Article header

Nieuwsbericht maart 2025: Wat is een longaanval?

Als je COPD hebt, kunnen je klachten ineens erger worden dan normaal. Als dit langer dan 2 dagen duurt, is het een longaanval. Een longaanval kan extra schade aan de longen veroorzaken. Het is belangrijk dat je klachten snel herkent en dat je weet wat je kunt doen. Een longaanval actieplan helpt je hierbij.

Herkennen van een longaanval

Benauwd, moe, hoesten en slijm zijn bekende klachten van COPD. Deze klachten zijn niet altijd hetzelfde. Door bijvoorbeeld een verkoudheid, griep of fijnstof kunnen je klachten snel erger worden.

De klachten van een longaanval zijn voor iedereen anders. Je kunt een longaanval vaak herkennen aan 1 of meer van de volgende signalen:

  • Je kan veel minder doen dan normaal
  • Je bent meer benauwd
  • Je hoest meer
  • Je hebt meer last van slijm

Tip: bekijk ook de video’s van het Longfonds hoe je een longaanval herkent en wat een longaanval is. Deze zijn direct te bekijken in Persoonlijk advies COPD.

Longaanval actieplan

In het Longaanval actieplan staat hoe je merkt dat je een longaanval hebt. En wat je moet doen bij een longaanval, bijvoorbeeld extra medicijnen nemen. Je vult het plan samen met je zorgverlener in. Hiermee herken je de klachten van een longaanval meteen en begin je zo snel mogelijk met de behandeling. Meestal duurt de longaanval dan minder lang en is deze ook minder erg. Dat is beter voor je longen.

Het is belangrijk om goed te inhaleren, zodat voldoende medicijn in je longen komt.

Beter inhaleren, meer lucht

Zelfs met jaren ervaring kan inhaleren vaak beter. Laat daarom minimaal 1 keer per jaar controleren of je het medicijn op de juiste manier inademt. Neem contact met ons op, dat kan makkelijker met een bericht via de Service Apotheek-app. Dan kijken we samen of het beter kan.

Deze tekst is onderdeel van ons Persoonlijk adviesprogramma COPD en is als nieuwsbrief verstuurd.