Gyno Daktarin

Active ingredient: miconazol voor toepassing in de vagina

The text below is about the active substance miconazol voor toepassing in de vagina


Introductie

Miconazol is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij vaginale schimmelinfectie.


Highlight

 • Miconazol doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist.
 • Bij vaginale schimmelinfectie.
 • De jeuk en afscheiding verdwijnen binnen een paar dagen.
 • Breng het medicijn in voor u gaat slapen. Het kan dan de hele nacht werken.
 • Gebruik het liever niet als u ongesteld bent. Dan werkt het minder goed.
 • Vaginale capsules met uw vingers inbrengen.
 • Maak de hele kuur af. Ook als uw klachten eerder verdwenen zijn.
 • Vlak na inbrengen kan uw vagina branderig aanvoelen, jeuken of irriteren. Dit verdwijnt vanzelf. Ook kunt u hoofdpijn krijgen.
 • Dit medicijn kan het rubber van condooms aantasten. Deze kunnen hierdoor scheuren. Dit kan duren tot 3 dagen na gebruik.
 • Gebruik dit medicijn niet als u de antistollingsmiddelen fenprocoumon of acenocoumarol gebruikt. Overleg met uw arts of apotheker.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.


Werking

Vaginale schimmelinfectie

Dit middel bestrijdt schimmelinfecties, zoals infecties van de vagina met Candida albicans. Miconazol beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Als de infectie echt in de vagina zit schrijft de arts de vaginaalcapsules voor.

Bij steeds terugkerende infecties schrijft de arts miconazol voor om schimmelinfecties te voorkomen. Bij schaamlippen die zijn geïnfecteerd of bij besmetting van de eikel van de mannelijke partner, schrijft de arts een huidcrème met miconazol voor. Zie hiervoor de tekst over miconazol op de huid.

De schimmeldodende werking begint direct na het inbrengen. Na één tot enkele dagen merkt u dat de jeuk en afscheiding verdwijnen. Zo niet, raadpleeg dan uw arts.

Lees meer over vaginale schimmelinfectie . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • De capsules kunnen het rubber van condooms aantasten.

  Een condoom kan daardoor makkelijker scheuren. Dit effect houdt aan tot 3 dagen na het einde van de behandeling.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Vlak na het inbrengen last van een branderig gevoel, jeuk of irritatie.

  Dit verdwijnt weer.

 • Hoofdpijn

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Pijn en krampen tijdens de menstruatie en vaginale afscheiding of bloeding.

 • Buikpijn en misselijkheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan een branderig of stekend gevoel, roodheid en jeuk.

  Zeer zelden ontstaat ook huiduitslag, blaarvorming en galbulten op andere delen van het lichaam of benauwdheid en een opgezwollen gezicht. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor miconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Gebruik uw vingers om de capsules in uw vagina te duwen.

Let op: dit medicijn kan het rubber van condooms beschadigen. Houd rekening mee dat condooms hierdoor makkelijker kunnen scheuren. Dit duurt tot 3 dagen na het einde van de behandeling.

Wanneer?

 • Breng vóór het slapengaan in. Het medicijn kan dan een paar uren in de vagina blijven.
 • Gebruik dit medicijn liever niet als u ongesteld bent. Het kan dan namelijk minder goed werken. Start de behandeling wanneer de bloeding van de menstruatie niet meer zo hevig is.
 • Gebruikt u dit medicijn om een schimmelinfectie te voorkomen? U moet dan elke vijfde dag van de menstruatie een capsule inbrengen.

Hoe lang?

 • Vaginale schimmelinfectie: u gebruikt de vaginaalcapsules 1 keer of als een kuur van 3 dagen. Maak de kuur altijd af, ook al zijn uw klachten al vóór afloop van de kuur verdwenen. Dit betekent namelijk niet dat alle schimmels al verdwenen zijn.
 • Vaginale schimmelinfectie voorkomen: u moet de capsules 3 tot 6 maanden lang elke vijfde dag van de menstruatie gebruiken of 1 keer per week gebruiken.

Als uw klachten na een paar dagen niet zijn verdwenen, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk moet u de behandeling herhalen, of moet ook uw partner worden behandeld.


Vergeten

Volgt u een kuur van 3 dagen, 1 week of 2 weken? Breng de vergeten dosis dan alsnog zo snel mogelijk in. Dat kan eventueel ook 's ochtends. Lukt dat niet, maak dan in elk geval de volledige kuur af door aan het eind de kuur te verlengen met de vergeten dosis. Bij onderbreken of te vroeg stoppen kan het resultaat onvoldoende zijn.


Verboden

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen zijn:

 • antistollingsmiddelen, namelijk fenprocoumon en acenocoumarol. Miconazol versterkt het effect van deze middelen. Uw arts zal miconazol vervangen door een ander middel. Neem hierover contact op met uw arts.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.


Stoppen

Krijgt u dit middel als kuur van 3 dagen, 1 week of 2 weken? Dan moet u de hele kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de schimmel waarschijnlijk nog niet verdwenen en kan de infectie terug komen.

Krijgt u dit medicijn ter voorkoming van schimmel? Dan is het niet verstandig voortijdig te stoppen. Als u voortijdig stopt, heeft u kans dat de infectie weer terugkomt.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Miconazol is sinds 1971 internationaal op de markt. Voor toepassing in de vagina is het op recept te krijgen in vaginaalcapsules onder de merknaam Gyno-Daktarin.

Miconazol wordt ook op de huid gebruikt in crème, applicatievloeistof en strooipoeder. Bovenstaande informatie gaat alleen over de toepassing in de vagina.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.