Acular

Active ingredient: ketorolac in het oog

The text below is about the active substance ketorolac in het oog


Introductie

Ketorolac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Het wordt ook een NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.

Artsen schrijven het voor om ontstoken ogen na een staaroperatie te voorkomen.


Instructiefilmpje

Film 1 - Oogdruppels en oogzalf


Highlight

 • Ketorolac remt ontstekingen en stilt pijn.
 • Wordt gebruikt bij een staaroperatie. Het voorkomt dat ontsteking en zwelling in het oog ontstaat. Werkt ook pijnstillend.
 • U begint meestal op de dag voor de staaroperatie met druppelen. Na de operatie gaat u daar nog 3 weken mee door.
 • Direct na toediening het prikkelend, branderig of stekend aanvoelen. Dit verdwijnt meestal snel. Raadpleeg uw arts als dit niet snel overgaat.
 • Oogdruppelen is niet makkelijk. Laat een apotheekmedewerker voordoen hoe u deze druppels toedient. Of bekijk het instructiefilmpje op deze website.


Werking

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Ketorolac werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Het voorkomt en bestrijdt zwelling van het oog na een staaroperatie.

Staar of cataract
Staar of cataract is een troebeling van de lens van het oog, die normaal gesproken doorzichtig is. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens.

Door de operatie kan het oog gaan ontsteken met pijn, roodheid en zwelling als gevolg. Als de zwelling in het netvlies van het oog (macula-oedeem) optreedt, kunt u tijdelijk wazig zien. Ketorolac-oogdruppels voorkomen zwelling en verlichten pijn na de staaroperatie.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Prikkelend, branderig gevoel in het oog vlak na het indruppelen.

  Dit gaat meestal snel over. Er kan ook pijnlijk, stekend gevoel ontstaan. Als deze verschijnselen ernstig zijn of langer dan een paar uur aanhoudt, moet u contact opnemen met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Gezwollen oog of ooglid, rood oog en jeuk aan het oog.

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft. Dit kan komen door overgevoeligheid voor de druppels, maar hoeft niet.

 • Wazig zien, slecht zien, pijn in de ogen en last van fel licht.

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Hoofdpijn

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Overgevoeligheid voor ketorolac. U merkt dit aan jeuk, roodheid en zwelling van of rond het oog.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  Als u overgevoelig blijkt voor het conserveermiddel in de oogdruppels kan uw arts u oogdruppels voorschrijven zonder dat conserveermiddel.

 • Bij langdurig gebruik (langer dan 2 weken): beschadigingen van het hoornvlies van het oog.

  Uw arts zal uw oog daarom regelmatig controleren als u dit medicijn langdurig gebruikt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Droge ogen of tranende ogen.

 • Benauwdheid en kortademigheid. Mensen met astma die overgevoelig zijn voor ketorolac, kunnen last krijgen van ernstige benauwdheid.

  U voorkomt dit door bij het druppelen de traanbuis goed dicht te drukken, zoals hieronder beschreven bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'. Krijgt u last van benauwdheid, stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. In de meeste gevallen mag u geen contactlenzen dragen na een staaroperatie. Mocht uw arts anders hebben geadviseerd: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel in uw oogdruppels of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
 • Schud zo nodig het flesje voor gebruik, zie etiket.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen beperkt houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Wanneer?

Meestal moet u de oogdruppels al voor de operatie gebruiken of worden ze door een arts of verpleegkundige toegediend. Na de operatie moet u direct weer beginnen met druppelen. U gebruikt de druppels meestal 3 keer per dag. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.

Hoe lang?
Gebruik deze oogdruppels zo lang uw arts ze heeft voorgeschreven. Meestal moet u tot 3 weken na de operatie doorgaan met deze druppels.


Vergeten

Het is belangrijk dat u dit middel consequent gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de druppels normaal gebruikt? Druppel dan zo snel mogelijk. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Druppel de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip. Druppel geen dubbele dosis.
 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier 4 uur voor u de druppels normaal gebruikt? Druppel dan zo snel mogelijk. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Druppel de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip. Druppel geen dubbele dosis.
 • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee 2 uur voor u de druppels normaal gebruikt? Druppel dan zo snel mogelijk. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Druppel de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip. Druppel geen dubbele dosis.


Verboden

autorijden?

Na een oogoperatie
U mag geen autorijden op de dag van de operatie en de dag erna. Zolang u een oogkapje over het geopereerde oog draagt, kunt u niet autorijden. U kunt dan namelijk niet goed diepte zien of afstanden schatten. Als u geen oogkapje meer draagt en als u goed kunt zien, kunt u weer autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Andere oogdruppels of oogzalven: het is het beste minstens 3 minuten te wachten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en 3 minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant'.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt na gebruik niet of nauwelijks in het bloed. En dus ook niet of nauwelijks bij de baby of in de moedermelk. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan nog minder van dit medicijn in het bloed. Hierdoor kan er nog minder bij de baby of in de moedermelk terechtkomen. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Stop echter alleen op aanwijzingen van uw arts.
Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. Neem dan contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Ketorolac is sinds 1990 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknaam Acular.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.