Aluminiumacetotartraat oplossing FNA

Active ingredient: aluminiumacetotartraat op de huid

The text below is about the active substance aluminiumacetotartraat op de huid


Introductie

Aluminiumacetotartraat oplossing is een zure oplossing, die de jeuk stilt en de huid indroogt.

Artsen schrijven het voor bij vochtig eczeem, zoals bij eczeem met blaasjes aan handen of voeten ('vesiculeus' eczeem).


Highlight

 • Aluminium-acetotartraat-oplossing stilt de jeuk en droogt de huid.
 • Bij vochtig eczeem, zoals bij eczeem met blaasjes aan handen of voeten.
 • Meestal gebruikt u de oplossing 2 keer per dag, totdat het eczeem is ingedroogd. U ziet dan geen vochtige blaasjes of nattende huid meer. Dat duurt enkele dagen tot een week.
 • Verdun de oplossing voor gebruik (1 deel oplossing, 9 delen water). Maak het verband vochtig met de oplossing en leg het op de huidgedeelten met vochtig eczeem. Bedek dit verband niet.
 • Uw huid kan gaan irriteren. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 • Aluminiumacetotartraat kan metalen voorwerpen (sieraden, bril) en kleding verkleuren of aantasten.


Werking

Eczeem

Verschijnselen
De huid kan door allerlei oorzaken ontsteken, zoals door een allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen. Maar vaak is er geen duidelijke oorzaak voor eczeem.

Eczeem jeukt vaak, waardoor u de neiging heeft te krabben en de huid nog meer beschadigt.

Het eczeem kan droog zijn; de huid is dan rood, gezwollen, schilferig en stug. Er kan ook sprake zijn van ‘vochtig’ of ‘nattend’ eczeem. Dan is de rode ontstoken huid vochtig. Ook kunnen er kleine of grotere blaasjes zijn, bijvoorbeeld in de handpalmen of onder de voetzolen (‘blaasjeseczeem’ of ‘vesiculeus’ eczeem). De blaasjes zijn gevuld met vocht. Omdat de huid hier dikker is, kunnen de blaasjes heel groot worden en eruit zien als grote blaren.

Behandeling
U kunt een nattend eczeem droog maken door omslagen of vochtig verband met aluminiumacetotartraat oplossing op de plekken te leggen en dit regelmatig te wisselen. Bij blaasjes op de handen kunt u deze oplossing ook als handenbadje gebruiken.

Als het eczeem niet meer nat is, kunt u het eczeem behandelen met vette crème en eventueel een preparaat met een bijnierschorshormoon, zoals hydrocortison of triamcinolon.

Werking
Aluminiumacetotartraat-oplossing heeft een jeukstillende, verkoelende en indrogende werking bij nattend eczeem. De vochtige huid droogt hierdoor in en herstelt, ook de jeuk neemt af.

Lees meer over eczeem


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerking is de volgende.

Zelden

 • Irritatie van de huid. Als dit aanhoudt, raadpleeg dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerking of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Gebruik deze oplossing altijd verdund. Meng hiervoor 1 deel van de aluminiumacetotartraat-oplossing met 9 delen vers kraanwater.
 • Een eenmaal verdunde oplossing is maximaal 3 dagen te gebruiken. Daarna moet u de verdunde oplossing weggooien en verse oplossing maken.
 • Let op: de oplossing kan kleding of sieraden verkleuren. Doe eventuele sieraden dus af en let er op dat de oplossing niet in contact komt met kleding.
 • Bevochtig het verband met de verdunde oplossing.
 • Leg het verband op de huidgedeelten die u moet behandelen.
 • Voor het effect moet de oplossing vanaf de huid kunnen verdampen. Bedek het verband daarom NIET.
 • Bij gebruik als handenbad: vul een klein plastic bakje waar uw hand in past met de verdunde oplossing. Dompel uw hand in het badje en laat het een paar minuten weken. Haal uw hand eruit en dompel eventueel uw andere hand in het badje. Droog uw handen niet helemaal af maar laat ze aan de lucht drogen. Voor het effect is het nodig dat de oplossing vanaf de huid van uw hand kan verdampen.

Wanneer?
Meestal gebruikt u deze oplossing tweemaal per dag. Kies hiervoor twee momenten dat het u goed uitkomt, bijvoorbeeld 's ochtends na het opstaan en 's avonds voor het naar bed gaan.

Hoe lang?
Meestal moet u deze oplossing gebruiken tot het eczeem is ingedroogd. U ziet dan geen vochtige blaasjes of een nattende huid meer. Dit is meestal het geval na enkele dagen tot een week gebruik.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.


Stoppen

U kunt in een keer stoppen met dit medicijn.


Handelsinformatie

Aluminiumacetotartraat is al sinds vele tientallen jaren internationaal op de markt. In oplossing is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Aluminiumacetotartraat oplossing FNA.

Aluminiumacetotartraat is ook verkrijgbaar voor toediening in het oor. Deze tekst gaat alleen over toediening op de huid.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.