Aciclovir crème

Active ingredient: aciclovir op de huid

The text below is about the active substance aciclovir op de huid


Introductie

Aciclovir is een virusremmer. Het is te gebruiken bij een koortslip.


Highlight

 • Aciclovir remt de groei van bepaalde soorten virussen.
 • Bij koortslip (infectie met herpes-simplex-virus). Dit zijn jeukende, brandende en pijnlijke blaasjes in de mondhoeken of op de lippen.
 • Aciclovir-crème is niet bij iedereen even effectief. De koortslip kan iets sneller overgaan.
 • Breng aan zodra u de koortslip voelt opkomen. Zorg dat de crème niet op slijmvliezen komt, zoals in uw mond of ogen. Het geeft daar een branderig of stekend gevoel.
 • Was elke keer na aanbrengen goed uw handen. Zo voorkomt u dat het virus zich verspreidt. Het is zeer besmettelijk.
 • Breng 's avonds aan voor u gaat slapen en 's ochtends meteen nadat u bent opgestaan. Verdeel de overige keren gelijk over de dag.
 • Zorg dat anderen niet in contact komen met de aangedane plek. Dus bij een koortslip niet zoenen of baby's knuffelen.
 • Gebruik dit medicijn 4 tot 5 dagen. Merkt u geen effect van de kuur en keert de infectie regelmatig terug? Raadpleeg dan uw arts.


Werking

Koortslip

Verschijnselen
Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met korstjes bedekte zweertjes. Dit noemt men een koortslip of koortsuitslag. De veroorzaker van een koortslip is het herpes-simplexvirus.

Besmettelijkheid
Een koortslip is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt tevoorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen. U kunt een koortslip proberen te voorkomen door de lippen vet te houden en in de zon een lippenbalsem met UV-filter te gebruiken.

Het virus is alleen besmettelijk als u een koortslip heeft, vanaf de eerste tinteling totdat de zweertjes verdwenen zijn. U kunt anderen met het virus besmetten door aanraking van de plek, bijvoorbeeld door zoenen of knuffelen, maar ook door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van handdoeken of bestek.

Bij volwassenen is een herpesinfectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.


Behandeling
Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen 10 dagen. U kunt de plekken verzachten met zinksulfaat- of zinkoxide-crème. Het effect van aciclovir-crème is gering tot afwezig. Wel schrijven artsen tabletten met aciclovir voor aan mensen die heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen.

Werking
Aciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt. Met aciclovir-crème kunt u proberen de koortslip iets sneller te laten overgaan. De crème is niet bij iedereen even effectief. Hij voorkomt ook niet dat de koortslip later weer terugkeert. Aciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen in de gezichtszenuwen aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

Effect
De werking begint direct. Hoe eerder u ermee begint, hoe beter het werkt. Houd er echter rekening mee dat de crème maar bij een deel van de mensen werkt. Bij een groot deel van de mensen is de crème niet of nauwelijks effectief. Dat komt doordat aciclovir de plek waar het virus zit, niet goed bereikt.

Lees meer over koortslip . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Een branderig of stekend gevoel. De behandelde plek kan jeuken, uitdrogen en gaan schilferen.

  Neem contact op met uw art als na een paar dagen gebruik de verschijnselen niet afnemen maar juist verergeren.

 • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van de crème. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er een benauwdheid, flauwvallen of zwelling in het gezicht, mond of keel. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst.

  Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor deze crème. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Breng de crème op de aangedane plekken aan.
 • Vermijd contact van de crème met de slijmvliezen, zoals van mondholte en de ogen. De crème kan slijmvliezen namelijk gemakkelijk irriteren.
 • Was na elke toepassing de handen goed. Zo voorkomt u dat zowel de crème als het virus zich verspreiden. U kunt het virus namelijk via uw vingers op uzelf (genitale herpses) of op anderen overdragen. Blijf verder zo veel mogelijk van de aangedane plek af en zorg ook dat anderen niet in aanraking met de plek komen. Dus niet kussen of knuffelen met baby's.

Wanneer?
Begin met smeren zodra de eerste verschijnselen, zoals tinteling, zich voordoen. Dat is het moment waarop het virus nog aan het groeien is. Meestal moet u dit medicijn 5 keer per dag gebruiken, met steeds een tussenpoos van ongeveer 4 uur. 's Nachts kunt u dan volstaan met één dosis voor het slapengaan en de volgende dosis nadat u bent opgestaan

Hoe lang?
Een kuur duurt 4 tot 5 dagen. Start tijdig met de kuur, onderbreek hem niet en maak hem helemaal af, ook als de klachten minder zijn geworden. Anders is de kans dat u er baat bij heeft erg klein. Merkt u na afloop van de kuur geen effect en keert de infectie regelmatig terug, dan is het raadzaam uw arts te raadplegen.


Vergeten

U gebruikt dit middel om de 4 uur: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Breng dan de crème alsnog aan. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla dan de vergeten dosis over. Een dubbele hoeveelheid smeren heeft geen zin.

Probeer u aan het schema te houden. Alleen bij regelmatig smeren heeft u kans dat de crème effect heeft.


Verboden

autorijden?
U mag autorijden als u dit medicijn gebruikt.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken bij een koortslip. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de baby.


Stoppen

Het is beter de kuur volledig af te maken. Een kuur duurt 4 tot 5 dagen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Aciclovir is sinds 1981 internationaal op de markt. Voor gebruik bij een koortslip is het in een crème zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Koortslipcrème, Zovirax koortslipcrème en het merkloze Aciclovir crème.

Aciclovir op de huid wordt ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder onder de merknaam Zovirax Duo koortslipcrème.

Het is ook te verkrijgen in tabletten en drank, zie hiervoor de tekst aciclovir om in te nemen.

Het is ook te verkrijgen in oogzalf, zie hiervoor de tekst aciclovir in het oog.
Het is ook verkrijgbaar in infusen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.