Amoxicilline/clavulaanzuur

Active ingredient: amoxicilline met clavulaanzuur

The text below is about the active substance amoxicilline met clavulaanzuur


Introductie

Amoxicilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Sommige bacteriën kunnen amoxicilline afbreken, zodat het zijn werking niet meer kan doen. Clavulaanzuur gaat dit tegen en verbetert zo het effect van amoxicilline. Amoxicilline met clavulaanzuur doodt daardoor meer soorten bacteriën dan amoxicilline alleen.

Artsen schrijven de combinatie voor bij infecties met bacteriën, zoals:

 • luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis (ontsteking van een deel van de luchtwegen), middenoorontsteking, bijholteontsteking, keelpijn door keelontsteking);
 • huidinfecties en infecties diep in de huid, zoals wondroos, eikelontsteking, infecties door bijtwonden en infecties van het nagelbed;
 • blaasontsteking, ook nierbekkenontsteking en prostaatontsteking;
 • infecties in botten en gewrichten zoals beenmergontsteking.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Amoxicilline doodt bacteriën (antibioticum). Door clavulaanzuur gaat amoxicilline beter werken.
 • Bij infecties van longen, luchtpijp, keel, bijholtes, middenoor, blaas en nieren. En bij diepe huidinfecties (bijvoorbeeld door bijtwonden), wondroos, eikelontsteking en infecties van botten en gewrichten.
 • Binnen een paar dagen worden uw klachten minder.
 • Gebruikt u de tabletten? Neem deze in met een half glas water. Neem de tabletten goed verdeeld over de dag in. Het werkt dan beter.
 • Gebruikt u de drank? Goed omschudden voor gebruik. Gebruik een maatbeker of maatlepel om de juiste hoeveelheid af te meten.
 • U kunt diarree of buikkramp krijgen. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Heeft u meerdere keren per dag diarree met buikkrampen? Waarschuw dan een arts. Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd
 • Huiduitslag komt voor. Een enkele keer komt dit door overgevoeligheid. Ook kunt u dan benauwd worden, koorts krijgen of flauwvallen. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef dat door aan uw apotheker.
 • Een kuur duurt meestal 5 tot 14 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als u genezen lijkt, want er kunnen nog bacteriën over zijn.

Download de samenvatting

 


Werking

Infecties met bacteriën

Werking
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Clavulaanzuur verbetert het effect van amoxicilline. Amoxicilline met clavulaanzuur doodt daardoor meer soorten bacteriën dan amoxicilline alleen.

Na inname verspreidt het medicijn zich via het bloed over uw lichaam. Het komt bijna overal in het lichaam terecht en ook in de urine. Het kan dus bij allerlei infecties worden gebruikt, als de bacterie gevoelig is voor amoxicilline met clavulaanzuur. Ook als de bacterie op moeilijk te bereiken plaatsen zit, zoals bij een ontsteking in het hart of de hartkleppen.

Effect
Tabletten en drank beginnen na  1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Uit voorzorg
Amoxicilline met clavulaanzuur wordt ook gebruikt om infecties te voorkomen bij een operatie.

Verder wordt het medicijn gebruikt om een infectie te voorkomen bij mensen die meer kans lopen op complicaties door een infectie. Zoals mensen zonder milt, mensen met een kunsthartklep en mensen met een kunstgewricht. Zij krijgen vaak ook dit medicijn uit voorzorg als zij een operatie of ingrijpend onderzoek moeten ondergaan.

Lees meer over infecties met bacteriën . "

Luchtweginfecties

Amoxiciline met clavulaanzuur kan worden gebruikt bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals bijholteontsteking (sinusitis), middenoorontsteking, keelontsteking, acute bronchitis en longontsteking.

Kijk voor meer informatie bij Longontsteking, Acute bronchitis, Middenoorontsteking, Bijholteontsteking en Keelpijn.

Lees meer over luchtweginfecties . "

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en vaak bent u benauwd.

Behandeling
Artsen schrijven bij een longontsteking vaak amoxicilline, doxycycline of azitromycine als eerste keus-antibioticum voor. Als deze niet voldoende werken of als doxycycline of azitromycine niet gebruikt kunnen worden kan de arts amoxicilline met clavulaanzuur voorschrijven. Dit  doodt meer soorten bacteriën dan amoxicilline alleen.

Werking
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Clavulaanzuur verbetert het effect van amoxicilline. Tabletten en drank beginnen na  1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over longontsteking . "

Acute bronchitis

Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. Ook kunt u koorts hebben. Acute bronchitis kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus.
Een bronchitis gaat meestal vanzelf over.

Als een bacterie de oorzaak is van de infectie en als u bovendien langer dan 7 dagen koorts heeft en ernstig ziek bent, kan uw arts u een antibioticum voorschrijven, zoals amoxicilline met clavulaanzuur.

Lees meer over acute bronchitis . "

Middenoorontsteking

Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Meestal is een verkoudheidsvirus de oorzaak. Soms is een bacterie de oorzaak van de ontsteking.
Het virus of de bacterie kan via het gangetje tussen het middenoor en de neus en keel het middenoor binnenkomen en daar een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen
Doordat het middenoor is ontstoken en het slijmvlies is opgezwollen, kan het gangetje tussen middenoor en neus en keel verstopt raken. Hierdoor lopen het pus en het slijm niet goed weg naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts of een loopoor.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een antibioticum is dan niet nodig. Bovendien is in de meeste gevallen een virus de veroorzaker van de infectie. Een antibioticum helpt daar niet tegen.

Als de middenoorontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, en u veel pijn heeft, kan uw arts een antibioticum voorschrijven, zoals amoxicilline. Als dat niet voldoende helpt kan de arts amoxicilline met clavulaanzuur voorschrijven. Dit  doodt meer soorten bacteriën dan amoxicilline alleen.

Werking
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Clavulaanzuur verbetert het effect van amoxicilline. Tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over middenoorontsteking . "

Bijholteontsteking

De bijholtes zijn ruimtes tussen de botten rondom uw neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan via een kleine opening in verbinding met de neus en keel. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet bijholteontsteking (sinusitis).

Verschijnselen 
Door de ontsteking komt er pus en veel slijm in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben.

Behandeling
Meestal wordt een bijholteontsteking veroorzaakt door een virus. Daar werkt amoxicilline met clavulaanzuur niet tegen. Maar als een bacterie de veroorzaker is, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit amoxicilline. Als dit niet voldoende werkt kan de arts amoxicilline met clavulaanzuur voorschrijven. Dit  doodt meer soorten bacteriën dan amoxicilline alleen.

Werking
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Clavulaanzuur verbetert het effect van amoxicilline.Tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Kaakholteontsteking
Soms ontstaat een kaakholteontsteking door een infectie aan de tandwortel. Dit kan ontstaan door tandbederf. Als de infectie uitgebreid is, kan uw tandarts een antibioticum voorschrijven, zoals amoxicilline met clavulaanzuur.

Lees meer over bijholteontsteking . "

Keelpijn

Keelpijn is meestal het gevolg van irritatie van de keel, bijvoorbeeld door sigarettenrook of verkeerd stemgebruik. Ook een virus kan de keel infecteren en dan keelpijn veroorzaken. Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over.

Soms is een infectie met bacteriën de oorzaak van de keelpijn. Als de keelpijn niet vanzelf wegtrekt en u ernstig ziek bent van de keelontsteking, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal schrijft de arts dan feneticilline, fenoxymethylpenicilline of azitromycine voor. Als deze niet voldoende helpen of als de infectie een groot abces achter de keelamandel veroorzaakt, schrijft de arts amoxicilline met clavulaanzuur voor.

 

Lees meer over keelpijn . "

Huidinfectie

Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem en bijtwonden, kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Vooral mensen met diabetes hebben veel kans op dergelijke infecties, bijvoorbeeld aan de voeten. Ook mensen met een verminderde doorbloeding van de benen hebben vaker infecties aan hun onderbenen. Verder hebben mensen met een verminderde weerstand of mensen die afweeronderdrukkers moeten gebruiken sneller een huidinfectie.

Verschijnselen
Bij een huidinfectie wordt de huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid. Soms krijgt u koorts en voelt u zich ziek. Vooral mensen met diabetes of hartfalen kunnen ernstig ziek worden van een huidinfectie. En mensen die bedlegerig zijn en daardoor doorligwonden hebben.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf-­ of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de geïnfecteerde huid goed te wassen en te ontsmetten. Het lichaam ruimt zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.

Als de infectie dieper ligt of erg uitgebreid is, kan de arts kiezen voor een antibioticum. In sommige gevallen kiest de arts voor amoxicilline met clavulaanzuur, namelijk als de wond veroorzaakt is door een diepe bijtwond door een mens of een dier. Of als het gaat om een ontsteking van het nagelbed of bij doorligwonden rond het stuitje of de anus.

Bij mensen die meer kans hebben op complicaties door een infectie, wordt het ook wel gegeven uit voorzorg. Zoals bij mensen die afweeronderdrukkers gebruiken, mensen zonder milt, of mensen die hiv of kanker hebben. Zij krijgen bij diepe bijt- of prikwonden direct amoxicilline met clavulaanzuur.

Effect
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Clavulaanzuur verbetert het effect van amoxicilline. De combinatie  doodt meer soorten bacteriën dan amoxicilline alleen.Tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over huidinfectie . "

Wondroos

Wondroos wordt ook wel belroos of erysipelas genoemd. Het is een plotseling opkomende ontsteking diep in de huid, veroorzaakt door een bacterie.

Verschijnselen
De ontsteking zit vaak in en rond een zwakke plek in de huid, zoals een wond, doorligplek of een insectenbeet. De ontstoken plek op de huid is rood, dik, warm en pijnlijk. Bovendien kunt u zich flink ziek voelen, met koorts, koude rillingen, misselijkheid en hoofdpijn.

Behandeling
U kunt paracetamol gebruiken tegen de pijn.
De bacterie die wondroos veroorzaakt, wordt meestal bestreden met een antibioticum, zoals amoxicilline met clavulaanzuur.

Effect
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Clavulaanzuur verbetert het effect van amoxicilline. De combinatie  doodt meer soorten bacteriën dan amoxicilline alleen. Tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur.

Na een paar dagen merkt u dat de infectieverschijnselen afnemen.

Lees meer over wondroos . "

Eikelontsteking

Verschijnselen
Bij een eikelontsteking zitten er rode of witte plekken, schilfers of puistjes op de eikel. Soms met jeuk of een branderig gevoel. Meestal komt de eikelontsteking door een schimmel of bacterie. 

Behandeling
Komt de eikelontsteking door een bacterie? Dan kan een antibioticum helpen. Antibiotica bestrijden de bacterie. De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is.

Meestal is een crème met antibiotica voldoende. Gaat de eikelontsteking niet over? Dan schrijft de arts een antibioticum voor om in te nemen. Bijvoorbeeld amoxicilline met clavulaanzuur.

Lees meer over eikelontsteking . "

Blaasontsteking bij vrouwen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas komen en daar een blaasontsteking veroorzaken. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u dan maar weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig. Uw plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Ook kunt u pijn hebben in de onderbuik.

Behandeling
Bij vrouwen die niet zwanger zijn en geen andere klachten hebben, kan een blaasontsteking vanzelf overgaan. Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Als u nitrofurantoïne niet kunt gebruiken en u bent zwanger dan kan uw arts amoxicilline voorschrijven. Amoxicilline wordt ook gebruikt als u een nierbekkenontsteking heeft. Meestal kiest uw arts voor amoxicilline in combinatie met clavulaanzuur.

Werking en effect
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

 • Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
 • Zwangere vrouwen krijgen een kuur van 5 dagen, daarna zijn de klachten meestal helemaal weg.
 • Vrouwen met nierbekkenontsteking krijgen een kuur van 10 dagen, daarna zijn de klachten meestal helemaal weg.
Lees meer over blaasontsteking bij vrouwen . "

Blaasontsteking bij mannen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas komen en daar een blaasontsteking veroorzaken. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u dan maar weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig. Uw plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Ook kunt u pijn hebben in de onderbuik.

Behandeling
Een blaasontsteking kan vanzelf overgaan. Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Als u nitrofurantoïne niet kunt gebruiken of als u een nierbekkenontsteking of een prostaatontsteking heeft, kan uw arts amoxicilline voorschrijven. Meestal kiest uw arts dan voor amoxicilline in combinatie met clavulaanzuur.

Werking
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

 • Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
 • Mannen met nierbekkenontsteking of prostaatontsteking krijgen een kuur van 14 dagen, daarna zijn de klachten meestal helemaal weg.
Lees meer over blaasontsteking bij mannen . "

Beenmergontsteking

Een beenmergontsteking is een infectie met bacteriën van een bot en het beenmerg. Een beenmergontsteking komt zelden voor.

Oorzaak
Bacteriën kunnen het bot bereiken door een wond, operatie, een huidinfectie of een open botbreuk. Ook kunnen bacteriën het bot bereiken vanuit een infectie ergens anders in het lichaam. De bacteriën komen dan bij het bot via de bloedbaan.

Verschijnselen
De ontsteking zit meestal in de lange botten, zoals in de armen of benen. Het aangedane bot is pijnlijk. Ook de gewrichten eromheen kunnen pijnlijk zijn. Meestal voelt u zich flink ziek en heeft u koorts.

Behandeling
In het ziekenhuis zal de arts onderzoeken welke bacterie de infectie heeft veroorzaakt. De arts kiest een antibioticum dat het meest werkzaam is bij die bacterie. Soms is dat amoxicilline met clavulaanzuur. U krijgt het meestal via een infuus in het ziekenhuis.

Lees meer over beenmergontsteking . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Diarree

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maag- en darmklachten, zoals misselijkheid en braken

  Bij misselijkheid helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt.
  Zeer zelden buikpijn, winderigheid. Dit gaat meestal vanzelf over binnen enkele dagen.
  Zeer zelden ontstaat een ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms koorts. Waarschuw dan een arts. Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.

 • Huiduitslag met rode vlekjes en bultjes.

  Dit kan ook nog enkele dagen na afloop van de kuur ontstaan. Meestal is de uitslag onschuldig en verdwijnt het vanzelf binnen een week. Huiduitslag kan ook het gevolg zijn van overgevoeligheid voor dit medicijn. Heeft u huiduitslag? Laat uw arts het controleren, zodat deze kan bepalen of het overgevoeligheid betreft.

 • Ontstoken slijmvliezen van mond, mondhoeken, keelholte, vagina of anus (poepgat).

  Het is meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dat komt omdat het normale evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels is verstoord. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in uw mond, een zwarte tong, of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, puistjes, galbulten, paarse vlekjes op de huid en jeuk. Als u last heeft van deze klachten, ga dan naar uw arts.
  Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidziekte ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Ook kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden met koorts, gezwollen lymfeklieren en huiduitslag. Of met pijn op de borst en een groter risico op een hartinfarct. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.


  Als blijkt dat u overgevoelig bent voor amoxicilline met clavulaanzuur, mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid en hoofdpijn

 • Bruine of grijze verkleuring van de tanden.

  Deze verkleuring is meestal goed weg te poetsen, of door de tandarts weg te polijsten.

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun ziekte krijgen.

  Overleg hierover met uw arts.

 • Minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid en een bleke huid, bij koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.

 • Leverziektes, zoals leverontsteking (hepatitis) of galstuwing.
  U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, een gele kleur van het oogwit of van de huid of jeuk over het hele lichaam.

  Waarschuw een arts. Deze bijwerking kan ook ontstaan als u al enkele weken geleden bent gestopt met dit medicijn.

 • Bij het infuus: ontsteking van het bloedvat op de plaats van de naald. U merkt dan aan een warme, rode huid en zwelling.

  Waarschuw een arts.

 • Bij het infuus: mensen met epilepsie kunnen bij een hoge dosering van het infuus eerder een aanval krijgen.

   Overleg hierover met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten: innemen met een half glas water of andere drank.
 • Drank: schud de fles voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met het maatbekertje of een lepel en slik de drank door. Spoel het maatbekertje of de lepel na met wat water en drink dat ook op.
 • Infuus: het infuus wordt klaargemaakt en toegediend door een verpleegkundige of arts.

Wanneer?
Neem het medicijn in met wat voedsel. Dan heeft u minder kans op maag- en darmklachten.

Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Om te voorkomen dat een infectie ontstaat door een operatie of onderzoek bij mensen met een kunstgewricht: meestal neemt u dit medicijn een uur van te voren in.

Hoe lang?
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 5 tot 14 dagen.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem helemaal moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent namelijk nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.


Vergeten

U gebruikt dit medicijn 2 of 3 keer per dag: duurt het meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
Duurt het minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Bloedverdunners. Gebruikt u acenocoumarol of fenprocoumon? U kunt een eenmalige dosis amoxicilline met clavulaanzuur zonder problemen gebruiken. Krijgt u een langere kuur? Uw apotheek zal bij de eerste keer uw trombosedienst inlichten dat u amoxicilline met clavulaanzuur gebruikt. Vertel ook zelf de trombosedienst wanneer u begint of als u stopt met amoxicilline met clavulaanzuur of als de dosering verandert. Uw stolling moet dan extra worden gemeten.
 • Buiktyfusvaccin-capsules. Amoxicilline met clavulaanzuur maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met amoxicilline met clavulaanzuur. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
  Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met amoxicilline met clavulaanzuur? Neem dan contact op met uw arts.
 • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline en tetracycline. Deze medicijnen en amoxicilline met clavulaanzuur kunnen elkaar tegenwerken. Dit is vooral belangrijk bij ernstige infecties zoals hersenvliesontsteking. Bij andere infecties is combinatie van tetracyclines met amoxicilline-clavulaanzuur geen probleem.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

 


Stoppen

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Amoxicilline is sinds 1972 en clavulaanzuur sinds 1981 internationaal op de markt. Deze combinatie is te krijgen onder de merknaam Augmentin en als het merkloze Amoxicilline/Clavulaanzuur.

Het is te krijgen in tabletten, drank, injecties en infusen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.