts.

Wanneer?
U neemt elke dag 1 dosis. Doe dit elke dag op hetzelfde moment.

Hoelang?
De kuur duurt 3 dagen. Maak deze kuur altijd helemaal af. Komt de malaria terug? Dan mag u de kuur pas na 2 maanden herhalen. U mag nooit meer dan 2 kuren met dit medicijn per jaar slikken. Als u vaker malaria krijgt, zal de arts een ander medicijn voorschrijven.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Bent u de tweede dosis vergeten? Neem de tweede dosis zo snel mogelijk in, zodra u eraan denkt. Neem de derde dosis 24 uur na de tweede dosis. Neem nooit twee doses op één dag.

Bent u de derde dosis vergeten? Neem de derde dosis zo snel mogelijk in, zodra u eraan denkt. U verschuift dus uw schema. Maak altijd de volledige kuur af.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Neem het medicijn alleen in met water, gebruik geen andere vloeistof. U mag voor en na inname 3 uur lang niets eten.


Wisselwerking

Er zijn op dit moment nog geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Een malaria-aanval vormt een groot risico voor zowel de moeder als de ongeboren baby. Het is daarom erg belangrijk dat de malaria wordt behandeld. Echter, over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn van dit medicijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.


Stoppen

U moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de kans groot dat u alsnog last krijgt van een infectie met de malariaparasiet.

Stop wel als u een allergische reactie of ernstige bijwerkingen krijgt van het medicijn. Neem in dat geval direct contact op met een arts.


Handelsinformatie

Artenimol met piperaquine is sinds 2011 internationaal op de markt. De combinatie is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Eurartesim.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.