Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Edetaat bindt aan kalk (calcium). Hierdoor wordt kalk uit het hoornvlies van het oog opgelost. Ook bevordert edetaat de wondgenezing.
Artsen schrijven het voor bij zweertjes van het hoornvlies van het oog (samen met antibiotica-oogdruppels) en bij kalkafzetting in het hoornvlies.
Het oog is een gevoelig orgaan, waardoor gemakkelijk ontstekingen en infecties kunnen ontstaan.
Oorzaken
Een ontsteking aan het hoornvlies aan de voorkant van het oog kan diverse oorzaken hebben.
Werking
Edetaat (ook wel dinatriumedetaat genoemd) bindt zich aan kalk in het hoornvlies. Hierdoor wordt de kalkafzetting in het oog minder en kunt u weer beter zien.
Edetaat maakt ook de ernst van de schade door ongebluste kalk minder.
Bij een infectie met bacteriën of andere ziekteverwekkers versterkt edetaat de werking van antibiotica-oogdruppels.
Soms moet u bij dit medicijn ook een zachte contactlens dragen. Hierdoor maakt het medicijn een beter contact met het hoornvlies, waardoor het beter werkt. Bovendien beschermt de zachte contactlens het hoornvlies. Vraag aan uw arts of apotheker of dit voor u geldt.
Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . "Overgevoeligheid voor de werkzame stof of een van de hulpstoffen van dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag.
Raadpleeg dan uw arts. Bent u overgevoelig bent voor dit medicijn? Dan mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Oogdruppels voor herhaald gebruik
Vindt u het lastig de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.
De flesjes zijn beperkt houdbaar na openen. Kijk voor de houdbaarheidsdatum op het etiket. U kunt op de verpakking noteren wanneer u de fles heeft geopend.
Oogdruppels voor eenmalig gebruik
Oogwassing
Gebruik een oogbadje om te spoelen met deze oogwassing; dit kunt u verkrijgen bij de apotheek.
De flesjes zijn beperkt houdbaar na openen. Kijk voor de houdbaarheidsdatum op het etiket. U kunt op de verpakking noteren wanneer u de fles heeft geopend.
Wanneer?
Afhankelijk van de toepassing kunt u dit medicijn een paar keer tot 10 keer per dag gebruiken. U kunt de toediening het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag voor een constant effect.
Hoelang?
Uw (oog)arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.
U gebruikt dit medicijn een paar keer tot wel 10 keer per dag. Het is belangrijk dit consequent te doen. Bent u dit medicijn toch vergeten? Gebruik het dan alsnog.
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Raadpleeg eerst uw (oog)arts als u ook andere medicijnen in het oog gebruikt.
Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
U kunt op elk moment in één keer met dit medicijn stoppen.
Ja, u heeft een recept nodig.
Edetaat in het oog wordt al heel lang gebruikt. Het wordt door de apotheek zelf bereid. Het is op recept te krijgen als Edetaat oogdruppels of Edetaat oogwassing FNA.
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.