firdapse
Werkzame stof: amifampridine
Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof amifampridine
-
Inleiding
Amifampridine versterkt de berichten die de hersenen naar de spieren sturen.
Artsen schrijven het voor bij de ziekte van Lambert-Eaton en soms bij multipele sclerose (MS).
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
- Tintelingen en een verdoofd gevoel in handen en voeten en rond de mond.
- Duizeligheid.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
- Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, maagpijn en diarree. Neem het medicijn in met wat voedsel, dan heeft u er minder last van. Door met een lage dosis te beginnen en de dosering geleidelijk te verhogen, heeft u er ook minder last van.
- Koude vingers en tenen door een verminderde bloeddoorstroming.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
- Aanval van epilepsie. Waarschuw dan direct een arts. Heeft u epilepsie?Overleg dan met uw arts. Bij bepaalde vormen van epilepsie kunt u vaker een epileptische aanval krijgen. Mogelijk is een ander medicijn geschikter. Of misschien moet u een lagere dosering gebruiken.
- Benauwdheid door extra slijmvorming en vernauwing in de longen. Mensen met astma of COPD zijn hier extra gevoelig voor. Raadpleeg uw arts als u astma of COPD heeft. Soms is het nodig uit voorzorg medicijnen tegen benauwdheid te inhaleren.
- Wazig zien.
- Hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
- Hoofdpijn en vermoeidheid.
- Angstgevoelens, slaperigheid of slapeloosheid.
- Spierkrampen of toegenomen spierzwakte en bewegingsstoornissen.
- Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor amifampridine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
- Verminderde leverwerking. De arts zal de dosering heel geleidelijk opvoeren en uw lever goed controleren.
- Overmatig zweten.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen -
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Wanneer?
Verdeel de doses zo goed mogelijk over dag voor een continu effect. Neem het medicijn in tijdens het eten of met wat voedsel. Dan heeft u het minst last van maagdarmklachten.Hoe lang?
Het syndroom van Lambert-Eaton is een ziekte die niet is te genezen. Het is afhankelijk van het effect hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts. -
Vergeten
Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis zijn vergeten:
- Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Neem nooit een dubbele dosis.
- Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Neem nooit een dubbele dosis.
-
Let op
autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn deel te nemen aan het verkeer als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid, vermoeidheid, wazig zien, een verdoofd gevoel in de handen en voeten en bewegingsstoornissen. U mag de eerste 3 dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Pas nadat u gedurende 3 dagen dezelfde dosering gebruikt, mag u weer autorijden.Na een 3 dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.
Let op: ook het syndroom van Lambert-Eaton en multipele sclerose kunnen een reden zijn dat u niet mag autorijden. Mensen met deze ziekte mogen alleen autorijden als zij voldoende controle over hun bewegingen hebben. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Als u ondanks uw aandoening toch mag autorijden, kunt u hieronder het advies voor dit medicijn vinden. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.
Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.
alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
Op dit moment zijn er geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u zwanger wilt worden. Het is niet bekend of dit medicijn veilig is voor de baby. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander medicijn kunt gebruiken.Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. -
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. De verschijnselen van de ziekte kunnen dan terugkeren. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.
-
Handelsinformatie
Amifampridine is sinds 2011 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Firdapse in tabletten.
-
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.