Alucet oordruppels FNA

Active ingredient: aluminiumacetotartraat in het oor

The text below is about the active substance aluminiumacetotartraat in het oor


Introductie

Aluminium-acetotartraat oordruppels werken verkoelend, jeukstillend, indrogend en ontsmettend.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij een ontsteking van de gehoorgang.


Highlight

 • Aluminium-acetotartraat oordruppels stillen de jeuk en drogen de huid. Ze remmen ook de groei van bacteriën.
 • Bij pijnlijke, jeukende ontsteking van de uitwendige gehoorgang.
 • Soms heeft de arts een opgerold gaasje in uw oor gedaan waar op u de vloeistof moet druppelen.
 • Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen.
 • Houd uw hoofd opzij en laat de druppels vallen in de gehoorgang of op het gaasje in uw oor. Houd uw hoofd nog minsten 3 minuten schuin of ga op uw zij liggen.
  Lees ook de instructie op deze site.
 • Verdeel de doseringen zoveel mogelijk over de dag. Dan is er een constant effect.
 • Direct na druppelen kan een prikkelend of branderig gevoel in het oor ontstaan. Dit trekt snel weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Gebruik deze oordruppels zo lang u klachten heeft. Meestal is 1 tot 2 weken voldoende.
 • Aluminium-acetotartraat kan metalen voorwerpen (sieraden, bril) en kleding verkleuren of aantasten.


Werking

Gehoorgangontsteking

De gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. De huid van de gehoorgang maakt oorsmeer aan om zich te beschermen tegen bacteriën, virussen, schimmels en stof.

Verschijnselen
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van deze doorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn: pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed.

Oorzaak
De ontsteking ontstaat meestal door verstoring van de natuurlijke bescherming van de huid met oorsmeer. Bijvoorbeeld door te peuteren in het oor met een wattenstaafje of lucifer of door irriterende stoffen als shampoo, zeep of haarspray. Ook kan het dragen van een gehoorapparaat of oortelefoon de gehoorgang irriteren. Soms is achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen, de oorzaak. Bij een smalle gehoorgang kunt u eerder klachten krijgen.

Behandeling
Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan vanzelf. Dat duurt vaak 1 tot 3 weken. Voorkom beschadiging van de huid en maak uw gehoorgang niet zelf schoon door te peuteren met wattenstaafjes.

Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan vanzelf. Dat duurt vaak 1 tot 3 weken. Voorkom beschadiging van de huid en maak uw gehoorgang niet zelf schoon door te peuteren met wattenstaafjes.

Als de ontsteking niet vanzelf over gaat, schrijft uw arts meestal eerst ‘Zure oordruppels’ voor met een ontstekingsremmer, zoals hydrocortison of triamcinolon.
Mensen met een gaatje of buisje in het trommelvlies hebben bij deze ‘Zure oordruppels’ meer kans op bijwerkingen. Bij hen zal de arts daarom oordruppels met aluminium-acetotartraat voorschrijven.

Soms zit de gehoorgang helemaal dicht door de ontsteking. De druppels kunnen er dan niet goed inkomen. In dat geval brengt de arts in het oor een ‘oortampon’ aan, natgemaakt met de oordruppels.

Effect
De oordruppels werken indrogend, verkoelend en jeukstillend . Doordat de oordruppels de gehoorgang zuurder maken, remmen ze ook de groei van bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken.

Lees meer over gehoorgangontsteking . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Prikkeling of branderig gevoel in het oor

  Dit gaat snel over. Als het langer dan een paar uur aanhoudt, moet u contact opnemen met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verminderd gehoor, door beschadiging van het trommelvlies

  Hier is weinig kans op als u de oordruppels korter dan 2 weken gebruikt of als u ze op een opgerold gaasje of een oortampon aanbrengt.

 • Bij gebruik van de sterkere oordruppels (met 12% aluminium-acetotartraat): een zeer kleine kans op beschadiging aan het binnenoor als de oordruppels door het trommelvlies heen kunnen.

  Heeft u een gaatje of buisje in het trommelvlies? Dan mag u alleen de oordruppels met aluminiumacetotartraat-1,2% gebruiken.

 • De oordruppels kunnen harde kristallen vormen die op het trommelvlies blijven liggen en daar ontstekingen en beschadiging kunnen veroorzaken.

  Dit gebeurt meestal alleen als u de oordruppels langer dan 2 weken moet gebruiken. Dit wordt voorkomen als de oordruppels op een opgerold gaasje of een oortampon worden gebruikt. Aluminiumacetotartraat-oordruppels 12% mag u niet gebruiken als u een trommelvliesbuisje of een gaatje in het trommelvlies heeft. U mag dan wel aluminiumacetotartraat-oordruppels 1,2% gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Als u een opgerold gaasje of oortampon in uw oor heeft dat uw arts heeft natgemaakt met de oordruppeloplossing:

 • Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig (6 tot 8 keer per dag) met de oordruppels te druppelen.
 • De arts adviseert u meestal het gaasje of de oortampon na 1 tot 2 dagen. te verwisselen.

Bij gebruik zonder gaasje of oortampon

 • Houd het druppelflesje enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
 • Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant.
 • Ga op uw zij liggen, of houd het hoofd opzij.
 • Trek het oor naar boven en naar achteren, bij kinderen jonger dan 6 jaar naar onderen en naar achteren.
 • Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, anders bederven de druppels sneller.
 • Houd het hoofd nog minstens 3 minuten opzij, zodat de druppels alle plekken in de gehoorgang kunnen bereiken.
 • Eventueel kunt u daarna een watje in uw oor doen. U voorkomt daarmee dat er vloeistof uit uw oor loopt.
 • Draai direct na gebruik de dop weer op het flesje.

Let op: de oordruppels kunnen kleding en ander textiel verkleuren en metalen voorwerpen aantasten. Let er op dat de oordruppels niet terechtkomen op kleding of metalen voorwerpen, zoals sieraden of een bril.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag. Zo bereikt u een constant effect.

Hoelang?
Gebruik dit medicijn zo lang u klachten heeft. Meestal is 1 tot 2 weken druppelen voldoende. Merkt u na 1 week gebruik nog geen verbetering, of verergeren de klachten juist? Neem dan contact op met uw arts.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. De kans is echter klein dat dit medicijn de baby kan bereiken. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. De kans hierop is echter klein.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.


Handelsinformatie

Aluminiumactotartraat is al sinds vele tientallen jaren internationaal op de markt. In oordruppels is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Alucet oordruppels FNA en Aluminiumacetotartraat oordruppels FNA.

Aluminiumacetotartraat is ook verkrijgbaar voor toediening op de huid. Deze tekst gaat alleen over toediening in het oor.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.