Van recept tot medicijn

Je komt met een nieuw recept aan de balie. Wij gaan dan aan de slag om het medicijn zo snel mogelijk aan je te overhandigen. Dat vinden we belangrijk. Wat we ook belangrijk vinden? Jouw medicatieveiligheid! Weet jij wat wij doen voordat u het nieuwe medicijn in handen krijgt?

Stap 1 Stap 1
Je overhandigt het recept aan de apothekersassistent. Meestal heeft jouw arts het recept al via de computer naar de apotheek gestuurd. De assistent werkt jouw medicatiedossier bij en stelt eventueel aanvullende vragen.
Stap 2 Stap 2
Iedere patiënt is anders. Daarom checkt de assistent of het nieuwe medicijn wel veilig is voor jou. Gebruik je al andere medicijnen? Dan controleert de assistent of het nieuwe middel wel veilig samengaat met jouw andere medicatie.
Stap 3 Stap 3
Ook checkt de assistent of de dosering wel bij jou past. Soms heb je een andere dosering nodig vanwege bijvoorbeeld jouw leeftijd of nierfunctie. Indien nodig, beslist de apotheker of het medicijn kan worden meegegeven.
Stap 4 Stap 4
Twijfelen we of het nieuwe medicijn in de aangegeven dosering wel bij jou past? Dan nemen we contact op met jouw huisarts of specialist. Het recept wordt dan eventueel aangepast.
Stap 5 Stap 5
Jouw medicijn krijgt een etiket met jouw gegevens, het gebruik en een eventuele waarschuwing.
Stap 6 Stap 6
We scannen jouw nieuwe medicijn en een collega-assistent voert een extra controle uit.
Stap 7 Stap 7
Tijd voor de uitleg! De assistent vertelt jou over de werking, eventuele bijwerkingen en het gebruik van het medicijn. Als alles duidelijk is, kun je het medicijn meenemen.
Stap 8 Stap 8
Einde van de dag controleert de apotheker alle afgeleverde recepten.

Heb je toch nog vragen?
Stel ze gerust! Dit kan ook via de telefoon of per e-mail. Jouw apotheker weet alles over medicijnen, het combineren van medicijnen en het voorkomen van bijwerkingen. Ook van medicijnen zonder recept. Liever een persoonlijk gesprek met een apotheker? Geen probleem! Maak een afspraak op een tijdstip dat het jou uitkomt.