Introductie
Sevelameer is een fosfaatbinder.
Artsen schrijven sevelameer voor als er te veel fosfaat in het bloed zit, zoals bij bepaalde nierziekten.
Instructiefilmpje
Film 1 - Slikken van medicijnen
Highlight
Werking
Nierziekten
In het bloed heerst een evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen. Deze stoffen kunnen elkaar beïnvloeden. Als de ene stof toeneemt, kan hierdoor de ander afnemen, en andersom.
Sommige mensen hebben te veel fosfaat in het bloed. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij mensen met een verminderde nierwerking, zoals bij mensen die nierdialyse ondergaan. De grote hoeveelheid fosfaat in het bloed kan botaandoeningen en hartvaatziekten veroorzaken.
Behandeling
Mensen die nierdialyse ondergaan gebruiken meestal fosfaatbinders, zoals sevelameer en calcium (kalk). Maar ook mensen die geen nierdialyse ondergaan, maar wel een verminderde nierwerking hebben en te veel fosfaat in het bloed hebben, kunnen sevelameer gebruiken.
Bovendien krijgen ze ook vaak calcitriol, een soort vitamine D. De combinatie van deze medicijnen zorgt voor een beter evenwicht tussen de hoeveelheid fosfaat, calcium en bijschildklierhormoon in het bloed.
Werking
Sevelameer bindt zich in maag en darmen aan fosfaat. Hierdoor komt minder fosfaat uit het voedsel in het bloed terecht.
Bijwerkingen
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Winderigheid, diarree, buikpijn en verstopping. Waarschuw onmiddelijk een arts bij zeer ernstige buikpijn. Gebruik dit middel niet als u al langdurig last heeft van verstopping.
Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verstopping.
Pijnlijke keel.
De hoeveelheden vitamines, mineralen en zouten in het bloed kunnen veranderen door dit medicijn.
De arts zal uw bloed daarom regelmatig controleren op eventuele tekorten.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk.
Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor sevelameer. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Heel doorslikken met een wat water, dus niet kauwen.
Wanneer?
Neem dit medicijn in bij het eten. Het bindt dan het fosfaat uit het voedsel.
Hoelang?
U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de oorzaak van de te grote hoeveelheid fosfaat in het bloed aanwezig is.
Vergeten
U gebruikt dit medicijn 3 keer per dag bij de hoofdmaaltijden. Bent u een dosis vergeten, dan kunt u deze nog innemen tot 1 uur na het eten. Daarna kunt u die dosis beter overslaan. Dit medicijn is immers nodig om het fosfaat in uw voedsel te binden.
Verboden
autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
alles eten?
Een andere manier om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen, is met een fosfaatarm dieet. Dit adviseert de arts meestal ook naast het gebruik van sevelameer.
Fosfaat zit vooral in eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, yoghurt, peulvruchten, noten en pinda's.
U zult de hoeveelheden van deze voedingsmiddelen moeten aanpassen volgens voorschrift van de arts, zodat u niet te veel fosfaat binnenkrijgt. Het is wel nodig voldoende eiwitten te blijven eten, omdat deze nodig zijn voor de opbouw van het lichaam.
Wisselwerking
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- Chinolon-antibiotica: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Sevelameer bindt aan deze antibiotica, waardoor ze niet voldoende in het bloed worden opgenomen. Overleg hierover met uw arts. Bij voorkeur wordt een ander antibioticum voorgeschreven. Is dit niet mogelijk? En gebruikt u het antibioticum een keer per dag? Neem het dan 's avonds in. Gebruikt u het antibioticum twee of drie keer per dag? Neem het antibioticum ten minste een uur vóór sevalameer of drie uur na sevelameer in.
- Sevelameer kan de werking verminderen van het afweeronderdrukkende medicijnen tacrolimus. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie heeft voorgeschreven gekregen. De arts zal de hoeveelheid van het afweeronderdrukkende medicijn in uw bloed controleren.
- De schildklierhormonen, levothyroxine en liothyronine. Neem sevelameer een paar uur voor of na deze middelen in.
- Fosfaten, zoals dinatriumwaterstoffosfaat, kaliumdiwaterstoffosfaat, natriumdiwaterstoffosfaat, glycerofosforzuur. Fosfaten worden gebruikt bij een tekort aan fosfaat in het bloed, onder andere door bepaalde nierziekten. Sevelameer kan de werking van deze medicijnen tegengaan. Of mogelijk werkt sevelameer juist minder goed. Overleg hierover met uw arts. Uw arts schrijft mogelijk een ander medicijn voor.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Zwangerschap
Zwangerschap
Het is nog te weinig bekend of welke effecten dit medicijn heeft op de baby. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.
Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Stoppen
Als u stopt met dit medicijn, zal de hoeveelheid fosfaat in uw bloed weer stijgen. Mocht dit medicijn niet meer nodig zijn, dan kunt u wel in een keer stoppen.
Handelsinformatie
Sevelameer is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknamen Renagel en Renvela en als het merkloze Sevelameer.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.