Article header

Bijwerkingen van medicijnen

Gebruik je een (nieuw) medicijn? Dan kun je hier een bijwerking van krijgen. Een bijwerking is een onbedoeld effect van een medicijn. Sommige bijwerkingen zijn heel zeldzaam, andere bijwerkingen komen vaker voor.

Bijwerkingen

text image

Wanneer je een geneesmiddel gaat gebruiken, doe je dit om beter te worden. Maar soms kun je last van ongewenste effecten. Dit noemen we bijwerkingen. Bekende bijwerkingen die voorkomen bij het gebruik van sommige medicijnen zijn maag- en darmklachten (zoals diarree, verstopping en buikpijn), hoofdpijn, duizeligheid en overgevoeligheid.

Zeldzame en frequent voorkomende bijwerkingen

Elk medicijn heeft zijn eigen, specifieke bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn heel zeldzaam, andere bijwerkingen komen vaker voor. Voordat een geneesmiddel op de markt komt, wordt het uitgebreid getest. De bijwerkingen waar de gebruikers last van hadden worden hierbij bijgehouden. Als bekend is dat een medicijn een bijwerking heeft, dan staat dit in de bijsluiter. Hier zie je ook of de bijwerking vaak voorkomt of juist minder vaak.

Bijwerkingen die vaak voorkomen bij het gebruik van medicijnen zijn maag- en darmklachten (zoals diarree, verstopping en buikpijn), hoofdpijn, duizeligheid en overgevoeligheid.

Tips om bijwerkingen te voorkomen

  • Lees altijd het etiket en de bijsluiter van tevoren goed door.
  • Volg het inname-advies op.
  • Pas nooit zelf de dosering van een medicijn aan.
Door een correct gebruik van je medicijn kun je sommige bijwerkingen voorkomen.

Een bijwerking; wat nu?

  • Heb je last van een bijwerking? Laat dit altijd weten aan je arts of apotheker. Je apotheekteam kan dan tips geven om met de bijwerking om te gaan. Zoals samen een ander innameschema maken, bijvoorbeeld juist voor of na de maaltijd, juist in de ochtend of in de avond. 
  • Van sommige bijwerkingen heb je alleen last aan het begin van de behandeling. Andere bijwerkingen kunnen langer duren.
  • Soms kan een bijwerking met een ander medicijn worden bestreden. bijvoorbeeld: een verstopping van een opiaat kan bestreden worden met een laxeermiddel.
  • Soms kan je arts een alternatief medicijn voorschrijven waarbij je minder last hebt van bijwerkingen.
  • Soms zijn bijwerkingen niet te verhelpen. Dan is het belangrijk om te beslissen of je ermee kunt leven of dat je wilt stoppen met het medicijn en de behandeling.
Heb je last van een bijwerking? Neem dan altijd contact op met je arts of apotheker.

Bijwerkingen melden

Veel bijwerkingen van medicijnen zijn al bekend. Maar er kunnen altijd nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Sommige bijwerkingen worden pas bekend als het medicijn samen met een ander medicijn wordt gebruikt. Of wanneer het door veel mensen wordt gebruikt.

Het Bijwerkingen Centrum Lareb verzamelt daarom alle meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen in Nederland. Zij kunnen hierdoor snel zien wanneer een bijwerking bij een geneesmiddel opvallend vaak voorkomt.

Meldingen uit de praktijk zijn onmisbaar voor veilig geneesmiddelgebruik. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden bij het Lareb. Niet alleen artsen, apothekers en andere zorgverleners kunnen bijwerkingen melden. Ook jij kunt een bijwerking bij het Lareb melden!

Welke bijwerkingen melden?

Je kunt elke bijwerking melden, ook wanneer je niet helemaal zeker weet of de bijwerking echt door het geneesmiddel veroorzaakt is. Heb je een van volgende bijwerkingen? Dan is het extra belangrijk om dit te melden.

  • onbekende bijwerkingen;
  • bijwerkingen van een nieuw geneesmiddel;
  • bijwerkingen bij kinderen;
  • ernstige bijwerkingen.

Stop nooit zelf met een medicijn. Overleg dit altijd met een arts of apotheker. 

Omgekeerde zwarte driehoek

Op sommige bijsluiters staat een omgekeerde zwarte driehoek met de tekst "Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring". Het gaat dan vaak om medicijnen waarmee minder ervaring is of waarvan er weinig gegevens zijn bij langdurig gebruik, bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. Dit betekent niet dat het medicijn onveilig is. Van deze medicijnen is het belangrijk dat je al je bijwerkingen meldt.

Meldpunt medicijnen

Heb je geen bijwerking maar wil je wel een melding maken over een ervaring met een medicijn? Je hebt bijvoorbeeld een probleem met de verpakking of de tekst in een bijsluiter. Dan kun je terecht bij het Meldpunt Medicijnen van DGV. 

Risicogroepen

Iedereen kan last krijgen van een bijwerking. Maar sommige groepen mensen moeten extra voorzichtig zijn met medicijnen.

  • Kinderen: soms is het nog niet zeker dat medicijnen veilig zijn voor kinderen. Ook moet soms de dosering worden aangepast aan de leeftijd of het lichaamsgewicht.
  • Ouderen: Als je ouder wordt vermindert de werking van je lever en nieren. Hierdoor kan er meer medicijn in het lichaam achterblijven en wordt de kans op bijwerkingen groter. Ook gebruiken ouderen vaak meerdere medicijnen tegelijkertijd. Dit geeft ook meer risico op bijwerkingen.
  • Ben je zwanger of wil je dit worden? Meldt dit dan aan je arts en apotheker. Sommige medicijnen zijn schadelijk voor een ongeboren kind. Ook wanneer je borstvoeding geeft is het belangrijk rekening te houden met medicijngebruik. Sommige medicijnen komen namelijk ook in de borstvoeding terecht.


Heb je een bijwerkingen of een vraag over je medicijn? Neem dan contact op met je apotheekteam. Zij kunnen je helpen met al je vragen.