albendazol
-
Inleiding
Albendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het hun opname van voedingsstoffen verhindert.
Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals lintworm, spoelworm, filaria, zweepworm, aarsmaden en mijnworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties, die vooral in de tropen voorkomen. -
Bijwerkingen
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Bij een kuur van 28 dagen: een verminderde leverwerking
Om dit te voorkomen, zal de arts uw leverwerking voor de behandeling en tijdens de behandeling regelmatig controleren.
Bij een kuur van 28 dagen: hoofdpijn
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Duizeligheid
Koorts tijdens de eerste dagen van de behandeling. Dit gaat na een paar dagen vanzelf over. Zeer zelden kan koorts een verschijnsel zijn bij bloedafwijkingen. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of extreme vermoeidheid krijgt, kan dit duiden op bloedafwijkingen. Waarschuw dan uw arts.
Om bloedafwijkingen te voorkomen, zal de arts uw bloedbeeld voor de behandeling en tijdens de behandeling regelmatig controleren.
Lichte haaruitval
Dit gaat vanzelf weer over als u stopt met dit middel.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Maagdarmklachten, zoals maagpijn, misselijkheid en braken
Dit kan echter ook komen door de worminfectie zelf.
Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag, jeuk en galbulten
Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor albendazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen -
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Wanneer?
U kunt dit medicijn het beste bij het eten innemen. Het wordt dan beter opgenomen in het lichaam. Als u het 1 keer per dag gebruikt, neem het dan bij voorkeur 's ochtends bij het ontbijt. Als u het 2 keer per dag gebruikt, neem het dan 's ochtends bij het ontbijt en 's avonds bij het avondeten.
Hoe lang?- Lintworm: meestal zijn enkele kuren van 28 dagen nodig om de lintworm en de larven helemaal uit het lichaam te krijgen. Soms in combinatie met een operatie om de wormen te verwijderen.
- Spoelwormen, zweepwormen en overige worminfecties: afhankelijk van de soort duurt een kuur één tot dertig dagen.
-
Vergeten
Meerdaagse kuur
- Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
- Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla dan de vergeten dosis over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
Herhaling na 2 weken
Als u te laat bent voor de tweede behandeling, begin hier dan alsnog aan zodra u het merkt.
-
Let op
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
Dit medicijn kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreden, zijn de volgende.
Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
Overleg met uw arts. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn, zoals mebendazol.
Borstvoeding
U kunt dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is waarschijnlijk niet schadelijk voor het kind. -
Stoppen
Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de worm waarschijnlijk nog niet verdwenen.
Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.
-
Handelsinformatie
Albendazol is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Eskazole in tabletten.
-
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.