Diarreeremmer

Active ingredient: loperamide

The text below is about the active substance loperamide


Introductie

Loperamide vermindert diarree. Het wordt gebruikt bij acute en bij chronische diarree.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Loperamide remt de beweging van de darmen en zorgt dat de anus beter sluit. Hierdoor neemt diarree af en voelt u minder aandrang.
 • Bij langdurige diarree en acute diarree, zoals reizigersdiarree.
 • Acute diarree stopt meestal binnen een paar uur nadat u loperamide heeft ingenomen.
 • Gebruikt u het bij acute diarree? Ga naar uw arts als u na 2 dagen nog altijd diarree heeft.
 • Stop zodra u 12 uur geen diarree meer heeft, of als de ontlasting vaster wordt.
 • U kunt hoofdpijn krijgen en duizelig worden.
 • Ook maagdarmklachten komen voor, zoals buikpijn, misselijkheid, droge mond en winderigheid.
 • Loperamide kan verstopping veroorzaken. Waarschuw uw arts bij hevige buikpijn.


Werking

Diarree

Diarree kan plotseling opkomen en een paar dagen duren. Dit heet acute diarree. Diarree kan ook langere tijd aanhouden, zoals meerdere weken tot maanden. Dit noemen we chronische diarree.

Acute diarree ontstaat meestal door een darminfectie. U heeft waterige ontlasting, moet vaak naar het toilet, krijgt last van winderigheid en buikkramp en voelt zich slap. Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer u meer vocht verliest dan drinkt, kunt u uitdrogen.

Bij chronische diarree heeft u niet alleen last van dunne ontlasting, maar ook van weinig eetlust, moeheid en gewichtsverlies. Chronische diarree kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgevoeligheid voor voedingsmiddelen of bepaalde darmziekten, zoals het prikkelbaredarm-syndroom (PDS), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Behandeling
Acute diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Acute diarree kan geen kwaad, behalve als u veel vocht verliest. Als u te veel vocht verliest bij de ontlasting en onvoldoende drinkt, kunt u uitdrogen. Vooral kinderen jonger dan 2 jaar en oudere mensen kunnen snel uitdrogen. In dat geval helpt een oplossing van glucose (druivensuiker) en zout zoals ORS om het vocht aan te vullen. ORS vermindert diarree niet.

Soms is het erg lastig als u door de diarree steeds naar het toilet moet. Bijvoorbeeld bij bus- of vliegreizen. In dat geval kunt u de diarree tijdelijk proberen te stoppen met loperamide.

Heeft u niet alleen diarree, maar ook bloed en slijm in uw ontlasting en hoge koorts? Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

Chronische diarree wordt meestal behandeld door een van de oorzaken aan te pakken. Helpt deze behandeling niet voldoende of is de oorzaak onbekend? Dan schrijft de arts soms loperamide voor.

Effect
Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt ervoor dat de anus beter sluit. De darminhoud blijft daardoor langer in de darmen en wordt steviger. Bovendien worden vocht en zouten beter opgenomen. Ook voelt u minder aandrang en kunt u uw ontlasting beter ophouden.

Binnen enkele uren merkt u dat de diarree stopt.

Lees meer over diarree


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

 • Hoofdpijn en duizeligheid. Vooral kinderen en mensen met leverproblemen kunnen hier last van krijgen.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, droge mond, winderigheid en buikpijn. Zeer zelden braken en zuurbranden.
 • Verstopping.
  Zeer zelden is de verstopping ernstig. Dit merkt u aan een opgezwollen buik of hevige buikpijn. Stop dan met het gebruik. Waarschuw bij hevige buikpijn uw arts.

Zeer zelden

 • Slaperigheid, sufheid, vermoeidheid, problemen met coördinatie of bewusteloosheid. Vooral kinderen en mensen met leverproblemen kunnen hier last van krijgen.
 • Smaakstoornissen en een branderige tong of branderig gevoel in de mond (bij smelttabletten).
 • Moeilijk kunnen plassen.
 • Stijve en gespannen spieren.
 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizeligheid of als u flauwvalt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
 • Huiduitslag. Dat kan komen door overgevoeligheid, maar hoeft niet (zie hieronder bij overgevoeligheid). Overleg daarom met uw arts bij huiduitslag.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of eerste-hulpdienst.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige huidaandoening met een rode huid, blaren, ontstoken ogen of koorts. De blaren komen vooral voor op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts of ga naar de eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Capsules: innemen met een half glas water of andere drank.
 • Smelttabletten: haal de smelttablet voorzichtig uit de verpakking en leg deze op de tong. Hij zal dan direct uit elkaar vallen in kleine korreltjes. Water of een andere vloeistof is niet nodig om het medicijn door te slikken. Het is belangrijk dat u smelttabletten in de blisterverpakking bewaart omdat ze anders uit elkaar kunnen vallen.
 • Drank: meet de juiste hoeveelheid af met het maatbekertje en slik de drank door. U kunt de inhoud van het maatbekertje ook mengen met een glas water, thee of limonade. Spoel het maatbekertje om met wat water en drink dat ook op.

Wanneer?

 • Acute diarree: gebruik dit medicijn als u last heeft van waterdunne diarree. Neem het daarna opnieuw na elke dunne ontlasting, met minstens 2 uur tussentijd. Neem per dag niet meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid.
 • Chronische diarree: op het etiket van de apotheek staat hoe vaak u dit medicijn kunt innemen. Soms hoeft dat alleen als u diarree heeft, zoals bij acute diarree. Soms moet u een vast aantal keer per dag het medicijn innemen. Dan kunt u het beste vaste tijdstippen kiezen, zodat u minder snel een dosis vergeet.

Hoe lang?

 • Acute diarree: gebruik dit medicijn tot uw ontlasting vaster wordt. Neem het in elk geval niet als u meer dan 12 uur geen ontlasting heeft gehad. Gebruik dit medicijn ook niet langer dan 2 dagen. Heeft u na 2 dagen nog altijd diarree? Raadpleeg dan uw arts.
 • Chronische diarree: gebruik het medicijn zolang uw arts dit voorschrijft. Het medicijn kan na enige tijd te sterk werken. Dan veroorzaakt het juist verstopping. U heeft dan een lagere dosis nodig. Neem daarom contact op met uw arts als u last krijgt van verstopping.


Vergeten

Heeft u het medicijn nog nodig? Neem de vergeten dosis alsnog in.
Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Zorg ervoor dat er minstens 2 uur tussen elke dosis zit.


Verboden

autorijden?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit medicijn. Maar dit is niet verstandig als u diarree heeft of moet braken. Alcohol zorgt er namelijk voor dat u extra vocht verliest. U kunt beter veel water of thee drinken.

alles eten?
U kunt alles eten waar u trek in heeft en kunt verdragen. Als u last heeft van buikkramp kunt u het beste kleine porties eten.


Wisselwerking

Dit middel heeft een wisselwerking met een ander medicijn. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn deze werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Het medicijn waarmee een wisselwerking optreedt, is het volgende.

 • Tipranivir, een medicijn tegen hiv. Het effect van tipranavir kan afnemen door loperamide. Raadpleeg uw arts als u dit medicijn gebruikt.

Twijfelt u of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden.

Gebruik bij acute diarree liever ORS. Dit is een oplossing van zouten en glucose. Het is verkrijgbaar bij de apotheek.

Bij chronische diarree kunt u samen met uw arts bespreken wat het risico voor uw baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Een klein beetje loperamide komt namelijk in de moedermelk terecht. Maar tot nu toe zijn er geen bijwerkingen bij het kind gemeld.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Loperamide is sinds 1974 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Diacure, Imodium en Diarreeremmer en als het merkloze Loperamide. Loperamide is zonder recept te verkrijgen in drank, smelttabletten en capsules.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.