Bronchostop hoestdrank

Active ingredient: althaea(-siroop)

The text below is about the active substance althaea(-siroop)


Introductie

Suikerwater in althaeasiroop verzacht de keel. De verdikkende stof in Althaea zou de keel ook verzachten.

Althaea(-siroop) wordt gebruikt bij hoest.


Highlight


Werking

Hoest

Oorzaken
Hoest is een reflex op vreemde deeltjes in de keel en longen. Als u slijm ophoest of als het slijm nog vastzit, spreekt men van productieve hoest of 'slijmhoest'.

Het slijm prikkelt de luchtwegen. Hoesten zorgt er dan voor dat het slijm los komt. Bij kriebelhoest is er geen slijm bij het hoesten. Kriebelhoest wordt ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd.

Behandeling
De hoest verdwijnt meestal als het slijm is losgekomen. Wel kan de keel door veel hoesten geïrriteerd raken, wat weer een hoestreflex oproept.

Als u veel last van uw keel heeft, kunt uw keel verzachten met een verzachtende hoestdrank met suiker en tijm. Om de keel te verzachten, kunt u ook een lepel honing of een dropje nemen. Door veel te drinken, vooral warme dranken, verzacht u ook de keel.

Werking
Althaeasiroop wordt gebruikt om de keel te verzachten. Aan de werkzaamheid wordt getwijfeld. Waarschijnlijk ontstaat het verzachtende effect voornamelijk door de suiker die in de drank is verwerkt.

Lees meer over hoest . "


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De meeste althaea-preparaten bevatten suiker. Mensen met diabetes moeten hier rekening mee houden.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, buikpijn en misselijkheid

    Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor althaea. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket of in de bijsluiter.

Hoe?
Althaeasiroop: voor elk gebruik de fles enkele keren omschudden.
Pastille: langzaam in de mond laten smelten, eventueel kunt u erop zuigen.

Hoe lang?
Dit middel is meestal maar enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten zijn verdwenen. Een normale hoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.


Vergeten

Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Althaeasiroop bevat althaea en suiker. Althaea is de wortels en bladeren van de plant Althaea officinalis. Althaeawortels en -bladeren bevatten een verdikkende stof. Het is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel.

Het is zonder recept verkrijgbaar als drank onder de namen Althaeasiroop en Sirupus Althaea. Althaea zit ook in andere hoestdranken en hoestpastilles, zoals Bronchostop hoestdrank en Bronchostop hoestpastilles tijm- en heemstwortelextract.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.