Van recept tot medicijn

U komt met een nieuw recept aan de balie. Wij gaan dan aan de slag om het medicijn zo snel mogelijk aan u te overhandigen. Dat vinden we belangrijk. Wat we ook belangrijk vinden? Uw medicatieveiligheid! Weet u wat wij doen voordat u het nieuwe medicijn in handen krijgt?

Stap 1 Stap 1
U overhandigt het recept aan de apothekersassistent. Meestal heeft uw arts het recept al via de computer naar de apotheek gestuurd. De assistent werkt uw medicatiedossier bij en stelt eventueel aanvullende vragen.
Stap 2 Stap 2
Iedere patiënt is anders. Daarom checkt de assistent of het nieuwe medicijn wel veilig is voor u. Gebruikt u al andere medicijnen? Dan controleert de assistent of het nieuwe middel wel veilig samengaat met uw andere medicatie.
Stap 3 Stap 3
Ook checkt de assistent of de dosering wel bij u past. Soms heeft u een andere dosering nodig vanwege bijvoorbeeld uw leeftijd of nierfunctie. Indien nodig, beslist de apotheker of het medicijn kan worden meegegeven.
Stap 4 Stap 4
Twijfelen we of het nieuwe medicijn in de aangegeven dosering wel bij u past? Dan nemen we contact op met uw huisarts of specialist. Het recept wordt dan eventueel aangepast.
Stap 5 Stap 5
Uw medicijn krijgt een etiket met uw gegevens, het gebruik en een eventuele waarschuwing.
Stap 6 Stap 6
We scannen uw nieuwe medicijn en een collega-assistent voert een extra controle uit.
Stap 7 Stap 7
Tijd voor de uitleg! De assistent vertelt u over de werking, eventuele bijwerkingen en het gebruik van het medicijn. Als alles duidelijk is, kunt u het medicijn meenemen.
Stap 8 Stap 8
Einde van de dag controleert de apotheker alle afgeleverde recepten.

Heeft u toch nog vragen?
Stel ze gerust! Dit kan ook via de telefoon of per e-mail. Uw apotheker weet alles over medicijnen, het combineren van medicijnen en het voorkomen van bijwerkingen. Ook van medicijnen zonder recept. Liever een persoonlijk gesprek met een apotheker? Geen probleem! Maak een afspraak op een tijdstip dat het u uitkomt.