aciclovir in het oog

Introductie

Aciclovir is een virusremmer.

Artsen schrijven het voor bij ontstoken ogen door een infectie met een virus.


Instructiefilmpje

Film 1 - Oogdruppels en oogzalf


Highlight

 • Aciclovir remt de groei van bepaalde soorten virussen.
 • Bij ontstoken ogen door een infectie met het herpes-simplex-virus.
 • Draag geen contactlenzen als u deze zalf gebruikt.
 • Gebruik: trek het onderste ooglid voorzichtig naar beneden. Breng een sliertje zalf van ongeveer 1 cm in het gootje dat zo ontstaat. Raadpleeg de instructie op deze site.
 • Verdeel het aantal keer dat u de zalf moet aanbrengen zo goed mogelijk over de dag. Meestal is dit elke 4 uur. Voor 's nachts is het genoeg om 1 dosis te gebruiken voor u gaat slapen en de volgende net nadat u bent opgestaan.
 • Merkt u na 3 dagen gebruik niet dat uw klachten minder worden? Overleg dan met uw arts.
 • Na enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen. Zijn de klachten helemaal verdwenen? Ga dan nog 3 dagen door met het gebruik.
 • Bijwerkingen onder meer: troebel zien. Dit verdwijnt binnen een half uur.
 • Uw oog kan direct na gebruik geïrriteerd of branderig aanvoelen. Dit gaat vanzelf over.


Werking

Ontstoken ogen door infectie

Aciclovir wordt gebruikt bij een infectie van het hoornvlies met het herpes-simplexvirus. Bij een dergelijke infectie ontsteekt eerst het bindvlies van het oog. Dit is het slijmvlies op het oogwit, op de onderrand en aan de binnenkant van de oogleden. Daarna kan de infectie zich uitbreiden naar het hoornvlies, het doorzichtige deel voor de pupil en iris.

Verschijnselen
Meestal merkt u een dergelijke infectie aan een rood oog, tranen, heftige pijn, gevoeligheid voor licht en een loopneus. Soms heeft u ook last van jeuk, een branderig gevoel, wazig zien, voelt het alsof er iets in het oog zit en kunnen de oogleden in de ochtend aan elkaar plakken.

Na de eerste infectie blijft het virus levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt.

Behandeling
Een lichte ontsteking van het oog door een infectie met een virus gaat meestal binnen een week vanzelf over. U kunt de genezing versnellen door 4 keer per dag het ontstoken oog schoon te maken met vers kraanwater. Wanneer u contactlenzen draagt, laat deze dan uit zolang u klachten heeft.

In zeldzame gevallen kan het virus diep in het hoornvlies dringen. Hierdoor kan het hoornvlies beschadigen en u slechter gaan zien. Ook kan de infectie later terugkeren, waardoor het hoornvliesoppervlak verder beschadigt.

Als een ernstige infectie niet op tijd wordt behandeld, kan blijvende schade aan het hoornvlies ontstaan.

Bij een infectie met het herpes-simplexvirus kan de arts aciclovir in het oog voorschrijven.

Werking
Aciclovir remt de groei van het virus. Na enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Troebel zien

  Dit komt door een laagje vet van de oogzalf op het oog. Dit houdt aan totdat het laagje is weggespoeld. Dat kan een paar minuten tot een half uur duren. Houd hier rekening mee als u bijvoorbeeld nog de weg op moet.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Direct na het gebruik kan het oog geïrriteerd of branderig aanvoelen.

  Dit gaat vanzelf over. Als het langer aanhoudt, raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontsteking van de ooglidrand. Dit merkt u aan jeuk en schilfering van het ooglid.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of de hulpstoffen. Dit merkt u als de irritatie of branderigheid niet overgaat of als het oog rood wordt. U kunt het ook merken aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit medicijn dan niet meer.

  Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of keukenrol.
 • Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met kraanwater.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte contactlenzen uit uw oog voor u de oogzalf gebruikt. Contactlenzen kunt u beter uitlaten gedurende de hele kuur. Is dit bezwaarlijk voor u, overleg dan met uw (oog) arts.
 • Ga voor een spiegel staan.
 • Draai het dopje van de tube af en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem de tube in uw hand alsof u een pen vasthoudt. Zorg ervoor dat u de tuit van de tube niet aanraakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover, maar blijf in de spiegel kijken.
 • Zet de hand met de tube op de hand die het gootje maakt.
 • Breng de tube boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat de tube uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en knipper een paar keer met het oog.
 • Door de oogzalf kunt u tijdelijk wazig zien. Dit verdwijnt vanzelf.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • Bewaar de oogzalf zoals op het etiket is aangegeven.

De meeste tubes met oogzalf zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen. Meestal moet u dit medicijn 5 keer per dag gebruiken met steeds een tussenpoos van ongeveer 4 uur. 's Nachts kunt u dan volstaan met 1 dosis voor het slapengaan en de volgende dosis nadat u bent opgestaan.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle virussen zijn verdwenen.

Als de infectieverschijnselen helemaal zijn verdwenen, moet u de zalf daarom nog minstens 3 dagen gebruiken.

Als u echter na 3 dagen van gebruik volgens voorschrift geen verbetering merkt, of als de klachten juist verergeren, staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts. Gooi eventuele restanten weg.


Vergeten

U gebruikt dit middel om de 4 uur: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Breng de zalf dan alsnog aan. Duurt het nog minder dan een uur? Sla de vergeten dosis dan over. Een dubbele hoeveelheid aanbrengen heeft geen zin.

Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.


Verboden

autorijden?
Houd er rekening mee dat u na het aanbrengen van de oogzalf enige minuten wazig kunt zien. Daarna is autorijden geen probleem.

alcohol drinken en alles eten?
Er zijn hiervoor bij dit medicijn geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft een wisselwerking met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere oogdruppels of oogzalven. Wacht minstens 5 minuten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels. Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en 5 minuten later de oogzalf of ooggel. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels of oogzalf te snel 'uittraant'.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de baby.


Stoppen

Maak de kuur af. Dus doorgaan tot 3 dagen nadat alle verschijnselen zijn verdwenen. Als u de kuur niet afmaakt, is het virus waarschijnlijk nog actief en heeft u veel kans dat de ziekteverschijnselen opnieuw opkomen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Aciclovir is sinds 1981 internationaal op de markt. De oogzalf is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zovirax oogzalf en als het merkloze Aciclovir oogzalf.

Het is ook te verkrijgen in tabletten en drank, zie hiervoor de tekst aciclovir om in te nemen.
Het is ook te verkrijgen in crème, zie hiervoor de tekst aciclovir op de huid.
Het is ook verkrijgbaar in infusen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.