Introductie
Ureum bevordert opname van water door het slijmvlies van de tong. Dit maakt de buitenste laag van het slijmvlies weker.
Ureum-oplossing wordt gebruikt bij haartong.
Highlight
- Ureum bevordert dat het slijmvlies van de tong meer water opneemt. De buitenste laag van de tong wordt daardoor zachter.
- Bij haartong. Dit is een witte, bruine of zwarte aanslag op de tong door infectie, veel roken, veel koffie of thee drinken of het gebruik van bepaalde medicijnen.
- Na enkele dagen is de aanslag op uw tong gemakkelijker te verwijderen met een tongschraper of tandenborstel.
- Borstel de oplossing met een zachte tandenborstel over de aanslag van de tong. Spoel na met water. Schraap daarna de tong af met een tongschraper of harde tandenborstel.
- U kunt een prikkelend, branderig gevoel krijgen na aanbrengen. Dat verdwijnt binnen enkele minuten.
Werking
Haartong
Verschijnselen
Op de tong zitten dunne draadvormige uitsteeksels, die op haren lijken. Op deze uitsteeksels kan een witte, bruine of zwarte aanslag ontstaan. Soms heeft u ook last van een tintelend of branderig gevoel in de tong of van een onfrisse adem.
Haartong kan ontstaat door bacteriegroei in de mond, bijvoorbeeld bij mensen met een verminderd afweersysteem. Het kan ook worden veroorzaakt door veel roken, vaak koffie of thee drinken of regelmatig gebruik van gekleurde mondspoelingen of bepaalde medicijnen, zoals antibiotica.
Behandeling
Haartong is meestal onschuldig, maar kan er wel onfris uitzien. De haartong kan verdwijnen als u de oorzaak aanpakt, dus bijvoorbeeld stoppen met roken of stoppen met het gebruik van de mondspoeling. Ook kunt u de tong schoonmaken met een tandenborstel of tongschraper en lauw water. Als dit niet werkt, schrijft uw arts soms ureum-oplossing voor.
Werking
Ureum verweekt het buitenste laagje van de uitsteeksels op de tong. U kunt de aanslag er dan makkelijker afschrapen of afborstelen met een tandenborstel.
Bijwerkingen
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Prikkeling, branderigheid en andere irritatie van de huid van de tong, vooral als de tong beschadigd is.
Dit verdwijnt meestal na enkele minuten. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier te veel last van heeft.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Bij gebruik op de tong (oplossing)
- Borstel de oplossing met een zachte tandenborstel op de tong.
- Spoel de tong na met water.
- Verwijder de aanslag met een tandschraper of harde tandenborstel.
Hoe lang?
Ga door met de behandeling tot de haartong voldoende is verdwenen.
Vergeten
Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.
Verboden
autorijden, alcohol drinkenen alles eten?Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Houd er rekening mee dat koffie en thee de haartong kunnen verergeren.
Wisselwerking
U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding is niet veel bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.
Handelsinformatie
Ureum wordt bij huidaandoeningen gebruikt. Ureumoplossing voor op de tong is op recept verkrijgbaar als het merkloze Ureum oplossing FNA.
Ureum wordt ook op de huid gebruikt in crèmes en zalven, zie hiervoor de tekst Ureum op de huid.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.