U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

accod

Werkzame stof: acetylsalicylzuur bij pijn of ontsteking

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof acetylsalicylzuur bij pijn of ontsteking

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden

  U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. De bijwerkingen op maag en darmen kunnen ook optreden bij zetpillen. Het medicijn komt dan namelijk via de bloedbaan ook bij de maagwand terecht. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat bemerkt. Mensen boven de 70 jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn. Artsen adviseren daarom meestal ook een maagbeschermer. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

 • Darmklachten: diarree, verstopping en winderigheid. Lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, dan kan dit medicijn de klachten verergeren.

  Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Meestal schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

 • Langer bloeden van verwondingen, doordat dit medicijn de bloedstolling vermindert.

  Bij sommige operaties zal de arts u daarom adviseren om deze pijnstiller gedurende enkele dagen voor de operatie te stoppen. Overleg hierover met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van de maag, darmen of slokdarm.

  U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen. Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of een zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding? U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is.

 • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm?

  Gebruik liever geen gewone tabletten, maar gebruik bruistabletten. De bruistablet geeft minder kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Hoofdpijn

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn. Gebruikt u dit medicijn tegen hoofdpijn en gebruikt u het meer dagen wel dan niet? Dan heeft u veel kans op medicijnafhankelijke hoofdpijn. De hoofdpijn ontstaat dan door dit medicijn. Als u tegen die hoofdpijn dan weer een pijnstiller slikt, kunt u er afhankelijk van worden.

 • Draaierigheid en duizelingen

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

 • Huiduitslag met jeuk

  Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken. Ook mensen met psoriasis hebben kans op verergering van hun klachten tijdens het gebruik. Bij gebruik van zetpillen: jeuk of irritatie aan de anus en diarree.

 • Heeft u een bloedstollingsziekte? U heeft meer kans op bloedingen. 

  Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontstekingen in de mondholte en op de tong

 • Pijnlijk gezwollen en rode grote teen (jicht).

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts. Vooral mensen die al eerder last van jicht hadden, zijn hier gevoeliger voor. Paracetamol en andere ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, ketoprofen en naproxen hebben dit nadeel niet.

 • Kinderen met griep of waterpokken hebben een kleine kans op een ernstige bijwerking op de hersenen.

  U merkt dat aan braken, sufheid, toevallen tot zelfs coma. Gebruik acetylsalicylzuur daarom alleen op voorschrift van een arts bij kinderen tot 18 jaar.

 • Overgevoeligheid 

  Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met koorts of blaren. Neem dan meteen contact op met een arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor acetylsalicylzuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u acetylsalicylzuur of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt. Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor acetylsalicylzuur. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Heeft u eerder een benauwdheidaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts.

 • Bent u van negroïde afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie).

  Dit medicijn kan dan bij u een ernstige bloedafwijking veroorzaken. Stop meteen met het gebruik bij klachten als vermoeidheid of duizeligheid. Neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek!

Zeer zelden, na gebruik gedurende meerdere dagen

 • Oorsuizen of slechter horen

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

 • Wazig zien of dubbelzien

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

 • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen (oedeem). Benauwdheid door vochtophoping in de longen. Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen.

  Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.

 • Haaruitval

 • Psychische klachten, zoals vermoeidheid, slaperigheid, nachtmerries, slapeloosheid onrust, opwinding, verwardheid, geheugenstoornissen, nervositeit, angstgevoelens, neerslachtigheid en hallucinaties.

 • Aantasting van de nieren. Dit merkt u onder andere aan opgezwollen enkels en voeten. 

  Neem contact op met uw arts of apotheker als dit optreedt

 • Bloedafwijkingen, ontsteking van de alvleesklier of leverontsteking.

  Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

Zeer zelden, bij gebruik gedurende meerdere weken

 • Hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte.

  De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose. Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP