Dropdrank

Active ingredient: anijs, salmiak en zoethout

The text below is about the active substance anijs, salmiak en zoethout


Introductie

De bestanddelen stimuleren de aanmaak van slijm. Hierdoor kunt u slijm makkelijker ophoesten. Bovendien zorgen anijs en zoethout voor een aangename smaak van de hoestdrank.

Drank met anijs, salmiak en zoethout wordt gebruikt bij hoest.


Highlight

 • De combinatie van anijs, salmiak en zoethout stimuleert de aanmaak van slijm. U kunt slijm daardoor makkelijker ophoesten.
 • Bij hoest.
 • Schud de fles voor elk gebruik enkele keren om.
 • Dit medicijn is meestal maar enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Een normale hoest hoort binnen 3 weken over te zijn.
 • Duurt de hoest langer dan 3 weken, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.
 • Wordt u misselijk door dit medicijn? Meestal helpt het als u het met wat voedsel inneemt.
 • Gebruik u een paar dagen lang veel van dit medicijn? Uw bloeddruk kan stijgen en u kunt vocht gaan vasthouden (dikke enkels, kortademigheid).


Werking

Hoest

Oorzaken
Hoest is een reflex op vreemde deeltjes in de keel en longen. Als u slijm ophoest of als het slijm nog vastzit, spreekt men van productieve hoest of 'slijmhoest'. Het slijm prikkelt de luchtwegen. Hoesten zorgt er dan voor dat het slijm los komt.

Behandeling
De hoest verdwijnt meestal als het slijm is losgekomen. Wel kan de keel door veel hoesten geïrriteerd raken, wat weer een hoestreflex oproept.

Als u veel last van uw keel heeft, kunt u een verzachtende hoestdrank voor de keel gebruiken. Om de keel te verzachten, kunt u ook een lepel honing of een dropje nemen. Door veel te drinken, vooral warme dranken, verzacht u ook de keel.

Werking
Drank met anijs, salmiak en zoethout wordt gebruikt bij hoest door slijm. Het stimuleert de aanmaak van slijm zodat u dit makkelijker kunt ophoesten.

Behandeling van hoest is meestal niet nodig, omdat hoesten het slijm juist verwijdert. Dit middel en andere middelen bij hoest door slijm versnellen dit effect nauwelijks.

Lees meer over hoest . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid

  Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden, zelden

 • Verhoging van de bloeddruk en vasthouden van vocht (dikke enkels, kortademigheid). Mensen met een te hoge bloeddruk kunnen beter niet te veel van dit medicijn gebruiken.

  Ook bij mensen met een normale bloeddruk kan een verhoging optreden als ze meer dan drie gram zoethout per dag gebruiken. Dit komt door de zoethout in het preparaat.

 • Te weinig kalium in het bloed. Dit kan vooral optreden als u ook bepaalde plastabletten gebruikt. Een kaliumtekort is meestal moeilijk te herkennen. U kunt het soms merken aan een droge mond, vermoeidheid, spierkramp of spierzwakte en een onregelmatige hartslag.

  Uw arts kan een tekort aan kalium in uw bloed bepalen. U kunt deze klachten voorkomen door dit medicijn niet meer dan enkele dagen achter elkaar te gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket of in de bijsluiter.

Hoe?
Voor elk gebruik de fles enkele keren omschudden.

Wanneer?
Neem bij voorkeur in met wat voedsel. Hiermee voorkomt u misselijkheid.

Hoe lang?
Dit middel is meestal maar enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn.

Een normale hoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.

De hoestdrank is, na openen, maar een beperkt aantal dagen houdbaar. Kijk op het etiket!


Vergeten

Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

In de normale dosering en gedurende enkele dagen kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wanneer u zwanger bent en hoge bloeddruk hebt, kunt u beter eerst met uw arts overleggen.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Zoethout is de wortel en uitlopers van de plant Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflata en/of Glycyrrhiza uralensis. Salmiak is de gewone naam voor ammoniumchloride. Anijs is de olie afkomstig van steranijszaadjes.

Deze combinatie is zonder recept verkrijgbaar als drank onder de namen Hoestdrank FNA, Mixtura Resolvens en Dropdrank.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.