acipimox

Introductie

Acipimox vermindert de hoeveelheid vet in het bloed. Het verbetert ook de verhouding tussen het 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL).

Artsen schrijven het voor bij te veel vet in het bloed of bij zowel te veel vet als te veel cholesterol in het bloed.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Acipimox vermindert de hoeveelheid vet en cholesterol in het bloed.
 • Bij te veel vet in het bloed, of bij te veel vet en te veel cholesterol in het bloed. Het wordt alleen gebruikt als een dieet of andere medicijnen niet voldoende werken.
 • Door het elke dag te gebruiken, heeft u minder kans op een hartinfarct of een beroerte.
 • Het effect op de bloedvetten is na enkele weken tot maanden in het bloed te meten.
 • Neem acipimox tijdens of na het eten in. U heeft dan minder kans op maagklachten. Slik de capsule heel door.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, opvliegers, huiduitslag, rode huid en jeuk. Dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.


Werking

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Verschijnselen
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is ook nodig om vetten te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen.  

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Het bloed vervoert het cholesterol samen met vet als kleine bolletjes naar de lichaamscellen. Sommige bolletjes zijn nogal kleverig. Het cholesterol in deze bolletjes heet LDL-cholesterol. Als er teveel LDL-cholesterol in het bloed is, blijft dit aan de binnenkant van de bloedvaten plakken. Hierdoor kunnen de vaten vernauwen of verstopt raken. Dit heet atherosclerose (aderverkalking).
Atherosclerose vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

Oorzaak
Te veel slecht cholesterol of vet in ons bloed kan ontstaan als ons lichaam te veel cholesterol aanmaakt of als we te vet eten, of beide. Ook bestaat er een erfelijke vorm van te hoog cholesterol,  die vooral in bepaalde families voorkomt.

Behandeling
Bij teveel cholesterol of vet in het bloed adviseert uw arts u om een vet- en cholesterolverlagend dieet te houden. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen.
Als een dieet niet voldoende is, schrijft uw arts meestal een ‘statine’ voor om het cholesterol en vet in uw bloed te verlagen. Als dit niet voldoende werkt, kan uw arts acipimox voorschrijven.

Werking
Acipimox verlaagt de hoeveelheid vet in het bloed en zorgt dat cholesterol terecht komt in de bolletjes die het cholesterol opruimen, het HDL-cholesterol. Als u minder vet in uw bloed heeft en als er een betere balans is tussen het goede en slechte cholesterol, heeft u minder kans op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten.

Effect
Het kan enkele weken tot maanden duren voor het medicijn werkt. Zelf merkt u niet veel van de werking. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om acipimox elke dag in te nemen. Alleen dan kan acipimox optimaal zijn werk doen.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Opvliegers en een rode huid. Dit gaat na een aantal dagen vanzelf over als uw lichaam gewend is aan dit medicijn.
 • Maagklachten, zoals misselijkheid, opgeblazen gevoel, maagpijn en brandend maagzuur. Door het in te nemen tijdens of vlak na de maaltijd heeft u hier minder last van. Blijft u klachten houden? Neem dan contact op met uw arts.
 • Hoofdpijn. Dit gaat na een aantal dagen vanzelf over als uw lichaam gewend is aan dit medicijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Buikpijn in de bovenbuik. Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.
 • Gevoel van zwakte.
 • Huiduitslag met jeuk of galbulten. Dit kan wijzen of overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg uw arts bij huiduitslag.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Diarree. Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.
 • Spierkramp, pijn in de gewrichten. Als u aanleg heeft voor jicht, kunt u eerder een jichtaanval krijgen.
  Heeft u onverklaarbare spierpijn of worden uw gewrichten pijnlijk of stijf? Neem dan contact op met uw arts.
 • Minder bloedglucose. Als u diabetes mellitus heeft en insuline gebruikt, kan de hoeveelheid glucose in uw bloed te sterk dalen door acipimox. U kunt dan een 'hypo' krijgen. Controleer daarom vaker uw bloedglucose. Uw arts moet soms de dosering van de insuline aanpassen. Als u stopt met acipimox kan de bloedglucose weer stijgen.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid en/of een opgezet gezicht, tong, lippen en keel. Stop dan het gebruik en waarschuw direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Neem dit medicijn tijdens of net na de maaltijd in. U heeft dan minder kans op maagklachten. Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Neem het dan in bij het ontbijt en avondeten. Gebruikt u het 3 keer per dag? Neem het dan in bij het ontbijt, lunch en avondeten.

Hoe lang?
Als dit medicijn goed bij u werkt, kunt u dit medicijn langdurig gebruiken. Als het na 4 tot 6 maanden nog geen effect heeft, is het waarschijnlijk niet zinvol ermee door te gaan.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • Gebruikt u acipimox 1 keer per dag? Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Gebruikt u acipimox 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Gebruikt u acipimox 3 keer per dag? Duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Er zijn geen beperkingen voor dit medicijn. Acipimox werkt echter het best als u een cholesterol- en vetverlagend dieet houdt. Overleg hierover eventueel met een diëtist.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid. Overleg hierover met uw arts.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. De hoeveelheid cholesterol en vet in uw bloed zal dan wel weer omhoog gaan. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.


Handelsinformatie

Acipimox is sinds 1990 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules onder de merknamen Nedios en Olbetam.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.