acrivastine

Introductie

Acrivastine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Acrivastine is een anti-allergiemedicijn.
 • Bij allergie, zoals hooikoorts, door allergie ontstoken ogen of neus, jeuk en netelroos.
 • Werkt na ongeveer 1 uur. De werking houdt 8 tot 12 uur aan.
 • Heeft u voortdurend klachten? Gebruik acrivastine elke dag. Heeft u af en toe last? Neem het dan in als u klachten krijgt. Of een uur voor u verwacht last te krijgen.
 • In het begin kunt u suf en slaperig zijn. Dit wordt minder als u het een paar dagen hebt gebruikt.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.


Werking

Allergie

Oorzaak
Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken. Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

Verschijnselen
Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan. De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

Werking
Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Acrivastatine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt acht tot twaalf uur aan.

Lees meer over allergie

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen.

U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

Hierboven leest u onder Allergie hoe acrivastine werkt bij allergie.

Lees meer over hooikoorts

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Bij een ontstoken neusslijmvlies door allergie heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Hierboven leest u onder Allergie hoe acrivastine werkt bij een door allergie ontstoken neusslijmvlies.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies

Ontstoken ogen door allergie

Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen. U kunt acrivastine gebruiken als u ook last heeft van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies.

Hierboven leest u onder Allergie hoe acrivastine werkt bij allergie.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie

Netelroos

Door allergie kunnen gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten. 

Hierboven leest u onder Allergie hoe acrivastine werkt bij allergie.

Lees meer over netelroos

Jeuk

Verschijnselen
Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

Oorzaak
Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Als de jeuk door allergie veroorzaakt wordt ontstaat er vaak netelroos of galbulten. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken op de huid.

Behandeling
De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals acrivastine.

Werking
Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Acrivastine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen na ongeveer een uur. De werking houdt acht tot twaalf uur aan.

 

Lees meer over jeuk


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Sufheid en slaperigheid. Deze bijwerkingen treden meestal in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen heeft u hier minder last van.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.
 • Droge mond, keel of neus. Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert. Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid of flauwvallen. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor acrivastine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag van de test is onbetrouwbaar als u ook dit anti-allergiemedicijn gebruikt. Stop daarom met dit medicijn ten minste drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?

 • Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
 • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.

Hoe lang?
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na 3 dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit middel. Overleg dan met uw arts.


Vergeten

U gebruikt dit middel 3 keer per dag: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende capsule normaal inneemt? Neem de vergeten capsule dan alsnog in.
Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten capsule dan over.


Verboden

autorijden?
Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Maar het kan zijn dat u de eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, wat suf of slaperig bent. Heeft u hier last van? Dan kunt u beter niet autorijden. Na enkele dagen zijn deze bijwerkingen meestal weer over. Autorijden is dan geen probleem.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol kan net als dit medicijn versuffend werken. Hierdoor kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor acrivastine vinden.

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. En anders zult u meestal (tijdelijk) moeten overstappen op een ander medicijn, zoals loratadine of cetirizine. Van deze medicijnen is namelijk wel bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Acrivastine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder merknaam Semprex in capsules.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.