U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

endoxan

Werkzame stof: cyclofosfamide

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof cyclofosfamide

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Haaruitval en kaalheid. Niet alleen van hoofdhaar, maar ook van wenkbrauwen, wimpers, oksel- en schaamhaar.

  Na de behandeling zal het haar na ongeveer een maand weer gaan groeien.

 • Minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes. Hierdoor kunnen bloedarmoede, bloedingen en infecties ontstaan. De infecties zijn bijvoorbeeld griep, verkoudheid, keelontsteking, longontsteking, blaasontsteking, schimmelinfecties of huidinfecties, zoals steenpuisten.

  Soms is het nodig de dosering te verlagen of de volgende toediening uit te stellen. Soms zijn er medicijnen mogelijk om de aanmaak van bloedcellen te stimuleren. De arts zal uw bloed daarom tijdens de behandeling regelmatig laten controleren.
  Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: onverklaarbare koorts of keelpijn, koude rillingen, hoesten, benauwdheid, blaasjes in de mond en keel, pijn bij het plassen, bloed in de urine, bloedneuzen, onverklaarbare blauwe plekken en extreme vermoeidheid.

 • Ontsteking van het slijmvlies in de blaas. Dit merkt u aan pijn bij plassen en vaak moeten plassen.

  U heeft hier minder last van als u het medicijn 's ochtends inneemt met veel water en als u ook de rest van de dag veel drinkt. Door veel te drinken plast u overdag meer en vaker, waardoor het medicijn sneller uit de blaas is. Het kan dan minder de blaas irriteren. Soms schrijft de arts een medicijn voor om de blaas te beschermen tegen de inwerking van cyclofosfamide.
  Bij bloed in de urine moet u meteen het gebruik stoppen en een arts waarschuwen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Pijnlijke mond, tong of keel, veranderde smaak. Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van mond, keel en slokdarm. U kunt dit zien aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen.

  Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. In veel gevallen helpt het om regelmatig op ijsblokjes te zuigen, tijdens en direct na de behandeling. Tijdens de kuur kunnen ingrepen aan uw gebit of in uw mond de klachten verergeren. Daarom is het verstandig om vóór u aan de kuur begint, uw tandarts uw gebit te laten controleren en eventueel behandelen. Verzorg uw gebit extra goed door een aantal maal per dag te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook kunt u spoelen met een desinfecterende mondspoeling.

  • Onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid
  • Bij vrouwen kan cyclofosfamide de geslachtshormonen beïnvloeden. Hierdoor raakt de menstruatie verstoord of begint de overgang eerder. De menstruatie kan uitblijven, langer duren of er kunnen tussentijdse bloedingen optreden.
  • Bij sommige mannen kan de vorming van zaadcellen stoppen, waardoor zij onvruchtbaar worden. Bespreek met uw arts de mogelijkheid om zaadcellen te laten invriezen voordat u aan de behandeling begint.
  • Kinderen, zowel jongens als meisjes, kunnen blijvend onvruchtbaar worden, omdat cyclofosfamide de ontwikkeling van de geslachtsorganen kan verstoren. Ook kan de puberteit eerder of juist later intreden.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree, verstopping en misselijkheid. Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van slokdarm, maag en darmen.
   

  Bij misselijkheid schrijft de arts een antibraakmiddel voor. Soms helpt het om vaker te eten, maar dan kleine beetjes.
  Zelden een ernstige diarree. Zorg dat u extra drinkt als u diarree heeft en moet overgeven. Neem contact op met uw arts als u behalve uw normale ontlastingpatroon viermaal of vaker per dag dunne ontlasting heeft of als u ook 's nachts diarree heeft. Soms is het nodig uitdroging te voorkomen met medicijnen tegen diarree of met een vochtinfuus.
  Ook als u vaker dan één keer per dag moet braken moet u de arts waarschuwen.

 • Zwak gevoel, vermoeidheid, hoofdpijn

 • Donkere verkleuring van huid en nagels, huiduitslag, ontstoken rode huid, jeuk

  Als u ook bestraald wordt, kan uw huid op die plaats extra rood worden. Huiduitslag kan ook wijzen op overgevoeligheid voor dit medicijn (zie Overgevoeligheid). Raadpleeg daarom bij huiduitslag altijd uw arts.

 • Doofheid, duizeligheid, oorsuizen

 • Wazig zien, pijnlijke ontstoken ogen

 • Beschadiging van de zenuwen. Dat merkt u aan pijnlijke handen of voeten, branderige pijn, doof of tintelend gevoel in armen of benen.

  Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen kunnen stuipen ontstaan. Waarschuw dan ook een arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen kunt u duizelig worden of flauwvallen. Of u kunt een zwelling krijgen van gezicht, lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Verder kunt u een ernstige huidaandoening krijgen. U merkt dat aan blaren op huid en slijmvliezen, koorts, ontstoken ogen en een ziek gevoel.

  Stop in deze gevallen het gebruik en waarschuw direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent voor cyclofosfamide, mag u het niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Het hand-voet-syndroom. Hierbij raken de handen en voeten rood en opgezwollen met pijn, branderig gevoel, kloven, blaren, eelt of vervellen.

  Waarschuw uw arts als u deze verschijnselen krijgt. Tips om deze klachten te voorkomen: gebruik een vochtinbrengende crème op uw handen en voeten. Breng de crème voorzichtig op. Wrijf hem niet in, want dan krijgt u sneller last van blaren. Draag schoenen die goed passen en niet knellen. Soms helpt het als u eelt laat verwijderen. Laat dat doen door een gespecialiseerde pedicure. Overleg dit met uw arts.

 • Ernstige longziekte (longfibrose) met benauwdheid en hoesten

  Waarschuw bij deze verschijnselen uw arts.

 • Hartritmestoornissen, zoals snelle hartslag of hartkloppingen. Verder ontsteking van de hartspier en verminderde pompkracht van het hart. Mensen met hartfalen kunnen meer last krijgen van hun klachten.

  Uw arts zal de werking van het hart regelmatig controleren. Waarschuw uw arts als u dikke voeten of enkels krijgt of benauwd wordt.

 • Beschadiging van spieren, spierkrampen. In zeer zeldzame gevallen kan dit medicijn de spieren aantasten, waardoor ook een nieraandoening kan ontstaan. Neem bij onverklaarbare spierpijn en donkere urine contact op met uw arts.
  Waarschuw ook uw arts bij koorts en uitdroging (te merken aan dorst, slaperigheid een snelle hartslag en niet of weinig plassen).

 • Sepsis. Dit is een hevige reactie van het lichaam op een infectie met bacteriën, virussen of schimmels. U merkt het aan koorts of juist een te lage temperatuur, snelle ademhaling en snelle hartslag. Waarschuw dan direct een arts.

 • Meer kans op andere vormen van kanker

  Cyclofosfamide kan het DNA in de cellen aantasten, waardoor in zeldzame gevallen juist kanker kan ontstaan. Uw arts zal samen met u de voordelen van het gebruik afwegen tegen het risico.

 • Verminderde leverwerking, ontsteking van de lever of van de alvleesklier. Raadpleeg uw arts als uw huid of uw oogwit geel kleuren of als u hevige pijn boven in de buik voelt.

  Uw arts zal de werking van uw lever regelmatig controleren.

 • Trombose. Dit kunt u herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been. Soms merkt u het aan plotselinge kortademigheid, of pijn vastzittend aan de ademhaling.

  Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts of ga meteen naar de Eerste-hulpdienst.

 • Bij het infuus of de injectie: pijn of ontsteking op de plaats van de infuusnaald of van de injectienaald

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP